ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Носят ли халюциногените медицински ползи?

д-р Александра Игнатова   |   16 юли 2018   |   Коментари 3
   
   
Носят ли халюциногените медицински ползи?

Източник: iStockphoto

Халюциногените са естествени и синтетични вещества, които въздействат по такъв начин на централната нервна система, че предизвикват не само халюцинации, но и загуба на връзка с реалността и изживяване за „разширявне“ и „извисяване“ на съзнанието. Поради тази причина друго тяхно име е и психоделици.


Те се популяризират и излизат на световната сцена, когато употребата им става масов феномен през 60-те години на миналия век, белязани от сериозни социо-културни и политически вълнения и промени. Мнозина несъзнателно ги асоциират със САЩ и няма да сгрешат, защото именно на Американските континенти виреят два от най-популярните естествени източника на халюциногени – гъбите psylocibes и кактусът пейот.


Други източици на халюциногени са индийското орехче, кожните жлези на някои жаби и др. Добре известен е и полусинтетичният диетиламид на лизергиновата киселина, подвизаващ се под простичкото название LSD.


Зад тази наглед интересна екзотика, се крие сериозна опасност – действието на различните халюциногени варира от лека психоза до животозастрашаващи състояния и дори смърт.


Халюциногени – опасностите

Ненапълно изяснен е въпросът за това на какво ниво точно действат различните халюциногени, но за сега е прието, че техните основни ефекти са върху серотонинергичните структури в кората на главния мозък и в лимбичната система (отговорна за много от емоционалните преживявания и техният анализ и оценка).


Острата интоксикация протича с две групи симптоми:

  • Психични – зрителни, слухови и тактилни халюцинации, които се появяват на фона на ясно съзнание, лабилност на поведението, хиперактивност, импулсивни действия, понижение на вниманието, деперсонализация и дереализация (своеобразно „отделяне“ от собствената личност и от реалността).
  • Соматични – учестена сърдечна честота, сърцебиене, изпотяване и студени тръпки, тремор, замъгляване на зрението, нарушения в равновесието.

В някои случаи може да има прояви на нападателност, импулсивност, агресивност и автоагресивност. Предозирането може да причини потискане на дишането и кома. Освен очевидните преки опасности от приема на халюциногените не бива да се подценяват и непреките рискове, свързани с неадекватното поведение, което излага здравето и живота на злоупотребилия на риск от най-елементарни битови инциденти и недобра оценка на обстоятелствата.


Толеранс – привикване и необходимост от по-висока доза – възниква сравнително бързо, в рамките на 3-4 дни ежедневен прием на веществата. Той обаче изчезва много бързо при въздържание – за 4-7 дни. Тогава толерирана по-рано висока доза може да се окаже прекалено висока, при загубен толеранс.


Халюциногените, за разлика от много други психоактивн вещества, не водят до физическа зависимост и абстинентни симптоми, но е възможно развитие на психологична зависимост към ефектите им.


Научен „ренесанс“ за халюциногените


Не е изненадващо, че след като употребата им се забранява със закон, следва и забрана за медицинско приложение, като те са обявени за лишени от медицински ползи вещества.

 


Това остава дълго време непроменено, а малките проучвания през 90-те години на миналия век не носят особени резултати.


В началото на 21-ви век обаче Johns Hopkins University в САЩ се заема със сериозни изследвания в областта, които разкриват следното:

  • Псилоцибинът намалява депресията у 80% от болните, засегнати от терминално раково заболяване.
  • Псилоцибинът се доказал много по-ефективен в помощта в отказването от тютюнопушенето, в сравнение с използваните днес средства – разбира се, в комбинация с когнитивна и поведенческа терапия.
  • Веществото помогнало и в редица случаи на пациенти с иначе „нелечима“ депресия, като се смята, че е способно да „рестартира“ мозъците на тези пациенти.

Халюциногените обаче не са панацея – подчертават водещи експерти. Дори и да помогат в едни области, те могат да бъдат особено опасни в други и има строги критерии дали един пациент е подходящ или не за лечение с тях.


Съществува и обстоятелството, че преживяванията невинаги са приятни и не всеки е готов да се изправи пред тях.


Това дали приложението на псилоцибина е целесъобразно и безопасно предстои да бъде обект на задълбочени излседвания. Времето и трудът на учените и лекарите ще разкрият дали психоделиците ще станат част от арсенала ни за борба с психичните заболявания.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

,,,,     2018-07-19 05:35:11
ne , blagodaria , ne polzvam takiva ne6ta
JJivanov снимани са често     2018-07-16 16:40:23
Има много камери които снимат постоянно.Експерти да ги намерят . Ползвайте мулти спектрален софтуер.летящите им обекти се чуват.Чуват се и разговорите между членовете на тези наказателни екипажи.Ползват генераторчета за невидимост.
JJivanov Geolog     2018-07-16 16:36:42
Преди години есента брах гъби приличащи на \\\"сърнели\\\".Оставих ги заради съмнения.Измих си ръцете . Вечерях.Около 3 сутринта чух звукове от приближаващ обект. Спря до моя дом.Ясно се чуха гласове на трима.Атакуваха с торисонно солитонно оръжие с цел убииство на консулатор на гъби Преместих се в друга стая .Удариха след 5 минути с Отидох на горе басейн до 7 сутринта нямаше ги.. Наричат ги \\\"Гъбени убиици\\\"летят до маркирани домове с летящи обекти.Убиват с облъчване.НА къщата има следа от оръжието им
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter