ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да откажем цигарите? Няколко практични съвети.

Puls.bg   |   30 май 2011   |   Коментари 9
   
   
Как да откажем цигарите? Няколко практични съвети.

Да се откажат цигарите е трудно, но не невъзможно. Отказът от навика не би могъл да бъде провокиран от друг, решението е лично и често се базира на собственото предпочитание и избор...


Предпочитание – защото реално погледнато запалвайки цигара и придърпвайки от дима й играем образ, на който вътрешно сме избрали да подражаваме. Опитайте се да си представите как се виждате в момент, когато пушите, да си спомните какво ви е провокирало да запалите първата цигара, как опитът се е превърнал в игра, тя в навик и в крайна сметка се е стигнало до зависимост.


Питали ли сте се защо многократните опити за отказ от пушенето са се увенчали с неуспех? Причината е, че не сте признали пред себе си, че подражавате на натрапен от социума модел. Всъщност, харесва ви да пушите. Първата съществена стъпка в отказването на тютюна е да откриете този образ. Когато знаете кой стои срещу вас, битката е по-лесна.


Опитайте отново да откажете цигарите. Всеки опит ви добрижава повече до търсения резултат. Проучвания сочат, че хора отказали се от цигарите преди окончателното им спиране, са направили преди това по 5-6 неуспешни опита. Така, че никога не е късно да се спре.

 

 

Практични съвети как да спрем цигарите

 

Как да започнем?

 • Изберете си дата, но в следващите 2 седмици. Важното е тя да е ясна, да е отбелязана в календара. Иначе перфектният ден никога не идва.
 • За да е по-лесно изпълнението на решението, направете списък на причините защо бихте искали да се откажете от пушенето. Причините могат да бъдат здравословни, семейни – на децата едва ли им е приятно да усещат неприятния тютюнев мирис от дъха и дрехите ви. Финансовият аргумент също е от убедителните.
 • Обвързването на някои събития с отказа от тютюнопушене също дава резултат. Такива могат да бъдат бременността, раждането на детето или внучето, преместване в ново жилище...

 

 

Когато денят наближи...

 • Помислете дали не бихте могли да се спрете на някакъв вид упражнения или хоби, които да заменят държането на цигарата и ангажират мислите ви. Специалисти препоръчват занимания като сглобяване на миниатюрни модели на кораби, плетене, игра на мобилния телефон и др.
 • Опитайте се да ограничите местата, където да палите цигара. Например, не пушете вкъщи и в колата.
 • Информирайте се за заместители на цигарите – като никотинови дъвки, пластири, инхалатори, таблетки, както и медикаменти, които да улеснят въздържането от цигара и успокоят напрежението, което изпитвате.
 • Съществуват множество методи за отказване на цигарите. Разучете ги и се спрете на два-три, които ще ви помогнат да се откажете от навика си. Това се налага, тъй като всеки е различен и не се знае кой метод действително ще се окаже подходящият.

 

В деня

 • Настъпи ли набелязания ден – не палете цигара, не си позволявайте дори и едно дръпване. За да изпълните желанието си, не носете цигари със себе си и повече не си купувайте.

 

Началото е зад гърба ви

 • Отказването от рутината за запалване на цигара е една от най-съществените стъпки в отказването на тютюнопушенето. Например, свикнали сте да палите цигара в колата – почистете каросерията и подновете калъфките на седалките, сложете или махнете калъф на волана. Тези промени ще ви напомнят какво сте си обещали. Харесва ви след секс да запалите цигара - просто заменете навика, например с отпиване на глътки червено вино или хапване на парченца плодове.
 • Ако по време на работа ви се допуши, станете и се разходете. Раздвижването ще ви тонизира достатъчно.
 • Избягвате компанията на пушачи, тъй като в тяхно присъствие ще ви е трудно да се въздържите. Ако имате навик да запалвате цигара в заведение, избягвайте тези само за пушачи или съответните салони.
 • Груповата терапия в страната ни е малко популярна, но се предлагат и такива услуги. Споделянето на проблемите, свързани с отказването на цигарите прави изпълнението на решението не така трудно и агонизиращо. При разговорите се споделят затруднения, с които се сблъсква всеки един отказващ се от тютюнопушенето. Възможно е да се получи готов опит за преодоляването на даден етап.
 • Препоръчително е да поддържате връзка със специалист или отказал се от тютюнопушенето познат, който да потърсите в момент на слабост. Тези хора знаят как да ви подкрепят в такъв момент, за да не запалите цигара отново.
 • Помислете дали времето, което губите за пушене, не бихте могли да вложите в спортни занимания. Упражненията подобряват настроението и тонизират, както тялото, така и ума. Ако се опасявате от наддаване на тегло заради отказа от цигарите, то тренировките ще помогнат да запазите фигурата си. Препоръката на специалистите е да се започне с физическото натоварване постепенно.
 • Не се упреквайте, ако не издържите и запалите цигара. Помислете каква е причината – дали се дължи на глада ви за никотин, на стрес или натиск и се подгответе с адекватно контрарешение за следващия момент на слабост. До окончателния отказ от цигарите се преминава през няколко трудни периода, въпросът е да държите на намерението си и навреме разсеете с други занимания спонтанните пристъпи да запалите.

Успех!

 

 

В пет аптеки в София всеки ще има възможност за измерване на кръвното налягане, пулс и тегло, а пушачите - и количеството вреден въглероден оксид, натрупан в дробовете им, с помощта на специален уред Smoke check.

Това са аптеките Сейба в магазините Кауфланд в Банишора, Дружба, Младост, Надежда и Овча купел.

Измерванията ще се извършват от медицинско лице и са напълно безплатни.

Социалната услуга ще се предлага за напред и в други посещавани аптеки в столицата и в цялата страна.

Общественият проект включва в дългосрочен план социални дейности в малки населени места и е насочен към най-засегнатите от кризата социални групи в нашето общество.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (9)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2011-06-21 23:27:15

ivnikolaev
ходи да дръпнеш един фас
ognyana     2011-05-31 10:47:16
аз пък не обичам някой да ми натрапва неговия си избор. като е избрал да пуши, да намери начин да не ми дими!
snezhka     2011-05-31 10:07:54
Не съм пушач,но не обичам ограниченията и забраните.
ivnikolaev     2011-05-31 09:00:28
Понеже на сайта за АА са ме банвали, поради грубият ми и нецензурен език, искам тук да напиша нещо. За тревата. За амфетамините. За тези момчета, на които просто трябва да се подаде ръка, момчетата, които имат нужда от бащи. ... Имам впечатления, пряки, от клиниката в Суходол, прекрасни момчета и много тъжни. Как една не дойде им на свиждане...? ...


От ред. - Моля, ivnikolaev да не си позволявате грубости и обиди в коментарите си. Коментарите са Ви редактирани. Следващите, съдържащи обиди и нецензурни думи, ще бъдат изтривани.
ivnikolaev     2011-05-31 07:39:53
И.Н.Г - 2011-05-30 17:28:14 - като си на 21 си хванал Бога за брадата ли? Сега и в циганските къщи има интернет и в Лиана един комп, за да си изказваш великото мнение се купува за 20-30 лева. Кой си ти, дето няма какво да правиш с ръцете си...! И аз съм бил на 21, вярно, имах вече и син на тези години, не Любен-Дилов-Син, виолетов, ..., а мой син. И като се подписваш И.Н.Г ми се ще да знам имаш ли 8-ми клас завършен, кой си, от къде си? Въобще реална личност ли си, или си плод на някое модераторче, на което целта му е да поразлае кучетата? Да те светна, ..., от повече от 20 години със закон е забранено в САЩ да се показват пушещи, казват ми проятели от тази държава... И да ти кажа, този народ се е побъркал! Дъщеря ми се махна от българия, тук останахме само пенсионери и жигани, лошото е, че се размножават като буболечки, единствената ми надежда е, че като измрат пенсионерите, ще почнат да се крадат и убиват един друг и ще си регулират популацията, българите ще почнат да се връщат от чужбина и да откриват артефакти като гробницата на Цар киро. А Казанлъшката гробница отдавна е станала убежище на клошари. Ефекта на пеперудата, това май за нищо не ти говори.
9 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter