ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Промени в ретината насочват за Алцхаймер

Puls.bg   |   27 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Промени в ретината насочват за Алцхаймер

Източник: iStockphoto

Ключът към откриването на болестта на Алцхаймер, преди да засегне необратимо мозъка, може би се намира в очите. Това не е метафора, а хипотеза, която намери място на страниците на JAMA Ophthalmology съвсем наскоро.

 

Използвайки неинвазивна техника, лекари успяха да изследват очите на възрастни хора, без признаци на деменция, откривайки аномалии в ретината на онези, които имат биомаркери за болестта. 

 

"Патологичните промени започват в мозъка обикновено 20 години преди началото на самата деменция", споделя д-р Ван Ставърн за TODAY. Поради тази причина д-р Ставърн се надява един ден да сме способни да измерваме риска от Алцхаймер десетилетия преди страдащият от заболяването да започне да проявява видимите симптоми. 

 

Патосът на изследването, което без съмнение се нуждае от допълнителна експериментална подкрепа, е, че до момента, когато лекарите започнат да третират коварната болест, пациентът вече е загубил съществена част неврони.

 

Предимството на новата техника обаче не се крие единствено във времето, което предоставя за действие. Понастоящем тестовете, които идентифицират промените в мозъка и нивата на някои протеини, са скъпи и инвазивни. Вместо тях изследването на ретината може би ще снабдява лекарите със същата информация, но без употребата на игли, анестезия, време за възстановяване и само в рамките на няколко минути.

 

 

Причината д-р Ставърн и неговите колеги да се насочат към очите е, че съществува голямо количество литература, демонстрираща връзката между някои структурни промени в ретината и патологичните състояния, които болестта на Алцхаймер причинява. 

 

Например, чрез оптична кохерентна томографска ангиография, благодарения на която лекарите проверяват дебелината на ретината, кръвоносните съдове и кръвообращението на пациентите, може да се установи, че при хората с биомаркери за болестта, област в центъра на ретината е много по-голяма и в същото време по-тънка, в сравнение с тази на хората, които не страдат от Алцхаймер. 


 


   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter