ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо ми се "вие свят"?

Puls.bg   |   09 септември 2009   |   Коментари 7
   
   
Защо ми се

Има две усещания за световъртеж - или ви се струва, че предметите се въртят около вас или обратното, светът е неподвижен, а вие сякаш сте част от разстроено въртяща се ос...
При световъртеж може да се изпитва чувство на нестабилност, притъмняване. Възможно е да се загуби усещането за твърдина под краката.

Основната причина за появата на световъртежа е нарушение на вестибуларния апарат и зрителните анализатори, както и на дълбоката чувствителност, които комплексно осигуряват ориентирането в пространството. Световъртежът може да се появи вследствие на проблеми в една от тези системи или на координацията между тях.

Причини за световъртежа
Причините за „виенето на свят“ са много и от разнообразен характер. То може да е в резултат на заболяване на вътрешното ухо или да е засегнат вестибуларния нерв. В тези случаи, световъртежът се дължи на нарушено кръвоснабдяване. Възможно е и да е симптом на заболяване, което засяга мозъка.
Проблем във вестибулания апарат или нарушения в други органи и системи са други причини за проявата на този симптом.
Виенето на свят се получава и при някои аномалии в развитието. Причини могат да бъдат силен стрес и бременност.

Световъртеж могат да изпитат и абсолютно здрави хора, при престой в тесни или без свеж въздух помещения, в транспортно средство, асансьор, ескалатор, стълбище, при поглеждане от високо или при наблюдение на бързодвижещи се предмети. Обикновено тези усещания са признак за вестибуларна нестабилност.

Невестибуларен световъртеж

може да се появи:

 • вследствие на нарушение на зрителните органи,
 • заради сърдечно-съдов проблем, заболяване на сърцето,
 • при нарушение на функциите на органи в коремната кухина,
 • вследствие на притиснат кръвоносен съд в шийния отдел на гръбнака,
 • при увреждане на органите на слуха,
 • при заболявания на нервната система, невралгия.

 Вестибуларен световъртеж

Най-често се дължи на проблем с вестибуларната структура, която отговаря за равновесието. Появява се вследствие на заболяване на органи и системи, които влияят на тази структура. Получава се неправилна информация от вътрешното ухо.
Вестибуларният световъртеж може да бъде системен или несистемен. При системния има проблем с усещането за посоката на движение – направо, наляво, нагоре и т. н.
Несистемните се отличават с чувство за „въртене“ на главата, загуба на почва под краката.

Пристъпи на световъртеж
Световъртежът може да се появи изведнъж, което е съпроводено с рязко нарушение на равновесието, изпотяване, бледнина или почервеняване на лицето, сърцебиене, неприятно усещане в сърдечната област, корема. Чувството се усилва при промяна на положението на главата, особено при повдигането й на възглавница или при завъртането й настрани. Възможно е да се появи гадене и позиви за повръщане.

Световъртежът сам по себе си не е опасен. Той е симптом. Важно е да се открие причината и се постави диагноза от компетентен лекар.

Първа помощ при световъртеж
При световъртеж е необходимо да се легне или седне. Не е препоръчително да се затварят очите. Напротив, постарайте се да фокусирате погледа си върху даден предмет. Трябва да се измери кръвното налягане.
Ако състоянието е придружено с нарушен говор или онемяване, слабост и неспособност да се контролират крайниците, двойно виждане, както и при друг вид разстройства на чувствителността, трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

Упражнения при вестибуларен световъртеж
За да преодолеете честото виене на свят от вестибуларен характер, можете да правите няколко упражнения. Естествено това не означава да прекъснете изписаното от лекаря ви лечение.
Ползата от упражненията се основава на факта, че мозъкът след определено време се приспособява към ситуацията, която предизвиква виенето на свят.
Упражненията имитират обстоятелствата, предизвикващи симптома. Те трябва да се изпълнят по пет пъти, с отворени очи, два пъти на ден през минимум 8 часа. Специалисти гарантират, че световъртежът ще изчезне напълно след два месеца упражнения.

Упражненията

 • Седнете на легло или на постелка на пода, изпънете краката, гледайте напред. От това положение рязко легнете по гръб.
 • Лежейки по гръб, погледнете нагоре. След това бързо се обърнете на лявата си страна.
 • Лежейки на лявата си страна, погледнете пред себе си. След което бързо се превъртете на дясната си страна.
 • Отново погледнете пред себе си и рязко легнете по гръб.
 • Лежейки, погледнете нагоре и бързо заемете седнало положение.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (7)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

петя     2012-04-03 16:29:59
Аз от днес отново имам същият проблем.Получавала съм го 4,5 пъти в живота си.Лекувана съм .Начинът,по който го лекувам е :Запушвам си едното ухо и двете ноздри и надувам въздух,докато другото изпука,после правя същото с другото ухо.Аз имам нужда да ми изпука лявото ухо и винаги го пазя при къпане.Явно се получава дисбаланс между течността ,в резултат от различно налягане в двете мозъчни полукълба и това става причина за притъмняване при обръщане на главата в легнало положение на едната страна/при мен надясно/.Другото което правя е физиотерапия на шийния отдел.
Ирена     2012-04-01 19:22:32
Аз също от 4 години страдам от световъртеж. В момента съм на 35 годи. Ходила съм на всякакви лекари и всички казват, че ми няма нищо. А симптомите са като при вас. Пила съм какви ли не лекарства и от два-три месеца започнах \"Церебростим\" на д-р Тошков и съм горе-долу добре, не съм напълно здрава, но мога да ходя на работа горе-долу адекватна, шофирам и се грижа за семейството си. Пробвайте.
veselina     2012-01-07 14:19:14
от 3 дни имам световъртеж предписаха ми стеметил 5мг но нямам промяна помогнете ми
ахсй     2009-09-18 23:26:41
Защото светът се върти!
Aneliya     2009-09-16 11:18:03
Аз от 4 години имам такъв проблем с равновесието сега сам на 32г.Имах 2 силни световъртежа в началото,а сега переодично се проявява като нестабилност,олюляване и замаяност.Редица изследвания съм правила освен на вестибуларния апарат.Правих ЯМР и скенер всичко е в норма.Имам начална спондилоза и всички го свързват с това.В момента пия вече 4 месеца betaserk16mg и по 1 Деанксит сутрин- засега е поносимо.Така и никoй не може да ми каже на какво точно се дължи проблема ми.
7 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене и фитнес
реклама
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter