ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Остра интоксикация с хероин и морфин

д-р Александра Игнатова   |   03 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Остра интоксикация с хероин и морфин

Източник: iStockphoto

Хероинът е сред най-разпространените представители на веществата от групата на опиоидите. Името му произлиза от опиума, продукт на опиевия мак Papaver Somniferum, на който естествени деривати са морфинът и кодеинът. Те, както и много техни синтетични аналози, намират голямо приложение в медицината като мощни аналгетици – успокояващи болката вещества. Не е случайно обаче, че те принадлежат към групата на наркотичните аналгетици. Тяхното основно „приложение“ извън пределите на болниците е именно като наркотици.


Остра интоксикация с опиоиди


Веществата от групата на опиоидите освен, че са психоактивни, влияят и върху много от функциите на организма. Приемът им в случай на свръхдозиране или при комбинация с други лекарства, алкохол, наркотици или предразположеност и специфични заболявания, може да причини редица неприятни симптоми, да застраши живота и здравето и дори – да причини смърт.


Опиоидите имат свойството да потискат перисталтиката, което се изявява като запек, имат антидиуретичен ефект – водят до задръжка на урина; способни са да влошат жлъчна колика, както и да утежнят случаите на панкреатит.


Още по-сериозни са обаче ефектите от опиоидите, които те имат върху основните витални функции – кръвообращението и дишането.


Предозирането се свързва с брадикардия (ниска честота на сърдечната дейност) и хипотония (ниско артериално налягане), които се дължат отчасти на ефекта им на вазодилатация. Ниското кръвно под определени стойности може да бъде опасно, лишавайки мозъка и останалите органи от достатъчно кръвооросяване и съответно с доставка на кислород и хранителни вещества.


Опиоидите имат потискащ ефект върху дихателния център в продълговатия мозък, правейки го нечувствителен към завишените нива на въгероден диоксид в кръвта. Нереагирайки на този алармиращ знак, той не подава сигнал за вдишване.


Допълнително, морфинът се свързва с хистаминолиберация – освобождаване на хистамин, подобно на алергична реакция, което не само може да задълбочи хипотонията, но и да причини бронхоспазъм – спазъм на бронхите и опасно нарушение на дишането.

 


Морфинът е още по-опасен за пациентите с бронхиална астма, при които фактор освен бронхоспазъмът е и това, че допълнително се сгъстява бронхиалният секрет, което още повече затруднява дихателния процес.


При пациент с остра интоксикация с опиоиди на първо място трябва да се осигури  мониторинг – проследяване на основнте жизнени функции и при необходимост поддържане на дишането, дори и с помощта на интубация и механична вентилация.


Опиоидите разполагат с антидот. В случаите на остра интоксикация той се прилага венозно и продължително до пълното изчистване на организма от опиоидите. Това зависи от индивидуалните особености на организма и от полуживота на различните опиоиди, като в някои случаи – при метадона – може да отнеме няколко дни.


Допълнителни усложнения


Пациентите с остра опиоидна интоксикация, които попадат в звената за спешна медицинска помощ, нерядко са и такива, употребявали от некратък период време наркотиците.


За лекарите от спешната помощ е трудно в началото да установят наличието на такава предистория, която обаче би могла сериозно да допринесе за лошото състояние на пациента.


От една страна, известно е че венозната употреба на наркотиците повишава риска от заразяване с трансмисивни инфекции от вирусите на HIV, хепатит B и хепатит C, но също така и с множество бактериални инфекции, сифилис, туберкулоза и др.


Лошото хранене, злополуките, травмите и занемаряването на хигиената, особено под влиянието на наркотика, излагат употребяващия го на повишен риск от инциденти, както и понижават имунитета му, което заедно с венозното приложение, повишават риска от развитието на генерализирана инфекция – сепсис.


Всичко описано до тук би могло да влоши прогнозата на пациента с остра опиоидна интоксикация. 3778
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter