ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дискалкулия - води до проблеми с математиката

Puls.bg   |   02 юни 2011   |   Коментари 0
   
   
Дискалкулия - води до проблеми с математиката

Трудностите по математика, неразбирането на задачите и грешното им решение, понякога може да е симптом за дискалкулия, сочи ново проучване, публикувано в сп. Science. Около 5% до 7% от хората с проблеми по математика страдат от дискалкулия, се посочва в проучването.
 

Учените сравняват резултати от математически тестове на деца и възрастни. Ниските постижения на теста, показват проблем с разбирането на задачите и аритметическите действия, като събиране и изваждане.
 

За разлика от хората, страдащи от дислексия, при дискалкулия, засегнатите не променят реда и номера на числата. Има случаи, при които двете разстройства се застъпват.
 

Дискалкулията е разстройство в усвояването на смятането при деца с нормална интелигентност. При него децата могат да пресмятат дадена задача и намерят правилния отговор, но да изпишат грешно числото на решението. Те също така намират затруднения при решаването на текстови задачи. Причината е, че трудно се ориентират за логическата последователност на действията, разбъркват реда на математическите действия и пр.
 

В тези случаи често родителите смятат, че детето им не се справя добре по математика и това не е неговата наука, констатират експерти.
 

Дискалкулията може да е наследствено разстройство. Учените са на мнение, че то се дължи на аномалии в центрове в мозъка, които водят до проблеми с математиката. Въпреки това някои възрастни дори с тежка дискалкулия могат да се справят отлично с геометрични задачи и компютърно програмиране. Разстройството не засяга всички математически способности, твърди Брайън Бътъруърт, професор по когнитивни невронауки в Лондон.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter