ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Притеснявате се за мозъка си, контролирайте кръвното

Puls.bg   |   22 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Притеснявате се за мозъка си, контролирайте кръвното

Източник: iStockphoto

Притесняваме се за сърцето, когато кръвното ни налягане се повишава. Но истината е, че неконтролираното и нелекувано кръвно вреди в не по-малка степен на мозъка. То води до така наречените тихи микро инсулти, които са свързани с когнитивно увреждане и деменция. 

 

Хипертензията е медицинският термин, който се използва при повишено артериално налягане. Това състояние се появява в резултат на налягането, което се получава върху стените на кръвоносните съдове. С течение на времето се увреждат кръвоносните съдове, което и носи редица здравословни проблеми, включително и за мозъка. 

 

Артериите са кръвоносните съдове, по които тече богата на кислород и глюкоза кръв. И двете са в постоянна спешна необходимост за мозъка. Въпреки че мозъкът представлява само 2% от теглото на целия ни организъм, той използва 20% от кислорода и калориите. Дори маловажните проблеми с кръвоносните съдове и кръвоснабдяването са с изключително тежки последици за този ръководен орган. 

 

Мозъчната тъкан, до която не достига достатъчно кислород и глюкоза заради компрометирано кръвоснабдяване претърпява временно или постоянно увреждане. 

 

При изследване на ЯМР на пациенти с хипертензия лекарите могат да видят пораженията на мозъка. Регистрират се промени дълбоко в него, в така нареченото бяло вещество, което показва, че малките кръвоносни съдове са засегнати. Когато бялото вещество в мозъка страда, логично страда целият мозък – тези промени могат да доведат до васкуларно когнитивно увреждане и васкуларна деменция, което е втората по честота форма на деменция. Високото кръвно се приема по принцип за рисков фактор за болест на Алцхаймер.

 

Има обаче и положителни данни. При достатъчно изследвания се документира, че когато е предприета терапия при високото кръвно рискът от деменция пада наполовина. Лекарствата, които се приемат за контрол на кръвното налягане имат положителен ефект в посока превенция на деменцията. При проучване на Института за изследвания Сънибруук в Торонто се установява, че при прием на ангиотензин рецепторен блокер се редуцира рискът от деменция много повече от АСЕ-инхибиторите. 

 

 

 

Екип от Емони университет провежда клинично изпитание за проследяване ефектите на ангиотензин рецепторен блокер за превенцията и заболяването на Алцхаймер при пациенти с леко когнитивно увреждане.

 

Екип на университета Сейнт Джордж изследва действието на тадалафил при пациенти с увреждания на малките кръвоносни съдове в мозъка за подобряване на кръвотока и лечение на васкулана деменция. 

 

Всички тези изследвания са подкрепени от Фондация за откриване на лекарство срещу Алцхаймер. 

 

Тази година от Националния институт по неврологични науки и инсулт на NIH, САЩ, съсредоточи усилията си за развитието на по-добри диагностични методи и инструменти за изследване на уврежданията на мозъчните кръвоносни съдове. Учените се надяват, че по този начин ще могат да се идентифицират пациентите с ранните признаци на увреда на малките кръвоносни съдове и съответно се предприемат мерки за предотвратяване развитието на деменция. 

 

Предполага се, че скоро ще бъде налично и ефективно лечение срещу васкуларна деменция. На този етап възможността да се предпазим от деменция е изцяло в наши ръце и отговорното ни отношение към ефективния контрол на артериалното налягане.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter