ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как упражненията генерират нови неврони?

Puls.bg   |   11 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Как упражненията генерират нови неврони?

Източник: iStockphoto

Болестта на Алцхаймер е необратимо, прогресивно мозъчно заболяване, което бавно разрушава паметта и мисловните умения на пациента и в крайна сметка способността му да изпълнява най-прости задачи. Учените продължават да разкриват сложните промени в мозъка, свързани с появата и прогресията на състоянието. Въпреки че по време на предклиничните стадии на болестта хората не проявяват видими симптоми, в мозъка протичат такива токсични промени, че около невроните се натрупват ß-амилоидни протеини и тау-протеини. Като резултат, здравите неврони спират да функционират, губят връзки с други неврони и умират. 

 

Първоначално, увреждането се случва в хипокампуса, част от мозъка, която е от съществено значение за формирането на спомени. Тази своя функция хипокампусът най-вероятно дължи на факта, че е една от двете области в човешкия мозък, в която протича неврогенеза след ембрионалното и неонатално развитие – процесът, по време на който се образуват нови неврони от нервни стволови клетки. 

 

В подкрепа на ролята на неврогенезата за мозъчната пластичност, заучаването на нова информация и паметта, нарастващите данни показват, че когнитивни дефицити, каквито се случват при невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер, могат поне частично да се дължат на проблеми с механизма на неврогенезата. 

 

 

Изследователски екип от Massachusetts General Hospital обаче установи, че физическите упражнения могат да осигурят онези условия, нужни на новите нервни клетки да оцеляват. Въпреки че неврогенезата принципно е индуцируема чрез лекарства и генна терапия, тестовете показват, че това не носи дълготрайни когнитивни ползи за изследвания субект. Причината за това е, че не е достатъчно просто да се стимулира раждането на нови клетки, а трябва самата невронна среда да бъде почистена от враждебните възпалителни процеси: нещо, което физическата активност може да направи.  

 

„В нашето изследване показахме, че упражнението е един от най-добрите начини за стимулиране на неврогенезата и след като установихме съпътстващите молекулярни и генетични процеси, разбрахме как да имитираме благоприятните ефекти чрез генна терапия и фармакологични агенти“, споделя Ръдолф Танзи, един от авторите на публикуваната в Science статия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter