ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Анорексия и булимия - пристрастяващи като хазарта

д-р Александра Игнатова   |   10 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Анорексия и булимия - пристрастяващи като хазарта

Източник: iStockphoto

Характерна особеност на психиатричните заболявания, е че в основата им никога не лежи само един причинител – обикновено за създаването, проявата и поддържането им са необходими съчетаното действие във времето на множество фактори – от биологичен, психологичен и обществен характер.


Това правило важи в пълна сила и за разстройствата в хранителното поведение. Както вече стана ясно, при хората, засегнати от тях, често се установяват някои наследствени и генетично заложени отклонения в невромедиаторните системи (Прочети повече за това тук). Последните ръководят осъзнатите и неосъзнати мисли, първичното поведение, както и по-сложните поведенчески механизми.


Хиперактивността на серотониновата система и допаминовата дисфункция са особености на хората, страдащи от хранителни разстройства, но не са и единствената им особеност, довела до заболяването. Те обаче създават благоприятна „почва“ – предразположеност – към която при наслагване на определени влияния от живота на човека може да се стигне до отключване на заболяване като анорексия или булимия.

Пубертетът

Никому не е тайна, че през юношеството е периодът на големите промени за човека, когато от дете, той става възрастен. Този сложен процес е свързан не само с количествени изменения – промяна в ръста и килограмите.


През пубертета се случва нещо много повече – тялото търпи качествени промени, в които в крайна сметка придобива биологична зрялост. Юношеството е необходимото време на загуба на равновесието, когато човека не само става полово зрял, но и му се налага да израсне психически. За това не е и изненадващо, че именно през този период се проявяват и не малък дял от психиатричните болести.


Интересното обаче е, че при значителна част от болните с хранително разстройство се наблюдава по-ранно начало на пубертета и по-бързо развитие на свързаните с него телесни промени, с което навлизането в тази биологична зрялост става преди да е достигнато необходимото емоционално-психологично съзрване за нейното разбиране и приемане.

Семейство и общество

Те са пряко свързани с поведението на човека – от тях идва както най-ранният пример за изграждането на поведенческите модели, както и в бъдеще те се явяват своеобразен коректор на последните – налагайки определени правила, изисквания и изобщо въвеждайки личността в определен „поведенчески коридор“ от изграждащите ги морални устои, писани и неписани правила.

 


От особена важност са ранните взаимоотношения майка-дете, като за развитието на хранително разстройство значение има т. нар. феномен на „твърде добрата майка“. Тя е грижовна и всеотдайна, предугаждайки нуждите на детето си, като по този начин не му позволява да се научи да изразява потребностите си и да бъде активен участник в удовлетворяването им. В тези случаи детето може да израсне като пасивно, зависимо, несигурно и склонно към използване на храната за справяне с психологични проблеми.


В хода на отглеждането именно в семейството се заучават не само хранителните навици у дома, но и нагласите към собственото тяло. Момичета до 15-годишна възраст са в 3-4 пъти по-голям риск за хранително разстройство, ако майката има нарушено хранене. За момчетата пък най-рискови са коментарите и критиките за външния им вид от страна на бащата.


С излизането от семейната среда, тази на обществото е следващата, която поема и започва да моделира представите и самооценка на развиващия се човек. Съвременната идеализация на свръхслабото женско и свръхмускулесто мъжко тяло превръщат неудовлетвореността от собственото тяло в масов феномен, който значително повишава риска от разстройство на храненето.

Отключващи и поддържащи фактори

Тези, които предизвикват поява на заболяването у предразположените, са най-разнообразни – единични травмиращи събития, състояния на хроничен стрес, поредица от последователни неблагоприятни събития и др.


Изучаването на поддържането и невъзможността за прекратяване на болестта е довело до любопитното откритие, че отговорният за това механизъм е и този, който причинява пристрастяване към екстази, хазарт, компютърни игри, ексцесивни тренировки, пазаруване и т.н.


Лишаването от храна и повишената двигателна активност бързо доставят чувство за компетентност и контрол, по един много лесно измерим и видим начин – кантара. Усещането за самоконтрол като изключително мощен възнаградител поражда стремеж за повторение на поведението, което го е доставило, до степен на ритуализация и абстинентни прояви при преустановяването му.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter