ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Никотин - и той е психоактивно вещество

д-р Александра Игнатова   |   06 август 2018   |   Коментари 1
   
   
Никотин - и той е психоактивно вещество

Източник: iStockphoto

Както непушачите, така и повечето от пушачите са на мнение, че тютюнопушенето не е от най-безопасните занимания и цигарите определено нанасят щети на здравето. Оттук нататък влиянието им се разтегля в общественото мнение от пълно демонизиране до възхваляване.


Така или иначе, свикнали сме да гледаме на тютюна като удоволствие с прескъпа лихва, която някои от пушачите, за съжаление, плащат след дълги години. И наистина, обикновено оценяме вредата и изобщо ефекта от тютюнопушенето в светината на последствията за здравето след продължителна употреба.


Но, всъщност, никотинът е психоактивно вещество – ето ги преките му ефекти:


Никотинът е високо токсична и бързо действаща субстанция, но с кратка продължителност на действието – 20-40 минути. Поради начина му на употреба – пушене – резорбцията е много бърза – и има незабавно действие при вдишване. Една цигара съдържа около 0,5 мг никотин, а смъртоносната доза при еднократен прием е около 60 мг.


Действието на никотина върху тялото се изразява в стеснение на периферните кръвоносни съдове, повишаване на перисталтиката на стомашно-чревния тракт и понижение скоростта на метаболитните процеси.


Повлияването на никотина върху процесите в централната нервна система е комплексно. Стимулира отделянето на редица невромедиатори – серотонин, допамин, норадреналин, бета-ендорфини и ацетилхолин. Тези му ефекти са причина за психостимулиращия и успояващия (премахването на тревожността) ефект. Освен това, никотинът стимулира и един от няколкото вида т. нар. опиоидни рецептори (рецептори за опиоидни вещества като морфин), което води до активиране на мозъчната система за възнаграждение.


Острата интоксикация с никотин се проявява със странни сънища, лабилност на настроението и някои симптоми от страна на тялото като гадене или повръщане, сърцебиене, аритмия, тахикардия.


Зависимост към никотин


Никотинът при регулярна употреба е способен да създаде тежка зависимост, като в основата на това му свойство е ефектът му на стимулиране на възнаграждаващата моъчна система, както и появата на силни абстинентни симптоми при опити за спиране на употребата.


Толеранс се развива към страничните ефекти на никотина, но не и към самия него поради факта, че има кратък полуживот.

 


Синдромът на зависимост не е еднакъв при всички хора и варира според индивидуалните им особености и може да бъде както умерено, така и силно изразен. Съществува корелация между способността за спиране на тютюнопушенето и нивото на зависимостта, като многобройните неуспешни опити за прекратяването се свързват с по-тежка зависимост. Друг признак на тежката зависимост е запалването на първата за деня цигара в рамките на половин час след събуждане.


Може да се стори изненадващо, но броят на изпушваните на ден цигари, съдържанието на никотин в тях или пък давността на пушенето не са свързани нито определящи нивото на зависимост.


Никотиновият абстинентен синдром


За възникване на абстинентен синдром е необходимо да има всекидневна употреба на никотин в рамките на поне няколко седмици. Проявява се при рязко спиране или значително намаляване на употребата на никотин, като първите симптоми възникват до 90-120 минути след последната изпушена цигара, а максимумът им е на 24-ия час.


Абстинентният синдром към никотина продължава няколко седмици, а е възможно да достигне и до няколко месеца. За диагностицирането му е нужно да има поне 4 от долните симптоми в рамките на първите 24 часа:

 

  • Крейвинг (силно желание);
  • Прилошаване или отпадналост;
  • Тревожност и напрегнатост;
  • Дисфорично настроение;
  • Раздразнителност или невъзможност за задържане на едно място;
  • Безсъние;
  • Повишен апетит;
  • Кашлица;
  • Трудности в концентрацията


Лечение на зависимостта


Не съществуват доказано ефективни методи за лечение на никотиновата зависимост. Рецидивите са чести, особено в първите 2 години след преустановяването на тютюнопушенето, като достигат до 80%.


Най-разпространена е заместващата – субституираща – терапия – във вид на никотинови дъвки и лепенки. Тя трябва да продължава поне 7 седмици и донякъде успява да предотврати появата на симптомите на абстинентния синдром. 4067
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Панчо     2018-08-07 23:20:40
За неосъзнатите никотинови наркомани тази статия е изключително лъжовна и в същото време тъпа. За осъзнатите никотинови наркомани не е нищо ново, но дори една малка част от тях след като прочетат статията се замислят дали да не ги спрат, то докторката ще се похвали с малка, но сладка победа
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter