ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Изпадам в паника - какво да правя?! (І част)

Puls.bg   |   11 декември 2009   |   Коментари 7
   
   
Изпадам в паника - какво да правя?! (І част)

Всеки седми човек поне веднъж в живота си е изпадал в състояние на паника.


Жените по-често изпадат в паника, отколкото мъжете. Причината за състоянието не е съвсем ясна, но е прието да се смята, че има връзка с  преживявания на стресови и критически ситуации. До известна степен може да се смята, че паническото разстройство е семейна черта.


Честите пристъпи на паника водят до развитие на паническо разстройство. Хората, страдащи от паническо разстройство, често изпитват във всякакви фобии и натрапливи състояния – например, социофобии, агорофобия и депресия. Често хората, които изпитват тези състояния ги крият, тъй като ги смятат за срамни. Те страдат мълчаливо, като все повече се натоварват с нови страхове и се затварят още повече във вътрешния си свят при всеки сблъсък на враждебност. Паническото разстройство е психично заболяване и подлежи на терапия.


Паническото разстройство може да продължи няколко месеца и дори години, в зависимост от тежестта му и метода на лечение. Началото обикновено започва в младежките години.


Паническото разтройство е тип тревожно разстройство, при което се изпада в чести, периодични пристъпи на паника, които протичат тежко. Паническото разстройство се характеризира с внезапни и чести пристъпи на страх, при които се наблюдават физически промени в състоянието – учестено сърцебиене, болка в гърдите, световъртеж, задух, чувство за тежест в стомаха и др. Пристъпът на паника може да се случи на всякъде и по всяко време. Определят го като внезапен прилив на непреодолим и безпричинен страх, който стига своя пик за няколко минути и е съпроводен от ред симптоми. Пристъпите на паника се забелязват при алкохолизъм, пристрастеност към наркотици, хипертиреоза и прием на някои лекарства.


Симптоми на паническо разстройство
Хората склонни към паническо разстройство често изпадат в епизоди на внезапна силна тревожност. В началото на заболяването е типично внезапното начало, без каквито и да било причини и предвестници.

 

Характерни са и следните симптоми:

 • парализиращо усещане за паника,
 • учестено сърцебиене,
 • задух или недостиг на въздух,
 • изпотяване,
 • неравномерна походка,
 • гадене
 • световъртеж,
 • бърза смяна на усещанията за топло-студено,
 • болка или стягане в гърдите,
 • онемяване,
 • изтръпване в ръцете и краката,
 • страх от загуба на ума, самообладание или страх от смъртта,
 • наличие на чувство, че реалният свят е странен и нереален.

 

Симптомите могат да се появят дори и на сън.

 

Втора част на материала.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (7)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

loviloz     2009-12-22 12:22:25
Минах през това и говоря от собствен опит. С хапчета или без човек сам си е лечител! Ако сам не си помогнеш, хапчетата и лекарите не са панацея! аз промених изцяло философията си за живота, поведението си спрямо хората и сега се чувствам чудесно в хармония.
помогнаха ми книгите на Робин Шарма и Луис Хей.Най-важното е човек да има самочувствие, увереност в собствените си сили възможности без да си поставя химерни цели, които са далече от реалността!Много важно е да изпълниш сърцето и чувствата си с ЛЮБОВ и Щастие и да ги подхранваш непрекъснато!!! УСПЕХЪТ е в твоите ръце!!!
МЕГИ     2009-12-15 19:53:12
ЗДРАВЕЙТЕ АЗ СЪЩО СЪМ СТРАДАЛА ОТ ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО И ЗНАМ КОЛКО Е НЕПРИЯТНО, НО СМЕЯ ДА ТВЪРДЯ ЧЕ СЕ ИЗЛЕКУВАХ СЪС СЕРОПРАМ, СЛЕД КАТО ГО ПИХ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПО 20МГ. ДНЕВНО И XANAX W NA`ALOTO PO 25 MGДОКАТО ЗАПОЧНЕ ДА ДЕЙСТВА СЕРОПРАМА.
nora     2009-12-14 09:08:32
Аз също страдах и се оправих с ходене на психолог/не психиатър/.Не пих лекарства ,защото реших, че мога да се справя сама с малко помощ от вън.Много съм горда със себе си.Трябва ви повече самочувствие и вяра в собствените си сили.И добър психолог , който да ви каже как да го постигнете!Разбира се ,ако не се дължи на някакво заболяване и тогава се налага да пиете хапчета.Успех !
Не било срамно, да да     2009-12-14 02:38:14
Много често ми се случва, изброените симптоми се появяват почти всички, като това си го обяснявам със страхова невроза.
Страх ме е дефакто от почти всичко. Дано във втората част обясните как се лекува това. Или как се превъзмогват симптомите.
madrid     2009-12-13 21:12:38
az minah prez tozi periot prez 90godina opravih se s prozak toy dostavia serotonin v mozaka malka nalichnost ot serotonin vodi do tezi strahove
7 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising