ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нарцистично и хистрионно личностово разстройство

д-р Александра Игнатова   |   13 март 2018   |   Коментари 1
   
   
Нарцистично и хистрионно личностово разстройство

Източник: iStockphoto

Желанието да бъдем в центъра на събитията и всички да имат очи само за нас, издигайки ни на пиедестал, е особеност, на пръв поглед обща за хистрионното и нарцистичното личностово разстройство. Но и не само на тях – частица от тези емоции носи в себе си всеки човек, защото вътрешният ни свят е богато обагрен в всчки елементи от палитрата на характера и темперамента. Тяхното специфично съотношение е това, което ни прави различни един от друг.


Когато някой елемент започне да предоминира и вземе сериозен превес над останалите, това става явно за околните и започва да затруднява общуването със засегнатия. Тогава се развива и разстройство на личността.


Докато хистрионните изискват повече внимание и ухажване, то нарцистичните търсят възхищение и преклонение. По какво още се различават?

Хистрионната личност

Разумно е разстройството на личността да се разглежда в контекста на обществените порядки. И в действителност, в някои случаи меките хистрионни черти се приемат за нещо нормално – склонността към коктектство, живата емоционалност и умереното притворство в повечето култури се приемат като естествена и необходима компонента от женския характер.


Когато става въпрос за силна абнормност обаче, хистрионното разстройство е еднакво срещано както при мъже, така и при жени. Характерно за тези случаи е драматичността, театралността, лесното повлияване от околните, лабилна емоционалност, постоянно търсене на внимание, неуместна прелъстителност в поведението или вида и прекалена ангажираност с физическата си привлекателност.


При силното изостряне на чертите хистрионната личност се превръща в своя карикатура, а поведението ѝ наподобява любителски театър, където се преиграва без мярка. Бързата смяна на показни чувства и бързото възстановяване и от най-драматични сцени оставят у околните впечатление, че те всъщност изпитват малко от това, което показват, а в основата на  всичко това е неопределимия копнеж за внимание.


Хистрионната личност няма устои и самоуважение извън свидетелствата на чуждия интерес. Емоционалното изнудване чрез пози или намеци за самоубийство са сред основния ѝ репертоар за постигане на своето. Егоизмът и несъобразяването с другите достигат понякога изненадващи размери и общуването с нея е изтощително.


Тези хора са слепи а собствените си качества и всеки опит те да им се разкрият, било то чрез рационални доводи или чрез открита конфронтация, се посреща с оскърбление. Последното отблъсква хората, което кара хистрионната личност да извади от „реквизита си“ емоционалното изнудване, което действа още по-отблъскващо и я поставя в порочен кръг.

 


Независимо от всичко това, хистрионните все пак обикновено имат близки, които ги приемат такива каквито са, и не ги изоставят. В това отношение, хистрионното личностово разстройство е относително по-благоприятно и не води до тежки конфликти.

Нарцистичната личност

Проблематиката за нарцистичната личност е добре разработена в литературата и изобщо културното наследство и при споменаването ѝ често в мисълта ни изникват първообраза за Нарцис, който гледал отражението си в езерото, за Дориан Грей и портерът, който го погубил или пък бъро-бързо се сещаме за някой наш познат.


Външните прояви на това личностово разстройство не са тайна за никого и представляват прояви на показност, конкурентност, сарказъм, неприемане на критики и забележки и омъстителност. Тези хора са високомни, имат арогантна осанка, поведението им е наситено с претенциозност, завистливост, самоизтъкване и липса на топлота към другите.


Това, което е по-малко известно, са вътрешните преживявания на нарцистичната личност. Те са доминирани от несигурност, желание за метаморфоза, понякога умора от живота, самосъжаление и черно-бяла перспектива за света. Чувствата, които най-често изпитва са завист, гняв и скука. Склонни са да забравят своите грешки и да преувеличават чуждите.


Те са егоцентричи и нямат особена нужда от другите, освен за задоволяване на собствените им потребности. Неспособни са на съчувствие, идеята за интимност им е чужда – в отношенията си те са експлоатиращи и студени. Обичат да подхранват самооценката си чрез прелъстяване и поощряване на ласкателствата.


Изобщо за тях другите хора са своеобразно нарцитично огледало – те са нужни за отразяване на собствнта им уникалност и стават напълно излишни, ако абдикират от тази си роля. Когато вършат добрини, то това е от псевдоалтруизъм, само за да изпитат удоволствието от признанието.


Патологичният нарцисизъм е реакция спрямо рано накърнената самооценка. Те понасят тежко остаряването, самотата и болестите и обикновено отговарят на тях с отричане, гняв, омраза и желание за отмъщение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

София Сотирова     2018-03-20 10:23:39
Определено ми беше интересно да прочета статията.Публикувайте повече подобни материали, свързани с психическите проблеми на хората.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter