ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хормонът създаващ доверие между хората провокира и агресия

Puls.bg   |   14 юни 2010   |   Коментари 0
   
   
Хормонът създаващ доверие между хората провокира и агресия

Учени доказали, че хормонът, който отговаря за емоционалната връзка между майката и детето, а също и за създаването на доверие между хората, може да провокира агресивно поведение у хората, ако се почувстват заплашени самите те или близките им. Резултатите от проучването са публикувани в списание Science.

 

Направеното откритие хвърля допълнителна светлина върху действието на хормона, който до сега се свързваше единствено с положителните социални контакти.
 

 

Действието на хормона доказва силната зависимост между алтруистично поведение и възможността за прояви на агресия. Според авторите, направеното от тях откритие ще помогне за по-подробното изучаване сложните отношения между хората.

 

Предишни изследвания, направени сред животни и хора, са доказали участието на хормона окситоцин в изграждане на дълбоката връзка между майката и детето.
 

 

Дори се произвеждат парфюми и спрейове на основата на окситоцин, помагащи, по думите на техните създатели, да се създадат по-близки социални контакти.
 

 

Carsten De Dreu и нейните колеги от Амстердамския университет за първи път доказали, че окситоцинът може да има точно противоположен ефект и дори да предизвика агресивно поведение. Изострянето на отношенията се наблюдава най-вече при групи от хора, които са изградили по-дълбоки социални и емоционални връзки, и в същото време са подложени на стрес и напрежение.
 

 

Учените провели експериментално изследване сред 75 млади маже, които трябвало да участват в специално разработена икономическа игра. Съгласно правилата на тази игра, всеки един от участниците получавал определена сума пари, която можел да запази за себе си или да инвестира в в обща кауза, от която да имат печалба и той и екипът му.
 

 

Преди старта на играта всички участници вдишали спрей. При някои от доброволците спреят съдържал окситоцин, а при други- плацебо.
 

 

Както се очаквало, доброволците вдишали окситоцин много по-често от останалите залагали парите си за общата кауза.
Агресивното поведение на тези доброволци се проявило в друг вариант на играта, в който участниците трябвало да се разделят на групи от по трима човека. В този случай, малките групи можели да инвестират парите си в общи проекти с други екипи, като това начинание можело доведе до печалба или до банкрут.
 

 

Психолозите установили, че при голяма вероятност от финансова загуба, доброволците приели окситоцин, проявили агресивно поведение, опитвайки се да не инвестират своите пари, а да използват чужди.
 

 

„Получените от нас резултати показаха, че окситоцинът не е само хормон провокиращ хората да покажат щедрост, доброта и доверие, а всъщност е „нож с две остриета" – казва авторката на проучването в интервю пред списание Science NOW.

 

Освен това, учените отбелязват, че оценката на агресивното поведение винаги е относителна. Например, проявата на агресия по време на военни действия, с цел защита на останалите хора се счита за благородна постъпка.

 

Предстои изучаване на ефекта от хормона върху мъжете и жените, допълват изследователите.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter