ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Антисоциално и гранично личностово разстройство

д-р Александра Игнатова   |   19 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Антисоциално и гранично личностово разстройство

Източник: iStockphoto

Нарушаването на социалните норми в днешно време със сигурност не е такъв „поведенчески грях“ какъвто е бил преди 100, 200 или 1000 години. Имало е епохи, през които грубото прегазване или дори лекото отклонение от обществените порядки е осигурявало на нарушителя изключване от социума или по-тежки наказания.


В съвременния свят на глобализацията, лесното общуване и придвижване предизвикването на общоприетите морални устои се е превърнало в нещо обичайно и се приема за нормално – особено когато това е дело на младите хора.


Истината обаче е, че всяко общество функционира върху някакви както писани, така и неписани правила и норми на поведение – били те строги или не. Тяхното сериозно прекрачване е обект на нормативни актове и е законово уредено.


Именно последното създава и трудностите около концепцията за антисоциалната личност – такава диагноза създава възможности за злоупотреба, разграничава се трудно от „нормалното“ криминално поведение и е натоварена с морална оценъчност.


В такъв случай кое е характерно именно за антосоциалното разстройство на личността?

Антисоциалната личност

Прототип за това отклонение е млад мъж, който в детството си често се е случвало да проявява жестокост към животни или деца. Обикновено той е привлекателен, но въпреки това няма трайни връзки – общува с лекота и бързо прави запознанства, но също толкова бързо използва, мами и зарязва злоупотребените без да изпитва угризения.


В същината на тази абнормност основно място заема не „криминалният“ стил на поведение, а дефицитът, който го обуславя – а именно невъзможността за създаване на връзка на лоялност или обич, неразпознаване на чувството за вина и неумение за извличане на поука.


Невъзможността за истинска близост е причината за безсърдечното и грубо отношение на тези хора именно към онези, които са им се доверили или изпитват чувства към тях. Лекотата, с която причинява физическа болка, обида или унижение, е придружена от грубост и егоцентризъм.


Този тип личност има известна актьорска дарба – умее да играе, да предразполага и да спечелва другите с чар – само за да ги използва. Тази привидна емоционална живост контрастира с хладността и липсата на чувствителност към преживяваното от другите.


Антисоциалният човек е нелоялен – това не е типичният престъпник, а по-скоро самотен авантюрист. Сблъсъкът му с органите на реда не води до поука, а скрупулите и чувството за вина са му чужди.


Личният им живот е белязан от бързопреходни връзки, а евентуалните бракове обикновено се разпадат. Една от най-тежките последици от поведението на антисоциалните личности е отношението им към техните деца – често ги малтретират и изоставят. Наличието на антисоциален родител е една от най-големите травми на детството и предпостава за бъдеща личностова абнормност на детето.

 


Сред най-характерните черти на това разстройство е импулсивността – тези хора внезапно сменят работа, местоживеене, цели, въвличат се прибързано в „изгодни“ проекти. Антисоциалният не е практичен и по правило се проваля поради своята импулсивност.


Любопитно е, че при тези хора има намалена възбудимост на симпатиковата нервна система, от където и – намалена склонност към тревожност, в резултат на което дори в екстремни ситуации тези хора запазват хладнокръвие. Те са търсачи на силни усещания и нямат страх от непознатото.

Граничната личност

Наричана още „borderline” включва в себе си два подтипа – импулсивен и граничен тип. В основата на това отклонение са три базисни вида увреди – проблеми в идентитета (нестабилни отношения, чувство на празнота и скука), нарушена регулация на импулсите (импулсивност и автоагресивно поведение) и нарушена регулация на емоциите (емоционална нестабилност и гняв).


Прототип за нея е човек с неустойчив идентитет – често не знае кой е и какво иска, а нормалният наблюдател би го определил повече като незрял, отколкото като абнормен.


Граничните са екстроверти – обичат компаниите, забавленията и шегите. Могат да проявяват агресия, но това е най-често към предмети и рядко към хора. Те имат изразена склонност да действат неочаквано и без обмисляне на последиците и тенденция към сприхавост и конфликти – особено при оспорване или критикуване на импулсивните им действия.


Тези личности демонстрират привидна лекота на справяне, неподчиняемост, анти-авторитарност, бунтарство, неуморимост и промискуитет.


Хамелеонската им природа ги прави непредвидими включително и за самите тях. Тяхна отличителна черта са суицидните жестове с очевидна манипулативна същност – например опит за предотвратяване на раздяла. Самите те обаче не го правят преднамерено и не отчитат как действията им се възприемат като манипулативни от околните.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter