ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как ученето на чужди езици повлиява мозъка?

Антон Асенов   |   28 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Как ученето на чужди езици повлиява мозъка?

Източник: iStockphoto

Изучаването на чужд език променя начина, по който мозъкът синхронизира сетивата ни, а оттам и начина, по който интерпретираме и разбираме речта на събеседниците си. Това доказва проучване на екип от Северозападния университет в Чикаго, САЩ.

 

Учените установяват, че билингвалните хора, говорещи свободно 2 езика, много по-успешно комуникират с околните, независимо кой от двата езика използват. Ефектът се дължи на способността на мозъка им да синхронизира говора, зрението и слуха до нива, които позволяват много по-мащабно възприемане езика на тялото на събеседника.

 

В основата на откритието стои една важна особеност – по-разнообразните езикови познания променят сензориката на тялото, ръководена от мозъка. Това улеснява възприемането на допълнителни компоненти на общуването, обработвани от слуха и зрението. Това прави комуникацията по-продуктивна, но буквално променя и начина, по който възприемаме света около себе си. Важно е да се отбележи, че го променя към добро.

 

Наблюдаваният ефект се означава като „Ефект на МакГърк“ и поставя нови хоризонти пред разглеждането на връзката между физическите и психологическите аспекти на мозъчните функции.

 

Доскоро се считаше, че свободното боравене с повече от един език води до затруднения за мозъка, когато трябва да се борави с този, който не е майчин. В такива случаи на съответния човек се налага да разчита в голяма степен на зрението си, за да схване по-пълно звуковия жестомимичния аспект на комуникацията. Оказва се обаче, че в процеса на еволюцията си мозъкът се е адаптирал към тези ситуации и сам е развил способност да се улеснява, когато се налага да систематизира различни езикови познания.

 

 

Повече от половината световно население в наши дни борави свободно с поне един чужд език, а около 20% от хората владеят два и повече чужди езици.

 

Интересен феномен е способността на мозъка да се ориентира между различните езици още от ранна детска възраст и дори малки деца могат да общуват свободно на няколко езика. Тази особеност кара учените да считат, че още от ранна детска възраст може да се разчита на вродените способности на мозъка и мозъчната кора. Тези особености може да се използват не само за по-лесно овладяване на чуждите езици, но и за изграждане на умения у подрастващите, които ще ги улеснят значително в умението да комуникират пълноценно със заобикалящия свят. Затова учените считат, че в условията на масова глобализация на света ползите за мозъка от овладяването на чужди езици ще се проявяват все по-отчетливо у бъдещите поколения.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter