ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Психични разстройства, оптимизъм и невропластичност

Puls.bg   |   04 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Психични разстройства, оптимизъм и невропластичност

Източник: iStockphoto

Тревожността и депресията са едни от най-често срещащите се ментални разстройства, които покосяват хората. Изясняването на онези индивидуални различия, които предсказват устойчивостта или уязвимостта към емоционален стрес, е решаващо за идентифицирането на етиологичните фактори, допринасящи за въпросните смущения, както и за промотиране на емоционално благополучие. Въпреки скорошния напредък в идентифицирането на специфични мозъчни региони и личностни особености, остава неясно дали съществуват общи фактори, които стоят в основата на структурните аспекти на мозъка и личностните черти, които от своя страна защитават срещу симптоми на емоционален стрес.

 

В изследване, публикувано в Personality Neuroscience, група от невроучени цитират голям брой източници, които свързват адаптивни отговори към емоционални предизвикателства със структурни характеристики на мозъка. Например, префронталният кортекс, средната фронтална кора, орбифронталната кора и долната фронтална кора са свързани с интеграцията и контрола на емоции. По-конкретно, когнитивните стратегии за преоценка на емоционалния заряд на дадена ситуация са корелирани с по-силна активност в споменатите райони. Допълнително, данни, извлечени от лезии чрез електроенцефалография и невроизображения, показват, че левият префронтален кортекст е част от система, която участва в по-позитивните нагласи на индивидите. 

 

След обзора на големия брой източници, авторите на публикацията се интересуват дали предложеният модел на общите фактори в структурата на мозъка и в личностните характеристики може да прогнозира по-ниски симптоми на стрес. Целта е както страдащите от тревожност и депресия, така и лекуващите ги специалисти да притежават нужната информация, за да борят менталните разстройства.

 

 

Снабдени с полезните данни, специалистите ще могат да насочат когнитивно-поведенческите намеси към идентифицираните мозъчни области. „Хората не са непременно наясно колко пластичен е мозъкът“, казва Санда Долкос, един от авторите на проучването. „Можем да променим мозъка си посредством опит и обучение“, продължава тя.

 

Долкос и нейните колеги всъщност разчитат на нещо, което е познато на невроучените като „невропластичност“ - способност на мозъка да променя пропорциите на сивата материя, както и организацията на синаптичните връзки. В най-общи линии, невропластичнността е феномен, демонстриращ, че структурната организация на мозъка не е съвсем фиксирана, от което различни форми на терапия могат да се възползват.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter