ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Психичните разстройва на родителите и ефектът върху децата

Puls.bg   |   05 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Психичните разстройва на родителите и ефектът върху децата

Източник: iStockphoto

Психичното здраве е сложна област на изследване, съществена причина за което е статутът му на табу сред обществеността. Въпреки че редица хора не се чувстват удобно да обсъждат подобна тема, психичното здраве като проблематика не може да бъде игнорирано: особено когато психичните разстройства на родителите са тясно свързани с повишения риск от затруднения по време на развитието на децата.

 

Поради огромното значение, което културата ни отдава на майчинството, са налични и купища изследвания, демонстриращи, че децата, чиито майки страдат от депресия, реагират различно на стрес, имат проблеми с имунитета и са изложени на повишен риск от психични разстройства. Например, публикация в Depression and Anxiety от август 2018 г., ни информира, че депресираните майки се отличиват с високи нива на кортизол и секреторен имуноглобулин А, а поведенчески – с интрузия, неглижиране, критицизъм и др. Респективно, техните деца се характеризират с предразположеност към психични разстройства от т.нар. „Ос I“ (между които са паническото разстройство, социалната тревожност, биполярността, анораксията, болемията, дисоциативните разстройства и злоупотребата със субстанции), по-високи нива на имуноглобулин А, както и социално оттегляне

 

Бащите обаче също са родители. Ето защо, за да се вземе под внимание богатия контекст, в който се развива едно дете, напоследък зачестяват и изследванията във връзка с разстройствата, ефектиращи татковците, и поведенческите и емоционални трудности, с които се сблъскват подрастващите. Едно такова изследване е проведено от Изследователския център за родители в Австралия. В публикувания доклад се споменава, че един на петима бащи са изпитали симптоми на депресия и тревожност, откакто имат деца. Това включва почти един на всеки десет души, които съобщават, че преживяват постнатална депресия. Като следствие, бащите са по-критични, не особено търпеливи и по-малко последователни в родителското си поведение. Те също така прекарват по-малко време с децата си и не са особено склонни да се включват в училищното и ранното образование на поколението си, защото не се чувстват достатъчно компетентни. 

 

 

Количеството мъже, съобщаващи за симптоми на депресия, е сравнително по-малко от това на жените, но трябва да се има предвид, че бащите по-рядко успяват да идентифицират някого, на когото биха се доверили да споделят подобна информация и съответно да получат помощ. Публикация в Journal of Intellectual & Developmental Disability от декември 2012 г. обаче е позитивна, че участието на двамата родители в родителски програми е по-благоприятно за децата, отколкото участието на само единия родител. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter