ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранителни разстройства - кое ги причинява?

д-р Александра Игнатова   |   27 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Хранителни разстройства - кое ги причинява?

Източник: iStockphoto

Храненето има безспорна биологична функция. При човека обаче, то изпълнява още и важна психологична, комункативна и социална роля и може да бъде контролирано съзнателно. Ето защо, бидейки част от волевата дейност на личността, поведението на хранене може да се влияе силно от личностовите убеждения, волята и да стане обект на болестен процес.


Последното важи и за двете крайности – както болестното въздържание, така и необоснования биологично свръхприем на храна.


Разбира се, културните особености на епохата, в която живее човек, се отразяват върху неговата личност, и по този начин са придавали различни мотиви за въздържането от храна – като средство за оказване на натиск (гладни стачки), признак на божествена намеса, метод за душевно извисяване (аскетична религиозна традиция), зрелище и др.


От друга страна влечението на човека към храната и склонността му към свръхконсумация (склонност, с която мнозина водят ежедневна битка) са негова еволютивна черта, изградила се като отговор към честите оскъдици на храна в историята. Известно е, че от дълбока древност човекът е търсил и описвал методи за справяне с последиците от преяждането и за очистване на организма.


Като отделно заболяване гадуването е описано в медицинската литература преди около 3 века. Английският лекар R. Morton през 1689 год. дава следното определение – „болестно състояние на духа, причинено от тъга и грижи, при което болният изглежда като скелет, облечен в кожа, независимо, че липсва каквото и да е телесно заболяване.“


Булимията пък е включена в класификационните системи на болестите още през XVIII век като пристъпи на преяждане с последващо повръщане и усложнения като припадъци, гърчове, разрушени зъби и др.

 


Днес, подкрепени от напредналите знания и методи на медицината, можем много по-задълбочено да разглеждаме причините за възникването на хранителните разстройства и да вникнем в същността им.


В наши дни е известно, че разстройствата на храненето за многофакторно обусловени – взаимодействието на множество фактори от биологично, психологично, семейно, социално и културно естество в различни комбинации помежду си играят ролята на предразполагащи, отключващи и поддържащи заболяването.

Предразполагащи фактори

Международни мащабни проучвания разкриват водещата роля на наследствеността – според тях тя е отговора за 58 до 80% от предразположеността към развитие на хранително разстройство. Това се затвърждава от изследванията при близнаци, които са открили 65-70% конкордантност за еднояйчните такива (носители на идентична генетична информация), за сметка само на 12% при двуяйчните. Наличието на болен от хранително разстройство член на фамилия носи 20 пъти по-голям риск за развитие на заболяването и сред неговите родственици.


Наличието на генетична заложба за този род разстройство обикновено се проявява в пубертета под въздействие на половите хормони и представлява риск за развитие на заболяването при определени обстоятелства в живота – обикновено свързани със стрес.


Мисълта в нашите мозъци протича благодарение на електричество и специални вещества – невромедиатори – предаващи сигналите между невроните. Установено е наличието сред засегнатите на генетично заложени особености в мозъчните им невротрансмитерни системи. Така, при тях особеност на серотониновите рецептори, предопределяща повишена серотонинова активност, се открива трайно както преди развитието на заболяването, така и след излекуването му.


Друга особеност в невротрансмитерните системи при засегнатите от хранителните разстройства е дисфункцията на допаминовата система, причиняваща анхедония – по-ниското ниво на допамин прави подтика към храна и други удоволствия по-малък, склонност към ритуализиране на поведенията, намалена чувствителност към качествата на храната и слабо удоволствено изживяване от нея, както и една по-генерализирана неспособност за преживяване на непосредствено удоволствие от обичайните за човека базисни възнаградители като храната, секса, справянето в живота и печалбата.


Очаквайте повече за психо-социалните фактори в следващата статия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter