ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Употребата на алкохол вреди на детето в много аспекти

Puls.bg   |   15 декември 2011   |   Коментари 0
   
   
Употребата на алкохол вреди на детето в много аспекти

Източник: Dreamstime

Майките, които често посягат към алкохолните напитки, за да потиснат напрежението, рискуват да поставят децата си на риск от депресия и чувство на тревожност, сочи ново проучване.

Употребата на алкохол в семействата все по-често се определя като „ескалираща загриженост“, т.е. вследствие на неуспех в дадена област от семейните задължения, родителите се „утешават“ с една или повече чашки.

Данните констатират, че 2,6 милиона деца на територията на САЩ живеят с родители, при които консумацията на алкохол се определя като „рискова“.


За периода 2010 – 2011 г. 12 248 души използват действието на алкохола като начин за облекчаване на стреса и напрежението. Половината от тях са родители, а броят на майките достига 1925.

Средната консумация на алкохол при родителите е 10 пъти над препоръчителната доза. Много от тях пият тайно, след като децата им заспят, а количеството погълнат алкохол може да стигне еквивалента на 8 бутилки вино за седмица.

Като основна причина за неприятната статистика, експертите сочат желанието на майките да бъдат перфектни във всичко, което ги подлага на ежедневен стрес и напрежение. За повечето от тях алкохолът се оказва най-лесният начин да се „справят“ с изискванията на майчинството.

Друга често срещана причина може да бъде и липсата на подкрепа от партньора.

 

Според изследователите този начин на живот на майката може да доведе до развитие на депресивни и други състояния, засягащи психическото здраве на детето. Децата, които израстват в подобна семейна атмосфера, също така са по-склонни да експериментират с наркотици и алкохол в по-късна възраст.

От 100 анкетирани родители, 28%  заявяват, че заради консумация на алкохол, децата им често пропускат да ходят на училище и имат трудности с концентрацията. Повече от половината (55%) смятат, че колкото по-често те пийват, толкова повече се повишава чувството на тревожност, нервност и депресия при децата им.

От друга страна, 52% от родителите позволяват на децата си също да консумират алкохол, като 77% от тези родители разрешават на деца, под 16-годишна възраст да пият алкохолни напитки.

 

За България няма подобни сведения, но не е тайна, че алкохолът прекалено често присъства на трапезата и при храненето с децата, както и че се злоупотребява с него. Полезни изводи могат да се направят дори и от едно чуждо изследване. Преди да надигнете за пореден път чашката се замислете. Най-малкото погрижете се децата да не стават свидели на безсилието удавяно в алкохол...

Данните от американското изследване са публикувани в Turning Point.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter