ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Няколко съвета как да подобрим паметта (I част)

Puls.bg   |   03 август 2011   |   Коментари 3
   
   
Няколко съвета как да подобрим паметта (I част)

Източник: Dreamstime

Различни видове памет се съхраняват в различни области на мозъка. С такава голяма система, мозъкът се нуждае от механизъм за кодиране и извличане на спомени.


С напредване на възрастта обаче започваме да забелязваме, че паметта ни "изневерява" – забравяме рождения ден на приятел, къде сме оставили ключовете за колата, търсим очилата си, а те са върху главата ни, трудно помним имена и цифри.   


Това рефлектира върху начина ни на живот, но и върху работата, самочувствието.


Ето и няколко съвета как да подобрим паметта...1. Концентрация

 

Необходимо е напълно да фокусираме вниманието си, за да прехвърлим ефективно информацията от краткосрочната към дългосрочната памет.


Опитайте се да останете в настоящето и обърнете сериозно внимание на изпълнението на дадена задача, съветват специалисти. За да се съсредоточим изцяло, трябва да бъде намалено отвличането на вниманието с музика, телевизия или мобилни телефони.


Един от начините да не забравяме дори най-малките действия, които извършваме, е да повтаряме на глас какво правим в настоящия момент.


При среща с нови хора, често сме съсредоточени върху външния им вид и придобиването на първи впечатления, но забравяме техните имена. Концентрирането именно върху запаметяването на тази информация, гарантира по-голям успех в запомнянето на имена на нови хора.  2. Раздвижете се!
 

 

Физическите упражнения ни помагат да подобрим почти всеки аспект на здравето ни - от повишаване на сърдечно-съдовото до намаляване на риска от някои ракови заболявания.


Съществуват доказателства, че физическата активност помага и за подобряване на паметта. Изследвания показват, че хората, които извършват редовно упражнения, имат силна мозъчна активност - мозъчните вълни при тях са с високи пикове и спадове, което означава изключителна будност на ума.


Установява се, че тези, които практикуват интензивни тренировки, придобиват умения да блокират разсейването.


Мозъкът зависи от енергията, получена чрез постоянен прием на кислород и хранителни вещества от кръвта. Когато тези хранителни вещества не са получени, способността на мозъка да работи правилно е изложена на риск.


За да поддържаме движението на кръвта към мозъка, е препоръчителна редовна физическа активност, независимо дали ще е разходка, плуване, танци или друго.


Аеробните упражнения помагат да се запази краткосрочната и вербална памет - особено важна по отношение на запомнянето на имена, цифри, телефонни номера и пр.

 3. Да се справим с депресията
 


Всичко, което причинява стрес в живота, включително тревожност, гняв и изпадане в депресия, вреди на някои части на мозъка, отговорни за паметта.


Депресията води до увеличаване на нивото на кортизол в кръвта, което от своя страна повишава количеството на кортизол в мозъка. С помощта на модерни устройства лекарите вече са в състояние да проследят как повишеният кортизол намалява определени области на мозъка, главно хипокампуса.


Изследване показва, че депресията води до 12-15% загуба в хипокампуса. Тъй като той е център за краткосрочната памет, продължителната депресия унищожава способността на мозъка да запомня нова информация.


Някои лекарства за депресия, включително селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI), спомагат за справянето с този проблем, като провокират стартирането на процес на регенерация на клетките в хипокампуса.4. Алкохол в умерени количества
 


Паметта и алкохолът имат интересни взаимоотношения. Смята се, че злоупотребата с алкохол има отрицателен ефект върху клетките на мозъка, свързани с паметта.


Изследвания показват, че дори лесни умствени задачи, като броене отзад напред или рецитиране на азбуката, могат да станат трудни за изпъление под влиянието на алкохола.


От друга страна, умерената консумация на алкохол може да подобри паметта и познавателните способности. Няколко изследвания установяват, че хората, които го употребяват в малки количества, се справят по-добре на когнитивни тестове, отколкото злоупотребяващите с алкохол или тези, които изобщо не пият.


Според френски учени консумацията на чаша вино на ден, намалява значително риска от развитие на Алцхаймер.

 

 

Втора част на материала


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rumi     2011-08-15 13:59:58
Под консумация на умерено количество алкохол се разбира консумация на следните количества:
* 385 мл обикновена бира,
* 150 мл вино,
* 45 мл ликьор,
* 30 твърд алкохол.

Под умерена консумация се възприема употребата на една от изброените напитки в посочените количества в един ден, в рамките на 2-3 пъти в седмицата до ежедневно, според различните и то медицински източници.

Предоставянето на подобен род информация не означава "Пийте", а показва границите, до които човек трябва да се въздържа, границите, след които алкохолът вреди на организма му. Естествено, при болните, дали консумацията на дори това количество е противопоказна, ще определи лекуващият лекар.

Злоупотребата с алкохол е коварна зависимост и рискова за здравето и дори живота, не бива обаче да стигаме до крайности, в които да се питаме дали можем да вдигнем наздравица по случай някакъв повод или чашата вино за отпускане след тежък работен ден ни уврежда.
Мирчева     2011-08-12 12:55:20
Подкрепям те , Лина. Имам чувство, че тези медици са дистрибутори на алкохол. При това много хора безрезервно се доверяват на интернет и тогава какво излиза ? Да пием умерено.
Лина Йосифова     2011-08-11 21:40:32
Продължавам да недоумявам как учени, и то медици, препоръчват редовната употреба на алкохолни напитки, дори и в малки количества?Сякаш не са чували за алкохолдехидрогеназата и чернодробната цироза...на такива трябва да се отнеме дипломата!
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising