ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Младите ли са най-засегнати от психични заболявания?

д-р Александра Игнатова   |   12 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Младите ли са най-засегнати от психични заболявания?

Източник: iStockphoto

Статистиката може да се счита от някои и като „суха“ наука, лишена от окраската на динамиката в живота на действията. Това звучи дори и закономерно, когато става въпрос за сфера като медицината – където днес повече от всякога всеки живот, всяка съдба е от значение. 


Истината е обаче, че както навсякъде, така и в медицината качествената статистика може да има особено голямо значение и дори да спасява. Съвестното и професионално събиране и анализиране на фактите позволява изграждането на добра здравна политика, която в бъдеще ще може да насочи средства и интелектуална мощ в правилната посока, според предвидените нужди на обществото.


Възраст на отключване на психичните болести – защо е важна?


Когато пациентът влезе в кабинета, нерядко в мисълта на лекаря изплуват болестите, характерни за неговата възрастова група – с минаване на годините и трупане на опит този процес може да придобие автоматичен характер.


Но това не единствената причина, поради която е важно да се изучава кога именно се отключват повечето психични разстройства.


Доброто познаване и изследване на възрастовата структура на заболеваемостта от различните психични болести е незаменим инструмент за насочената превенция и профилактика на психичното здраве. Едно такова насочено поведение може да вложи енергия в предотвратяването на развитието на психичните болести или пък в ранното им откриване и лечение, намалявайки риска от вторични усложнения.


Винаги профилактиката излиза по-изгодна във всяко едно отношение, отколкото лечението – повече хора остават здрави, пълноценни, щастливи и работоспособни участници в обществото, допринасяйки за неговото културно, духовно и финансово богатство.


Повечето психични разстройства дебютират в юношеска и млада възраст


Според данни на Световната здравна организация (СЗО), анализирала данните от множество проучвания по цял свят, става ясно, че сериозна част от психичните заболявания се отключват през пубертета и младата възраст (20-те години). Въпреки това, към лечение се пристъпва едва години по-късно. Тежките психични разстройства нерядко са предхождани от по-леки такива, които обаче не са били забелязани и не са стигнали до търсене на лекарско съдействие.


Не е изненада да се разбере, че разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност има средна начална възраст между 7 и 15 години – ученическата възраст. Счита се, че от него са засегнати 1,5% от децата в ранна училищна възраст в Европа, докато за САЩ те са цели 5%.

 


Поведенческите разстройства с агресивно, противопоставящо се и антисоциално поведение също имат ранна възраст на проява, като сред децата те са по-чести у момчетата, докато при достигане на юношеската възраст те са еднакво проявени както у момчетата, така и у момичетата.


Някои тревожни разстройства – като голяма част от фобиите и тревогата от разделянето – също се отключват в ранната възраст от 7-15 години. За сметка на това генерализираното тревожно разстройство, паничното разстройтво и посттравматичното такова имат значимо по-късна възраст на поява, която е и много широка – варираща между 25- и 55-годишна възраст. Подобно е положението и за афективните разстройства.


Що се отнася за злоупотребата с вещества, то едва ли средната възраст ще изненада някого – 18-29.


От психотичние разстройства особено социално значение има шизофренията – счита се, че нейната честота е 1% - един от сто души е засегнат от нея. Средната възраст за равитието ѝ е 15-35 години.

 

Какво означават тези факти? Означават, че един нищо не подозиращ човек, достигнал например 30-годишна възраст, с професионална, личностова и семейна реализация, може да бъде застигнат от шизофрения. Не само може, а се случва и често. Ако смятате, че ваш близък има нужда от психична подкрепа, окуражавайте го да потърси помощ, независимо от възрастта му!


И възрастните не са пощадени


Напредналата възраст се свързва с редица психотравми, пред които се изправя възрастният човек – пенсионирането и намаляването на дохода и обществения престиж, овдовяването, загубата на близки и постепенното стесняване на кръга от приятели и познати, раздялата или отдалечаването на децата, влошаването на общото здраве и намаляването на възможностите за самообслужване и независимост.


Тези фактори не са способни да предизвикат психично заболяване, но превръщат приспособяването към старостта в предизвикателство. За това и не бива да се изненадваме, ако ние или някой близък изпитва затруднения в постигането на психично равновесие в старостта и се нуждае от помощ и подкрепа.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter