ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Петрова: Световъртеж и замайване - симптоми на отоневрологично заболяване (І част)

Даниела Добрева   |   11 май 2010   |   Коментари 31
   
   
Доц. Петрова: Световъртеж и замайване - симптоми на отоневрологично заболяване (І част)

За световъртежа, причините за появата му и неговото лечение, обяснява доц. д-р Дорина Петрова.
Доц. Петрова е специалист невролог, УНГ и отоневролог. Началник е на клиниката по неврология и отоневрология към Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ“.


Сложното възприятие за положението на тялото и отделните му части в пространството е резултат на анализираните и синтезирани импулси от вестибуларния анализатор, ставно-мускулния усет и зрителния анализатор. Първостепенна роля за определяне на местоположението ни в пространството има вестибуларния анализатор. Това е и причината, дори със затворени очи да имаме реално усещане къде е долу и къде е горе.
Вестибуларната система е уникален сетивен орган и тъй като е най-старият във филогенетично отношение, не съществуват директни методи за изследването й. Интересен факт е, че акулата, която през последните 250 млн. се е променила незначително, има вестибуларна система много близка до тази на човека.Световъртежът и замайването, съпроводени често с нарушено равновесие, шум в ушите, намаление или загуба на слуха, са основните симптоми на пациента с отоневрологични заболявания.Статистическите данни показват, че приблизително 40 % от всички пациенти, които посещават общопрактикуващите лекари имат подобни оплаквания.
Отделните отоневрологични заболявания или комбинация на няколко от тях, могат значително да влошат качеството на живот на пациентите и дори да причинят инвалидизация.Понятието вертиго или световъртеж произхожда от латинския глагол vertere, означаващ „обръщам се“ или „въртя се“ и се определя като илюзия за въртене на собственото тяло в пространството или на околните предмети.Обикновено се съпровожда с неприятни психовегетативни симптоми като гадене, повръщане, пребледняване, изпотяване, сърцебиене, чувство за страх и т. н. Пациентите със замайване имат проблеми при описване на симптомите си. Най-често, оплакванията са от нестабилност и чувство за олюляване.Световъртежът може да се появи изведнъж, което е съпроводено с рязко нарушение на равновесието, изпотяване, бледнина или почервеняване на лицето, сърцебиене, неприятно усещане в сърдечната област, корема. Чувството се усилва при промяна на положението на главата, особено при повдигането й на възглавница или при завъртането й настрани. Възможно е да се появи гадене и позиви за повръщане.Световъртежът може да бъде:
Периферен (типично връщателен) се появява  при нарушения в периферните отдели на вестибуларния анализатор във вътрешното ухо или на вестибуларния нерв (позиционен доброкачествен световъртеж; вестибуларен невронит; лабиринтити; мениерова болест и др.)


Централен (като замайване) се наблюдава при засягане на нервни структури над това ниво (мозъчно-съдова болест; артериална хипотония и/или хипертония; тумори; множествена склероза; мигрена; епилепсия и др.) Пристъпите могат да се появяват епизодично или да се хронифицират.

    

Световъртежът с централен произход много рядко възниква изолирано, а по-често се появяват и други неврологични симптоми и синдроми като нарушения в говора, двойно виждане, мускулна слабост, загуба на съзнание и т.н.
Едни от най-честите причини за появата на световъртеж или замаяност са патологичните изменения в областта на шийния сегмент на гръбначния стълб. Това са дегенеративни промени на прешлените и междупрешленните дискове като дискови хернии, спондилоартрозни проблеми с остеохондроза, спондилолистеза, луксации на интервертебралните стави и други.
Често се срещат промени в конфигурацията на шийните прешлени, като изправена шийна физиологична лордоза и други аномалии като блок прешлени.
Тези патологични промени в шийния отдел на гръбнака водят до нарушения в кръвоснабдяването на вътрешното ухо и мозъчния ствол чрез хроничното дразнене на симпатиковите нервни сплетения около arteria vertеbralis и basilaris.Повече за световъртежа, причините за появата и лечението можете да прочетете във
втора част

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (31)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

познато ми е     2017-12-20 12:33:51
Започнете да тренирате, упражненията помагат мн на вестибуларния апарат, всички упражнения за равновение са чудесни. Аз така се спасих, но не трябва да спирате. И почивка, гимнастика на очите. Има мн упражнения за вестибуларния апарат, потърсете и бъдете търпеливи, не става за седмица, две.
Apostolova Ulia     2017-04-12 20:46:58
Zdraveite i az imam sashtite oplakvaniq glavobole svetovartej gadene
Лъчи     2016-07-31 20:43:47
Здравейте някой ако може да помогне и аз получавам световъртеж и имам замъглено виждане това го получих след ПТП и не могат лекарите да ми открият проблема.
айрие     2015-01-14 21:56:55
Здрвейте. Ако някой може да ми помогне...аз получавам винаги световартеж при консумиране на сладки изделия.. Незна на какво се далжи това...ако някой знае моля пишете..
mima     2014-11-22 20:11:49
dokt petkova iskam da vi popitam moy sin e samo na 13 godini ima visoko krivno i sveto vartes mnogo vi moly na soceteme nykade mnogo sam ucaena hodihme po doktori ne mogat da otkriyt ot kakvoe CAKAM ZA INFORMACIY
31 намерени, страница 1 от общо 7  1   2   3   4   5   6   7   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter