ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Да си умен е вредно за здравето?!

Puls.bg   |   22 февруари 2018   |   Коментари 1
   
   
Да си умен е вредно за здравето?!

Източник: iStockphoto

Много ум, не е на добре. Вероятно, сте я чували тази българска поговорка, незнайно на каква база появила се.

 

Оказва се, че народната мъдрост не е за подценяване, защото учени от Университета на Сиатъл, Вашингтон, САЩ, наскоро установи, че хората с високо ниво на интелекта са много по-склонни да развият психични и психосоматични заболявания. За целта екипът е измерил IQ-то на 3715 души от Mensa. Членовете на тази организация се отличават с високо ниво на интелекта, IQ над 130.

 

За среден показател се смятат стойностите на IQ-то между 85 и 115. Приема се, че IQ над 120 е значително над средното. Смята се, че само 2% от населението на земята притежава висок интелект, над IQ 130.

 

При проучването екипът проследява данните на доброволците за оплаквания отстрана на психиката, наличие на диагнози за психични заболявания, в това число разстройства от аутистичния спектър и синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието. Не са подминати и състояния като нестабилност на настроенията и тревожност. Допълнително, под внимание са взети алергични заболявания и астма. 

 

При анализа на събраните данни изследователският екип отчита сравнително по-висока заболеваемост при тези хора, в сравнение със средното число на заболеваемостта при населението.

 

Например от тревожно разстройство страда 10% от населението, докато при представителите на Mensa числото е 20%. Много по-често хората с висок интелект страдат от депресия, биполярно разстройство, тревожност, както и астма, алергия и автоимунни заболявания. 

 

 

Как се обяснява този факт? Хората с висок интелект са много по-информирани от останалите, те притежават интензивни аналитични способности и, за добро или лошо, са по-силно реактивни спрямо околната среда и промените. Тази реактивност и предразполага към психични разстройства и физиологични промени в организма, които довеждат до сетивна чувствителност, нарушения в имунния отговор и възпалителни процеси.  

 

Естествено, че високият интелект не е причина за психични разстройства, но той е своеобразен фактор за риск от такива, уточняват учените. 

 

При тези хора странният шум или яркият елемент в облеклото могат да се окажат прекалено силни стимули и могат да предизвикат някаква стресова реакция, която на свой ред да активира хипер чувствителността им. Когато симпатиковата нервна система се активира постоянно, де факто излиза, че организмът е в състояние на постоянна борба. Това естествено води до изменения в имунитета, настроението, работата на главния мозък и поведението на човека, обяснява д-р Никол Тетро. 

 

Като четете този текст Вие бихте ли се определили като сапиосексуален/а? Девет от десет души на тази планета се захласват по обиколката на гърдите и ханша при избора на сексуален партньор. За един от тях привлекателен се оказва умът на другия човек и неговото високо IQ.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2018-02-22 19:23:13
Колко е хубаво да си тъп кравар! Не ти е ясно каккво се случва с теб и не се депресираш. Само че идиотията СЪЩО Е ПСИХИАТРИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising