ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Връзката между лаймската болест и психичното здраве

Puls.bg   |   31 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Връзката между лаймската болест и психичното здраве

Източник: iStockphoto

Лаймската болест е бактериална инфекция, причинена от Borrelia burgdorferi, която се предава на хората чрез ухапване от заразен кърлеж най-често. Типичните симптоми включват зачервяване в областта на ухапването, а и впоследствие треска, главоболие, умора, болки в мускулите и ставите, подуване на лимфните връзки, проблеми с концентрацията и понижена краткосрочна памет.

 

Докато общественото здравеопазване е почти неизменно фокусирано върху медицинските фактори, съпътстващи лаймската болест, сравнително по-малко внимание се отделя на последствията за психичното здраве. Въпреки това съществуват редица важни когнитивни и психологически проблеми, които биват признавани като част симптоматичния модел, свързан с нелекуваните фази на инфекцията. С протичането на възпалителните процеси, симптомите й не само имитират състояния като депресията, но и увеличат тежестта на вече налични невропсихиатрични разстройства. 

 

И въпреки че са необходими по-добри статистически данни, забелязано е, че коварната болест може да е толкова изтощаваща за своя носител, че да стимулира мисли за самоубийство. Докато повечето медицински състояния засягат главно само една част от тялото (или само една органна система), инфекцията в случая е толкова многофакторна, че няма как да не засегне различни аспекти от живота на болния. Това неименуемо поражда порочен кръг на разочарование, скръб; хроничен стрес и деморализация.

 

 

Причините обаче далеч не са единствено „житейски“. Стимулираните от лаймската болест автоимунни реакции водят до намаляване на невротрансмитери като серотонина, чиято функция е да предпазва нервните клетки, и до увеличаване на невротоксините, допринасящи за неврологичните и когнитивните дефицити (например, чрез увреждане на хипокампа), наблюдавани при пациентите. 

 

Като резултат, последиците за психичното здраве на болния могат да надскочат значително депресията и суицидните тенденции. Изследвания в тази област показват, че болестта се свързва със симптоми, които принципно намираме за характерни при шизофрениците и страдащите от биполярно разстройство, включително параноя, кататония, маниакално поведение и слухови и зрителни халюцинации.

 

Източник: Manhattan Times News


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter