ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

9 видими симптома на депресия

Puls.bg   |   19 август 2010   |   Коментари 2
   
   
9 видими симптома на депресия

По поведението и реакциите на човек можем да съдим и предполагаме, че е депресиран. Депресията обаче се отразява не само на емоционалното и психично здраве, но и на физикалното. В повечето случаи на депресивно състояние при засегнатите се наблюдава наличие на хронична постоянна болка, която при всеки засегнат е от различен характер.

 


Признаците, по които можем да съдим за наличие на депресия:

 

  • Главоболие – типичен симптом при състояние на депресия. В случай на страдание от мигрена, в състояние на депресия пристъпите се появяват отново, зачестяват или се влошават.

 

  • Болка в гърба, кръста – симптом, който се появява и влошава при хроничен стрес, напрежение и лошо настроение.

 

  • Мускулни и ставни болки – депресията действа като катализатор на всички видове хронични болки и заболявания.

 

  • Болка в гръдния кош – тъй като този вид болка може да е признак на сериозно заболяване и сърдечен проблем, се изисква консултация със специалист. По принцип депресията може да предизвика състояние на дискомфорт, стягане обикновено в долната половина на гръдния кош.

 

  • Оплаквания от страна на храносмилателната система – гадене, повръщане, диария или хронична констипация също могат да бъдат признаци на депресираност.

 

  • Чувство на постоянна умора, хронична умора – независимо колко време се отделя за сън, чувството за умора и изтощение остава. Ставането сутрин от леглото е трудно, понякога изглежда и е невъзможно.

 

  • Проблеми със съня - повечето страдащи от депресия не са в състояние да спят пълноценно. Възможно е да са прекалено ранобудни или напротив, да не могат да си легнат. Други спят много повече от нормалното.

 

  • Промени в апетита и колебания в теглото – някои губят апетита си и видимо отслабват, други започват да налитат на определени храни, като сладки продукти, бързоусвоими въглехидрати и напълняват.

 

  • Световъртеж и светобоязън – тъй като тези симптоми се срещат и при заболявания, се изисква консултация със специалист, който да определи причината за тях.

 
При депресия се наблюдава дисбаланс на производството на някои вещества в мозъка. Някои от тези вещества влияят на чувстителността и усещането за болка. Според експертите болката при двама души с едно и също заболяване, единият от които е изпаднал в депресия, е различна.
 

 


Терапията на емоционалното и психично състояние, независимо дали се провежда с прием на лекарства или не, води до облекчаване на симптомите на болка. Това налага да се споделят на лекаря всички оплаквания, за да могат те да бъдат компетентно разгледани и депресията да бъде разпозната и третирана. Например, при безсъние лекарят се опитва да повлияе на тревожното разстройство. Лекарствата ще успокоят, отпуснат организма и ще спомогнат пълноценния сън, което ще се отрази и на самочувствието.
Има случаи, когато облекчаването на болката лекува и депресивното състояние. Съществува и обратната връзка – приемът на някои антидепресанти редуцира хроничната болка. Когнитивната терапия е полезна с това, че обучава засегнатия как да се предпазва от изпадане в състояние на болка и дълбока депресия и как да контролира болковата симптоматика.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Георгиев     2016-08-26 00:31:42
Благойке,драга,надявам се не пропускаш препинателните знаци заради някакво психично разтройство. Две запетайки и един удивителен,по-неграмотна си от овчар.
Благойка     2010-09-11 11:41:16
Имали лечение за депресията без да ходя на психиатър защото на един психиатър му трябва поне месец да олучи точното лечение на болния това е мое мнение защото съм ходила поне 4 пъти и лекаря без да ме види без да му обясня какво чуствам ми определи диагнозата това за мен е срам и резил,да ви кажа честно понякога самите психиатри имат нужда от помощ,кажете ми лечение без да ходя на тъй наречения психиатър!
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter