ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко процента от мозъка си ползваме всъщност?

Антон Асенов   |   21 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Колко процента от мозъка си ползваме всъщност?

Източник: iStockphoto

Мозъкът е най-комплексният ни орган, което му позволява през повечето време да не работи на пълни обороти, както се налага например на сърцето. Капацитетът на мозъка ни всъщност е толкова голям, че за поддържането на ежедневните функции на тялото той използва много малка част от реалните си възможности. Просто защото в повечето случаи не му се налага да използва повече.

 

Средното тегло на мозъка ни е около 2 килограма – тегло в което са поместени около 100 милиарда неврони и още няколко пъти по толкова други типове клетки. Това са научно доказани факти. Необятността на мозъчните функции обаче е повод освен научните факти в описването на дейността му да се намесват и редица непотвърдени схващания, част от които са откровени митове.

 

Един от тези митове е и твърдението, че използваме средно едва 10% от потенциала на мозъка си.

 

Според официални допитвания повече от половинат хора вярват в истинността на това твърдение. Тя обаче се поставя сериозно под въпрос от някои водещи невролози, включително от екипа на авторитетния журнал Scientific American. В него наскоро беше публикувано проучване, доказващо, че през по-голяма част от времето в активно състояние се  поддържат над 50% от мозъчните функции.

 

За целта на проучването си учените са ползвали резултатите от образни изследвания, например ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), провеждани при различни хора. Ядрено-магнитният резонанс позволява да се измери мозъчната активност във всеки един момент. Данните от множество прегледани резултати от ЯМР показват, че дори при изпълнение на елементарни ежедневни дейности мозъкът ни поддържа повечето си структури активни включително когато няма моментна нужда от ползването им. Подобна е ситуацията и по време на сън.

 

 

Процентното съотношение на активните мозъчни структури във всеки един момент варира при различните хора, но сигурно е едно. Оказва се, че реално използваме много повече от предполагаемите 10% от капацитета на мозъка си и това твърдение със сигурност може да се причисли към развенчаните митове. Още се спори откъде произлиза този мит. Една от теориите гласи, че причина за появата му е откритието, че нервоните в мозъка съставляват около 10% от общото количество клетки в него.

 

Все пак, за момента се запазва истинността на друго интересно твърдение. То гласи, че при някои хора мозъкът успява във всеки един момент да използва много по-голяма част от капацитета си, отколкото при други хора. Причините за този феномен предстои да бъдат разкривани, защото те вече са обект на редица проучвания.

 

Утеха за всеки, който има съмнение, че мозъкът му не работи на пълни обороти, носи и доказаният факт, че с подходящи грижи и упражнения, мозъчната активност може да се засили трайно. Така, въпреки неумолимия ход на времето всеки може да поддържа вечнозелено сиво вещество.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter