ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Агресията се дължи на нисък серотонин

Puls.bg   |   20 септември 2011   |   Коментари 0
   
   
Агресията се дължи на нисък серотонин

Източник: Dreamstime

Липсата на серотонин може да подсили усещането за гняв, сочи ново проучване, публикувано в списание Biological Psychiatry.Колебания в нивата на хормона могат да засегнат област в мозъка, отговорна за регулирането на гнева, се посочва в проучването.Изследователи от кеймбриджкия университет във Великобритания установяват, че ниските нива на серотонина причиняват по-труден самоконтрол на гнева.По време на проучването група доброволци се подлагат на специална диета, бедна на триптофан и съдържаща аминокиселини, които блокират производството на серотонин.След няколко седмици, изследователите сканират мозъците на доброволците с помощта на ядрено магнитен резонанс.

 

 

 

От резултатите става ясно, че по-ниският синтез на серотонин в мозъка влияе на комуникацията между определени региони на мозъка, а именно между емоционалната лимбична система на мозъка (амигдала) и фронталния лоб.При ниски нива на хормона комуникацията между тези региони е изключително слаба.


Проучването е проведено с цел да се разбере действието на серотонина върху мозъка и поведението на отделния човек, както и да се установи, защо някои хора са по-агресивни от други.Учените се надяват, че новото проучване може да е в помощ при търсенето на нови методи за лечение на различни психични разстройства, чиито чести симптоми са агресия, насилие и пр.


Серотонинът е невротрансмитер, вид химическо вещество, което спомага предаването на импулсите в мозъка от един отдел на друг. Той влияе и на функционирането на кардиоваскуларната система, мускулите и на някои органи на ендокринната система.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter