ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Самотата уврежда здравето ни

Puls.bg   |   19 март 2010   |   Коментари 0
   
   
Самотата уврежда здравето ни

Американски психолози са провели проучване за влиянието на самотата върху психическото и дори физическото състояние на хората.
 


Учените са категорични, че ако липсата на компания в млада възраст може да се игнорира и да се замени с вглъбяване в работата или хобито, то със сигурност в напреднала възраст  дава неприятни отражения както върху емоционалното така и върху соматичното здраве.
 


Експертите поясняват че стресът, съпътстващ всеки човек, се отразява по-силно при самотните хора. Те не  само възприемат ситуациите по-песимистично, но и посочват повече източници на стрес.


Обективни показатели за тази зависимост са повишените нива на епинефрина в проби от урина, завишени при самотните доброволци, участвали в проучването. Споменатият хормон е едно от ключовите вещества, освобождавани в организма при стрес. Последният се отразява и на кръвното налягане. То е с по-високи стойности в споменатата рискова група. Още един фактор, на който се отразява самотата, е разстройството на съня.


Самотата не е идентична с това да си сам. Много хора намират самостоятелното си живеене за приемливо, дори го предпочитат. Социалното изолиране, остаряването обаче са фактори, които могат да влошат общото състояние.
 


Хората, особено в напреднала възраст, които не получават достатъчно внимание от близки и приятели или се чувстват самотни въпреки присъствието им са по-склонни към физически и психически заболявания.
 


Тази теория се потвърждава от американско проучване, направено сред доброволци на възраст между 57 и 85. Резултатите показват, самотните и  тези с по-ограничени социални контакти са по-малко склонни да описват здравословното  състояние като добро или задоволително. Напротив- те по-често съобщават за физически и психически дискомфорт.
 


Фактори като пенсионирането или загуба на близък човек, допълнително влошават здравословното и емоционалното състояние на възрастните, допълват експерти.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter