ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Обонянието моделира поведението ни, дори когато не си даваме сметка

Puls.bg   |   05 май 2011   |   Коментари 0
   
   
Обонянието моделира поведението ни, дори когато не си даваме сметка

Мозъкът е в състояние да регулира силата и интензивността на ароматите, сочи ново проучване, проведено в Университета на Чикаго.

Изследването се съсредоточава върху значението на мириса като средство за събиране на информация от околната среда. Обонянието често е подценявано за сметка на визуалните възприятия, заявяват изследователите.

Визуалните възприятия провокират хората да игнорират и пренебрегват обонянието, твърди професорът по психология и ръководител на изследването Лесли Кей.

При усещане на аромат мозъчният отдел, отговорен за обонянието, обработва информацията и дава сигнал за норма на поведение.

Проучването е първото по рода си и цели да намери отговора за начините, по които миризмите действат върху поведението на човека, пояснява проф. Кей.

Миризмите могат да отключват определени спомени, които да подтикват към различни действия и маниери на поведение, се посочва в проучването. Учените установяват, че познатите миризми се препокриват в участъците, отговорни за обонянието, за разлика от новите и непознати.

С помощта на малки инхибиращи неврони в мозъчния център на обонянието, учените се опитват да подобрят сътрудничеството и да повишат колебанията между клетките при получаване на нова информация.

Все още изследванията са в начален етап и се изискват редица допълнителни изследвания, които да установят как хората използват обонянието, съобщава проф. Кей. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter