ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

9 видими симптома на депресия

Puls.bg   |   19 август 2010   |   Коментари 2
   
   
9 видими симптома на депресия

По поведението и реакциите на човек можем да съдим и предполагаме, че е депресиран. Депресията обаче се отразява не само на емоционалното и психично здраве, но и на физикалното. В повечето случаи на депресивно състояние при засегнатите се наблюдава наличие на хронична постоянна болка, която при всеки засегнат е от различен характер.

 


Признаците, по които можем да съдим за наличие на депресия:

 

  • Главоболие – типичен симптом при състояние на депресия. В случай на страдание от мигрена, в състояние на депресия пристъпите се появяват отново, зачестяват или се влошават.

 

  • Болка в гърба, кръста – симптом, който се появява и влошава при хроничен стрес, напрежение и лошо настроение.

 

  • Мускулни и ставни болки – депресията действа като катализатор на всички видове хронични болки и заболявания.

 

  • Болка в гръдния кош – тъй като този вид болка може да е признак на сериозно заболяване и сърдечен проблем, се изисква консултация със специалист. По принцип депресията може да предизвика състояние на дискомфорт, стягане обикновено в долната половина на гръдния кош.

 

  • Оплаквания от страна на храносмилателната система – гадене, повръщане, диария или хронична констипация също могат да бъдат признаци на депресираност.

 

  • Чувство на постоянна умора, хронична умора – независимо колко време се отделя за сън, чувството за умора и изтощение остава. Ставането сутрин от леглото е трудно, понякога изглежда и е невъзможно.

 

  • Проблеми със съня - повечето страдащи от депресия не са в състояние да спят пълноценно. Възможно е да са прекалено ранобудни или напротив, да не могат да си легнат. Други спят много повече от нормалното.

 

  • Промени в апетита и колебания в теглото – някои губят апетита си и видимо отслабват, други започват да налитат на определени храни, като сладки продукти, бързоусвоими въглехидрати и напълняват.

 

  • Световъртеж и светобоязън – тъй като тези симптоми се срещат и при заболявания, се изисква консултация със специалист, който да определи причината за тях.

 
При депресия се наблюдава дисбаланс на производството на някои вещества в мозъка. Някои от тези вещества влияят на чувстителността и усещането за болка. Според експертите болката при двама души с едно и също заболяване, единият от които е изпаднал в депресия, е различна.
 

 


Терапията на емоционалното и психично състояние, независимо дали се провежда с прием на лекарства или не, води до облекчаване на симптомите на болка. Това налага да се споделят на лекаря всички оплаквания, за да могат те да бъдат компетентно разгледани и депресията да бъде разпозната и третирана. Например, при безсъние лекарят се опитва да повлияе на тревожното разстройство. Лекарствата ще успокоят, отпуснат организма и ще спомогнат пълноценния сън, което ще се отрази и на самочувствието.
Има случаи, когато облекчаването на болката лекува и депресивното състояние. Съществува и обратната връзка – приемът на някои антидепресанти редуцира хроничната болка. Когнитивната терапия е полезна с това, че обучава засегнатия как да се предпазва от изпадане в състояние на болка и дълбока депресия и как да контролира болковата симптоматика.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Георгиев     2016-08-26 00:31:42
Благойке,драга,надявам се не пропускаш препинателните знаци заради някакво психично разтройство. Две запетайки и един удивителен,по-неграмотна си от овчар.
Благойка     2010-09-11 11:41:16
Имали лечение за депресията без да ходя на психиатър защото на един психиатър му трябва поне месец да олучи точното лечение на болния това е мое мнение защото съм ходила поне 4 пъти и лекаря без да ме види без да му обясня какво чуствам ми определи диагнозата това за мен е срам и резил,да ви кажа честно понякога самите психиатри имат нужда от помощ,кажете ми лечение без да ходя на тъй наречения психиатър!
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising