ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Натрапливи мисли - не можеш да избягаш от тях! (ІІ част)

Puls.bg   |   24 юли 2010   |   Коментари 0
   
   
Натрапливи мисли - не можеш да избягаш от тях! (ІІ част)

Първа част на материала

 

Натрапливите мисли се появяват при безплодно и безсмислено мислене, граничещо до общите представи за „дървено философстване“. Човекът при това се опитва да си даде отговор на въпроси, сходни с този защо свети слънцето. Понякога мислите се появяват от периодично без да имат натраплив характер и да водят до състояние на тревожност. След определен период от време обаче характерът им става постоянен.Една от проявите е стремежът към пресмятане, например колко крачки са до дома или четен или нечетен брой срички съдържа дадена фраза.Натрапливи мисли са и постоянните опити да се припомнят имена на литературни герой, термини, които не се използват, така също и връщане към неприятни спомени.В състояние на натрапливи мисли
Възможно е да се редуват периоди на натрапливи мисли с тяхното напълно изчезване, или редуване на периоди със слаба изразеност и други граничещи до крайности. В редки случаи мислите могат да прераснат в илюзии – съвкупност от идеи и представи, които не съответстват на действителността.Натрапливите мисли са признак не само на състояние на невроза, но и на други заболявания като слабоизразена шизофрения, маниакално-депресивна психоза. Тогава състоянието е неврозоподобно. Много рядко се появяват натрапливи мисли в състояние на лошо настроение при старческо слабоумие, които обикновено се базират на спомени по преживени тежки събития.Как да се справим със състоянието?
Преди всичко следва да се отстранят физическите и психически натоварвания, да се избегнат конфликтите и стресът. При положение, че натрапливите мисли са постоянни, е необходимо да се потърси специалист, психиатър. Колкото по-рано се започне лечение, толкова резултатът му ще е по-ефективен.
 

 

Лечението

е комплексно: медикаментозно, комбинация от психотропни лекарства, психотерапевтични методи, физиотерапия, наподобяваща спа процедурите и лечебна гимнастика.
 

 


Натрапливите мисли често са резултат от особеностите на характера. Състоянието най-добре се подава на корекция в детска възраст.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter