ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Притеснявате се за мозъка си, контролирайте кръвното

Puls.bg   |   22 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Притеснявате се за мозъка си, контролирайте кръвното

Източник: iStockphoto

Притесняваме се за сърцето, когато кръвното ни налягане се повишава. Но истината е, че неконтролираното и нелекувано кръвно вреди в не по-малка степен на мозъка. То води до така наречените тихи микро инсулти, които са свързани с когнитивно увреждане и деменция. 

 

Хипертензията е медицинският термин, който се използва при повишено артериално налягане. Това състояние се появява в резултат на налягането, което се получава върху стените на кръвоносните съдове. С течение на времето се увреждат кръвоносните съдове, което и носи редица здравословни проблеми, включително и за мозъка. 

 

Артериите са кръвоносните съдове, по които тече богата на кислород и глюкоза кръв. И двете са в постоянна спешна необходимост за мозъка. Въпреки че мозъкът представлява само 2% от теглото на целия ни организъм, той използва 20% от кислорода и калориите. Дори маловажните проблеми с кръвоносните съдове и кръвоснабдяването са с изключително тежки последици за този ръководен орган. 

 

Мозъчната тъкан, до която не достига достатъчно кислород и глюкоза заради компрометирано кръвоснабдяване претърпява временно или постоянно увреждане. 

 

При изследване на ЯМР на пациенти с хипертензия лекарите могат да видят пораженията на мозъка. Регистрират се промени дълбоко в него, в така нареченото бяло вещество, което показва, че малките кръвоносни съдове са засегнати. Когато бялото вещество в мозъка страда, логично страда целият мозък – тези промени могат да доведат до васкуларно когнитивно увреждане и васкуларна деменция, което е втората по честота форма на деменция. Високото кръвно се приема по принцип за рисков фактор за болест на Алцхаймер.

 

Има обаче и положителни данни. При достатъчно изследвания се документира, че когато е предприета терапия при високото кръвно рискът от деменция пада наполовина. Лекарствата, които се приемат за контрол на кръвното налягане имат положителен ефект в посока превенция на деменцията. При проучване на Института за изследвания Сънибруук в Торонто се установява, че при прием на ангиотензин рецепторен блокер се редуцира рискът от деменция много повече от АСЕ-инхибиторите. 

 

 

 

Екип от Емони университет провежда клинично изпитание за проследяване ефектите на ангиотензин рецепторен блокер за превенцията и заболяването на Алцхаймер при пациенти с леко когнитивно увреждане.

 

Екип на университета Сейнт Джордж изследва действието на тадалафил при пациенти с увреждания на малките кръвоносни съдове в мозъка за подобряване на кръвотока и лечение на васкулана деменция. 

 

Всички тези изследвания са подкрепени от Фондация за откриване на лекарство срещу Алцхаймер. 

 

Тази година от Националния институт по неврологични науки и инсулт на NIH, САЩ, съсредоточи усилията си за развитието на по-добри диагностични методи и инструменти за изследване на уврежданията на мозъчните кръвоносни съдове. Учените се надяват, че по този начин ще могат да се идентифицират пациентите с ранните признаци на увреда на малките кръвоносни съдове и съответно се предприемат мерки за предотвратяване развитието на деменция. 

 

Предполага се, че скоро ще бъде налично и ефективно лечение срещу васкуларна деменция. На този етап възможността да се предпазим от деменция е изцяло в наши ръце и отговорното ни отношение към ефективния контрол на артериалното налягане.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising