ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

L-карнитин и депресия - във връзка?!

Puls.bg   |   06 август 2018   |   Коментари 0
   
   
L-карнитин и депресия - във връзка?!

Източник: iStockphoto

Около една трета от хората с депресия не изпитва облекчаване на състоянието си след медикаментозна терапия, поради което усилията на изследователите са насочени към откриването на молекула, чрез която то би могло да се повлияе.

Миналата седмица новото издание на американската Национална академия на науките – PNAS публикува информацията, че асетил-L-карнитинът е един от обещаващите биомаркери за депресия.

 

Ацетил-L-карнитинът се синтезира от организма ни. Неговата основна роля е да превръща храната в енергия. Изследователският екип открива, че при хората с депресия нивото на ALC в кръвта е ниско.

 

Учените предупреждават, че тепърва предстои да се проведат предклинични изследвания, които да потвърдят този факт. Досега никой не е предполагал подобна връзка и откритието действително е пионерско, но това не бива да се използва като претекст за прием на хранителни добавки с L-карнитин. На този етап въобще не е ясно дали подобно средство би било от полза при депресия.

 

За откритието си д-р Расгон преглеждат медицинската и персонални досиета, лабораторни кръвни резултати и други изследвания и обследвания на хора с депресия между 20 и 70-годишна възраст. Между тях 28 са с умерена и 43 с тежка форма на депресия. Включени са и здрави доброволци.

 

 

Ниски стойности на ACD екипът установява при хора, които са диагностицирани с най-тежка форма на депресия, както и при тези, които са преживели тежко психично разстройство по-рано в живота или не е подействала медикаментозната терапия.

 

Изследователите констатират, че ацетил-L-карнитинът е по-нисък и при една малка част от доброволците с история на пренебрежение, насилие и бедност в детството.

 

Лошият опит в детството има негативно влияние върху общото здраве, когнитивните способности и залага предразположеност към депресия в средните години и това е ясно отдавна, коментират експертите.

 

Все още не може да се твърди каква е връзката между депресията и стойностите на ACD, но вероятно ниската концентрация на аминокиселината компрометира капацитета на организма да се справя със стреса.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter