ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пристрастяване към смартфона – детската зависимост

Puls.bg   |   08 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Пристрастяване към смартфона – детската зависимост

Източник: iStockphoto

В мозъците на децата, вглъбени в занимания със смартфона, протичат реакции, съпоставими с тези при хора с различни зависимости. Това показва проучване, проследяващо рисковете от пристрастявания в детска възраст.

 

Проучването е проведено в Южна Корея и е специално насочено към деца с проявени признаци на зависимост към смартфона си или към други, аналогични на него устройства и таблет, айпад и др.

 

Сред 20 проследявани деца е установена повишена невротрансмитерна активност в мозъчния център, отговорен за задръжките и другите способи за контрол на поведението. Известно е, че точно тази зона на мозъка е свързана със състоянията на зависимост и пристрастяване. Характерни за тях са отслабеният самоконтрол и невъзможността на човек да превъзмогне нуждата от досег със средството, към което има зависимост.

 

За проследяване състоянието на мозъка при участвалите в проучването деца е използван ядрено-магнитен резонанс. Той отчита концентрациите на определени невротрансмитери в мозъка, след което данните са съпоставени с тези от изследването на деца без регистрирани зависимости.

 

Установено е, че пристрастяването към смартфона провокира повишена секреция на гама-аминобутирова киселина (GABA), която забавя нормалните механизми на сигнализация в мозъка. Така с времето пристрастяването към смартфона и асоциираните с него биохимични процеси в мозъка може да отключат прояви на тревожност и депресия.

 

 

Установено е, че след няколкоседмичен процес на когнитивно-поведенческа терапия нивата на GABA в мозъка на децата се нормализират, без сериозни последствия. Въпреки това учените разглеждат резултатите от проучването като ясен сигнал, че прекомерното ползване на дигиталните устройства от деца може да отключи при тях състояния, съизмерими по сериозност с пристрастяването при възрастните.

 

Случаите на зависимости при възрастни се асоциират с промени в секрецията на допамин, но проучването показва, че като невротрансмитер GABA действа в същите райони на мозъка, повлиявани от допамина, и последствията върху мозъчната дейност са идентични.

 

За момента не е проследен дълготрайният ефект от пристрастяването към дигиталните устройства в детска възраст. Данните от проучването обаче са достатъчно обнадеждаващи и показват, че установен навреме и след предприети навременни мерки срещу него, проблемът е преодолим.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising