ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Установиха мозъчния субстрат, отговорен за компулсивното преяждане

Puls.bg   |   30 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Установиха мозъчния субстрат, отговорен за компулсивното преяждане

Източник: iStockphoto

Компулсивното преяждане е разстройство, което е свързано с поглъщането на абнормално количество храна и липса на контрол върху съответното поведение. Въпреки че състоянието може да възникне у хора с нормално тегло, следствията от него често водят до нежелано наддаване и затлъстяване, което от своя страна не само засилва нуждата от храна, но и причинява допълнителни здравословни проблеми. 

 

Понастоящем фармакологичните лечения на пациенти, страдащи от компулсивно преяждане, са сравнително ограничени, но нови експерименти в същата област се очаква да разширят възможностите за намеса.

 

Учени от Института по мозъчно здраве към университета Рутгерс изолираха малка група от мозъчни клетки в хипоталамуса, наречени "орексинни неврони“, като обещаващи кандидати за третиране на поведенческата склонност към преяждане. Наречени на невропептида, който използват, за да комуникират с други мозъчни клетки, орексинните неврони са доказано ангажирани с процеси като зависимостта към кокаина.  

 

"Тъй като системата на орексина е замесена в пристрастяването към наркотични вещества, ние я изследвахме, за да разберем промяната в мотивацията на хранене, причинена от повтарящите се епизоди на преяждане“, обяснява мотивацията зад откритието д-р Гари Аштън-Джоунс, директор на Института по мозъчно здраве. 

 

 

За да установят ефектите от хранителните режими, учените изследват поведението на плъхове, изложени на две различни диети. В единия случай плъховете са били подложени на контролирана диета, а във втория – на диета с високо съдържание на захар и мазнини. Следващата стъпка от експеримента била да се създаде задача, която изисквала от плъховете допълнителна мотивация, така че да си заслужат сладки лакомства. Тази допълнителна мотивация обаче била налична единствено в плъховете, които вече били наддали тегло заради честото преяждане с нездравословната храна.

 

Допълнително, експериментът включвал и третиране на нездравословните поведенчески тенденции с орексинни блокери, официално одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Резултатите, представени на годишната среща на Обществото за изучаване на хранителното поведение, свидетелствали, че блокерът, действащ върху невропептида, оказал положително влияние върху количеството консумирана храна, до която плъховете имали неограничен достъп в продължение на 30 минути.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter