ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тревожно и зависимо личностово разстройство

д-р Александра Игнатова   |   26 февруари 2018   |   Коментари 1
   
   
Тревожно и зависимо личностово разстройство

Източник: iStockphoto

В основата на личностовите разстройства винаги се намират човешките черти на характера и темперамента, които не са чужди никому. Това е валидно в особено голяма степен за тревогата, притенението или страхът от изоставяне – повечето хора се изправят пред тези емоционални изпитания един или множество пъти през живота си.


Това, което отличава разстройсвата на личността е грубото задълбочаване на някои от тези черти, което затруднява пълноценното участие на човек в обществото и нерядко го ограбва от личностното щастие.

Тревожната личност

Прототипни черти за нея са притеснението и стеснителността, които ескалират до постоянното безпокойство, че ще се изложи. Тези хора се страхуват силно от критика, неодобрение и от нови ситуации.


При събирания те се чувстват неуютно, физически израз на което е сърцебиенето, изчервяването, потенето, скованата моторика и неспокойството – които допълнително пречат или направо възпрепятстват общуването им с останалите. При някои тревожни личности така създалите се ситуации са подтик за злоупотреба с алкохола, в търсене на малко увереност.


На външен вид малко може да напомня на шизоидната личност, която също общува ограничено. Но докато последната е хладна, откъсната и лишена от желание за контакти, то тревожният се стреми към близост и страда от собствената си несигурност. От всички личностови разстройства той е най-близо до осъзнаване на собствения си стил и най-критичен към състоянието си.


Тревожният преувеличава рискоете от обичайните дейности, поради което те се превръщат в истинско изпитание за него, а поведението на отбягване е универсалната му стратегия за справяне с тревожността.


Тяхната неувереност се отнасяне толкова до ситуации, изискващи смелост, колкото до аспектите на общуване. За това и в истински опасни ситуации те нерядко се държат достойно и преживяват уплаха едва когато всичко е минало. За сметка на това обаче, боязливостта им се проявява по отношение на срещи, изпити и нови начинания. Техният страх е не толкова от загубата и неуспеха, колкото от присмеха и срама.


Тревожните личности имат малко близки и не напредват в кариерата си по адекватен на усилията им начин. Често им се налага да жертват интересите си поради неувереност в собствените си аргументи и скованост при отстояването им. Спраянето им в тези задачи обикновено се дължи на упорити самостоятелни упражнения. Последните, заедно с алкохол или успокояващи медикаменти му осигуряват социална маска. Бегло познаващите го често дори не подозират за размера на безпокойството зад тази маска.


Особено мъчителна за тях е проявата на плахост в интимната сфера – неувереността им засилва предчувствието за провал и води до срам и паника, а самотата им тежи. В крайна сметка, повечето от тях създават трайни семейства и връзки.

Зависимата личност

Протитипът на тази личност е мек, социабилен, конформист, безконфликтен, сговорчив, отстъпчив и изпълнителен. За повечето хора той не е толкова абнормен, колкото слабоволев и подчиняем. Именно порати тези му особености и при този тип личностово разстройство не се стига до особени търкания с другите и дисфункция в обществото.


Всъщност, зависимата личност е крайност на униерсалната потребност да се грижат за нас и да не носим отговорност. Това поведение е норма в детството и при някои култури, където не са популярни индивидуалните ценности и автономността. Така, когато индивидът допуска други да го ръководят и да решават вместо него, се приема в някои общества за нормално.


В сърцевината на това растройство е липсата на каквито и да било противоречия с другите и прекалена конформност. В основата на поведението са неувереността и страха от изоставяне. Зависимият се подчинява пасивно на желанията на другите и стига дори до действия в ущърб при това подчинение. Самонаказващият смисъл на действията е очевиден за външния наблюдател, но самият индивид със зависимо разстройство извлича изгода и дори манипулира останалите с привидното си подчинение.


Той е способен да мобилизира другите да работят в негов интерес чрез демонстриране на безпомощност. В прехвърлянето на отговорността за нещата върху другите е заложена пасивна агресия.


Зависимите са интуитивно вкопчени в сигурността, която им предлагат силни и надеждни фигури, а копнежът им е да бъдат изцяло обгрижвани и глезени. На загубата на тази сигурност реагират с криза, но без да стигат до крайности, а по-скоро свъздействие върху чувството на отговорност и съвест. Тези, които са обект на неговия зов, се чувстват емоционално изнудвани.


Ако такава личност се срещне с покровителствен партньор, то те изграждат взаимно допълващи се и здрави взаимоотношения, а абнормността им не е толкова явно проявена.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2018-02-26 22:19:21
Ако съвременната психиатрия и психология не променят обидния тон, който държат от десетилетия насам и ако психиатрите и психолозите не излязат от ролята си на всезнаещи съвършенства, тия две науки ще претърпят грандиозен провал със съответната загуба на материални средства (пари, за да съм по-точен). Омръзнало ми е посредствени лелки и чичковци от типа на Мадлен Алгафари да ми се правят на важни.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter