ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво струва продължителният работен ден?

Puls.bg   |   04 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Какво струва продължителният работен ден?

Източник: iStockphoto

Като какъв се определяте: като човек, който обича да работи или обратното?

 

Този тестов въпрос е затворен, и закрит. Отговорете на него искрено, без да се притеснявате от работодателя или свадливата си тъща. Ние сме наясно, че не многото „работене“ дава точно резултатите, в повечето случаи те могат да се получат и с по-малко работа, когато всички механизми по работния процес са били добре обмислени и логично заложение.

 

Знаем си, че в българска среда това малко ни „куца“, както и си знаем, че българската нация е болна нация в буквалния смисъл...

 

В тази връзка интересни се оказват заключенията на екип изследователи от Университета на Берген в Норвегия, според които 7,8 % от работещите страдат от работохолизъм или зависимост от работа. Възможно е, някои да се зарадват, ние можем и да се почудим, но учените са наясно, че претовареността с работа е свързана и води до развитие или влошаване на разстройства като синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, обсесивно-компулсивно, тревожност и депресия. Тези разстройства се срещат най-често именно в групата на работохолиците.

 

Над 30% покриват критериите за синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Според изследователите това се дължи на факта, че тези хора приемат включването им в проекти и поемат повече задачи заради импулсивност, които изискват работа далеч повече от определеното за нормално работно време от 8 часа.

 

Поначало синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност е характерен за детска възраст. Той се проявява във възрастта между 4 и 7 години, но с „уговорката“, че разстройството се изявява и по-късно във възрастта при сблъсък с предразполагащи фактори. Момчетата са два пъти по-често засегнати. Обикновено тези деца, и възрасти, са хиперактивни, извършват множество движения за ограничено време, създават шум от обичайни действия или несъзнателно при извършването на определена дейност изискваща съсредоточаване, сприхави са.

 

Една четвърт от анкетираните в проучването покриват критериите за обсесивно-компулсивно разстройство. Това е обвързано с тревожност състояние, при което се наблюдава обсесивно мислене заради повтарящи се натрапчиви пориви.

 

По данни на американския Национален институт по психично здраве 1 % от възрастните американци са засегнати от обсесивно-компулсивно разстройство, като половината от случаите могат да се разглеждат като тежки. Средната възраст, в която разстройството започва да се развива е около 19, но засяга всяка една възрастова група.

 

Една трета от работохолиците страдат от тревожно разстройство, за сравнение този процент при останалите е 12%. В САЩ 18% от възрастното население страда от тревожност, у нас – може само да се предполага.

 

Как можете да разпознаете тревожното разстройство – изпитването на необичайна, прекалена или нереалистична тревожност във връзка с обичайните ежедневни задължения и това в продължение на 6 месеца, трябва да „запали“ сигналната лампа. Тревожността може да е свързана с финансови, здравословни проблеми, взаимоотношения, работа... В това състояние хората трудно могат да се успокоят, да преодолеят емоциите си и да изявят уменията си.


350 души в глобален аспек страдат от някаква форма на депресия. 9% от работохилиците са с депресия и само 2,6% от неработохолиците.

 

Какво е депресия? Не е точно, лошото или понижено настроение. За депресията е характерно по-скоро неустойчивото настроение, загубата на интерес към дейности, които преди са привличали и са изпълнявани с лекота, проблеми със съня и загуба на тонус. При по-тежка форма се проявява проблем със социализирането или завършването на поети ангажименти. В най-тежкия вариант депресията може да подтикне към суицидни мисли. Което е втората причина за смъртните случаи при млади хора на възраст от 15 до 29 години!

 

Какво още може да се допълни? От канадско изследване става ясно, че при по-работещите жени е много по-вероятно да се развие диабет. Заключението е на база 12-годишно проучване, в което са включени над 7000 дами. Тези от тях, които постоянно работят по и над 45 часа седмично в 63% от случаите развиват диабет, сравнено с тези които работят между 35 и 40 часа.

 

Резултатите от проучването са представени в понеделник в сп. BMJ Open Diabetes Research & Care. В проучването са взети под внимание и изключени други фактори като тютюнопушене, консумация на алкохол, висок индекс на телесна маса и липса на двигателна активност.

 

При мъжете подобен риск не се открива, допълват изследователите и те все още не са наясно защо се появява такова полово различие.

 

Предполагат, че това идва от съчетаването на различни ангажименти при жените, които са принудени независимо колко продължителен е бил служебният им ден, прибирайки се вкъщи да се отдадат на други задължения, без да си починат. Това причинява висок стрес и има негативно въздействие върху здравето.

 

 

 

Трябва ли да споменаваме, че в повечето случаи жените, които работят повече часове са наети на по-ниски заплати отколкото мъжете за същите задължения?! Това също рефлектира върху здравословното състояние, конкретно на дамите, което и коментират изследователите.

 

По-висок риск от диабет се учените намират при мъжете, които работят извънредни часове и заплащането им е сравнително по-ниско. Така че, може да се приеме обичате да прекалявате с работата – рискувате да развиете диабет. Научете се да отказвате и не позволявайте да ви експлоатират.

 

Японците също дават своя принос към утвърждаване на тази теза. Те откриват, че при работещите над 45 часа без почивка - със свръхнатоварване, която е едносменна или сливане на две смени, има риск от диабет.

 

Натоварените жени е много по-вероятно да си докарат не само диабет, но и сърдечносъдови заболявания.

 

Експерти отбелязват, че на хората с продължителен работен ден не им се дава възможност да си почиват адекватно и достатъчно. Обикновено това е свързано и с недобро хранене. Това е причина да се насочи вниманието към корпорациите и те да се задължават да осигуряват нормални условия на работен режим и биват задължавани да заплащат здравните грижи на служителите си.

 

Трябва да знаете че недостиг на сън само за едно денонощие в седмицата, рискът от диабет автоматично скача.

 

Дали това е сериозно и дали ни засяга? Прогнозите са, че до 10 години случаите на диабет ще са 50% повече от тези през 2010 г. Засегнати ще бъдат около 439 млн. души в глобален аспект. И това ще са хора и в работоспособна възраст... Корпорациите ще ги има, предполага се. Каква цена ще има преработването тогава за икономиките на страните?


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter