ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Антифосфолипиден синдром – не е за подценяване! (І част)

Puls.bg   |   27 август 2009   |   Коментари 3
   
   
Антифосфолипиден синдром – не е за подценяване! (І част)

С откритието на антифосфолипидния синдром се изяснява произходът на много различни заболявания от инфаркт на миокарда до тромбоза на белодробната артерия, както и причините за някои спонтанни аборти.


Фосфолипидите и тяхната роля
Клетките в организма ни имат клетъчна обвивка – мембрана, ядро, митохондрии и други елементи. В строежа на мембраната, ядрото и митохондиите участват специални вещества - фосфатиди или фосфолипиди. В мембраната те представляват структурна основа, като образуват фосфолипиден слой. Фосфолипидите участват в строежа на тромбоцитите, еритроцитите, вътрешната стена на кръвоносните съдове, както и в клетките на нервните тъкани.

 

Антителата – защитници на организма от чужди тела
При инфекции, т.е. при попадане на чужди микроорганизми в тялото ни, то образува антитела, които имат „мисията“ да унищожат чуждите клетки. Антитялото има свойството да се залепва за антигена и по този начин чуждият белтък се извежда от организма. Този вид защита на организма се нарича хуморален имунитет.
 

 

Антифосфолипиден синдром
През 1986 г. английският учен Хюз отрива редици признаци на синдрома. Той  по своята същност е автоимунна реакция към фосфолипидните комплекси, които изграждат мембраните на тромбоцитите, вътрешните стени на кръвоносните съдове и клетките на нервните тъкани. Този синдром е наречен антифосфолипиден или синдром на Хюз.

Установено е, че при някои системни заболявания, при заболявания на съединителна тъкан, при склеродермия, при някои хронични заболявания, видове рак и други, в организма настъпва „объркване“ и той започва да произвежда антитела срещу собствените тъкани, в случая срещу тези, които съдържат фосфолипиди. Антителата се прикрепват за стените на кръвоносните съдове, за тромбоцитите, което води до повишено кръвосъсирване и до тромбози.

 

Продължението на материала можете да прочетете тук.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

цуци     2009-12-07 19:28:27
Като за начало си пуснете изследване на антифосфолипидни тела, прави се в Медицинска академия и струва към 90 лв. Не повече-сега не си спомням колко точно платих. После занесете тези изследвания на вашия гинеколог. Още щом ги видите ще можете сама да прецените има ли отклонение в нормата. Дадени са сравнителни норми. Лабораторията се намира след арката , в старата жълта сграда в ляво, на последния етаж. Входа е на гърба. Аз лично голямо лутане направих докато я намеря. Никой не можеше да ме ориентира -даже лекарите там. :))
Успех, всичко се преодолява с усилие.
м винчева     2009-08-31 07:59:11
Как се удтановява наличието на този синдром в организма ни? Какво изследване е нужно да се направи МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ АКО ЗНАЕТЕ.
Милена     2009-08-31 02:55:48
Точно Антифосфолипидни тела при мен бяха причина за двата ми аборта- спонтанен и мисед. Но с подходящо лечение, преодобях проблема.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Хранене и фитнес
реклама
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising