ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Изпадам в паника - какво да правя?! (І част)

Puls.bg   |   11 декември 2009   |   Коментари 7
   
   
Изпадам в паника - какво да правя?! (І част)

Всеки седми човек поне веднъж в живота си е изпадал в състояние на паника.


Жените по-често изпадат в паника, отколкото мъжете. Причината за състоянието не е съвсем ясна, но е прието да се смята, че има връзка с  преживявания на стресови и критически ситуации. До известна степен може да се смята, че паническото разстройство е семейна черта.


Честите пристъпи на паника водят до развитие на паническо разстройство. Хората, страдащи от паническо разстройство, често изпитват във всякакви фобии и натрапливи състояния – например, социофобии, агорофобия и депресия. Често хората, които изпитват тези състояния ги крият, тъй като ги смятат за срамни. Те страдат мълчаливо, като все повече се натоварват с нови страхове и се затварят още повече във вътрешния си свят при всеки сблъсък на враждебност. Паническото разстройство е психично заболяване и подлежи на терапия.


Паническото разстройство може да продължи няколко месеца и дори години, в зависимост от тежестта му и метода на лечение. Началото обикновено започва в младежките години.


Паническото разтройство е тип тревожно разстройство, при което се изпада в чести, периодични пристъпи на паника, които протичат тежко. Паническото разстройство се характеризира с внезапни и чести пристъпи на страх, при които се наблюдават физически промени в състоянието – учестено сърцебиене, болка в гърдите, световъртеж, задух, чувство за тежест в стомаха и др. Пристъпът на паника може да се случи на всякъде и по всяко време. Определят го като внезапен прилив на непреодолим и безпричинен страх, който стига своя пик за няколко минути и е съпроводен от ред симптоми. Пристъпите на паника се забелязват при алкохолизъм, пристрастеност към наркотици, хипертиреоза и прием на някои лекарства.


Симптоми на паническо разстройство
Хората склонни към паническо разстройство често изпадат в епизоди на внезапна силна тревожност. В началото на заболяването е типично внезапното начало, без каквито и да било причини и предвестници.

 

Характерни са и следните симптоми:

 • парализиращо усещане за паника,
 • учестено сърцебиене,
 • задух или недостиг на въздух,
 • изпотяване,
 • неравномерна походка,
 • гадене
 • световъртеж,
 • бърза смяна на усещанията за топло-студено,
 • болка или стягане в гърдите,
 • онемяване,
 • изтръпване в ръцете и краката,
 • страх от загуба на ума, самообладание или страх от смъртта,
 • наличие на чувство, че реалният свят е странен и нереален.

 

Симптомите могат да се появят дори и на сън.

 

Втора част на материала.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (7)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

loviloz     2009-12-22 12:22:25
Минах през това и говоря от собствен опит. С хапчета или без човек сам си е лечител! Ако сам не си помогнеш, хапчетата и лекарите не са панацея! аз промених изцяло философията си за живота, поведението си спрямо хората и сега се чувствам чудесно в хармония.
помогнаха ми книгите на Робин Шарма и Луис Хей.Най-важното е човек да има самочувствие, увереност в собствените си сили възможности без да си поставя химерни цели, които са далече от реалността!Много важно е да изпълниш сърцето и чувствата си с ЛЮБОВ и Щастие и да ги подхранваш непрекъснато!!! УСПЕХЪТ е в твоите ръце!!!
МЕГИ     2009-12-15 19:53:12
ЗДРАВЕЙТЕ АЗ СЪЩО СЪМ СТРАДАЛА ОТ ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО И ЗНАМ КОЛКО Е НЕПРИЯТНО, НО СМЕЯ ДА ТВЪРДЯ ЧЕ СЕ ИЗЛЕКУВАХ СЪС СЕРОПРАМ, СЛЕД КАТО ГО ПИХ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПО 20МГ. ДНЕВНО И XANAX W NA`ALOTO PO 25 MGДОКАТО ЗАПОЧНЕ ДА ДЕЙСТВА СЕРОПРАМА.
nora     2009-12-14 09:08:32
Аз също страдах и се оправих с ходене на психолог/не психиатър/.Не пих лекарства ,защото реших, че мога да се справя сама с малко помощ от вън.Много съм горда със себе си.Трябва ви повече самочувствие и вяра в собствените си сили.И добър психолог , който да ви каже как да го постигнете!Разбира се ,ако не се дължи на някакво заболяване и тогава се налага да пиете хапчета.Успех !
Не било срамно, да да     2009-12-14 02:38:14
Много често ми се случва, изброените симптоми се появяват почти всички, като това си го обяснявам със страхова невроза.
Страх ме е дефакто от почти всичко. Дано във втората част обясните как се лекува това. Или как се превъзмогват симптомите.
madrid     2009-12-13 21:12:38
az minah prez tozi periot prez 90godina opravih se s prozak toy dostavia serotonin v mozaka malka nalichnost ot serotonin vodi do tezi strahove
7 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter