ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои болести се проявяват с психоза?

д-р Александра Игнатова   |   04 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Кои болести се проявяват с психоза?

Източник: iStockphoto

Психозата е любопитен симптом в голям брой психични заболявания. Добил значителна общественост термин, той рядко се използва по предназначение. Често си служим с него, когато някой се държи нерационално, реакциите му към заобикалящия свят са немотивирани (например отоваря с агресия на неутрален или дори мил поздрав) и ни се струва, че е загубил връзка с реалността.


В действителност тези разбирания не са точни, защото при това отклонение пациентът има нарушено чувство за реалност – неспособен е да разграничи фантазиите си от реалността. Колкото може с това си отклонение той да ни уплаши или стресне, толкова можем и ние да предизвикаме страх у него, без да сме проявили нападателно поведение – стига той да си помисли, че имаме такива намерения, за него това става реалност.


Психозата може да бъде както краткосрочна – за часове или дни, така и продължителна – месеци до години. Проява на широка група психични (а и не само) заболявания, тя винаги е категоричен белег, че съществува болестен процес и трябва да се търси лекарско съдействие.


Ако човек от обкръжението Ви – близък, приятел или колега – започне да проявява белези на психоза, то той не трябва да бъде подложен на подигравки, нападки и социална изолация. Правилният подход е да го заведете на психиатър. Поради естеството на разстройството, самият болен не осъзнава, че има болест и няма сам да потърси лекарска помощ.


Ето част от болесите, които могат да стоят зад психозата:

1. Психотично разстройство, дължащо се на телесно заболяване

Счита се, че основни негови черти са изявените халюцинации и налудности, причинени директно от телесното заболяване.


Разбира се, наличието на телесно заболяване не изключва отделното съществуване на друга, психична болест. При свързаната с телесно заболяване психоза обикновено се наблюдава успоредност на обострянията и симптомите. Когато въпросната болест е известна, асоциацията е по-лесно да се направи и често с нейното излекуване се прекратяват и психотичните симптоми.


„Коварно“ състояние е, когато телесната болест не е известна, а силно изявената психоза още повече отвлича вниманието. Опасното в случая е, че околните може да неглижират болния или директно да го отлъчат и той да не потърси медицинска помощ своевременно.


Болести, проявяващи се с психоза, могат да бъдат:

  • Неврологични – хематом в черепната кутия, неоплазми, менингит, енцефалит, епилепсия – особено темпорална, множествена склероза, мозъчно-съдова болест и др.;
  • Ендокринни – крайни хипер- или хипофункции на щитовидната, паращитовидните и надбъбречните жлези;
  • Метаболитни състояния – хипоксия (недостиг на кислород), хиперкапния (повишено количество въглероден диоксид), хипогликемия (поради гладуване или свръхдозиране при лечение на диабет), чернодробна и бъбречна недостатъчност, водещи до натрупване на токсични вещества в кръвта.

 

Смята се, че състоянието не се диагностицира достатъчно често и психотични симптоми могат да се срещат при до 20% от пациентите с нелекувани ендокринни заболявания, до 15% при болните със системен лупус еритематозус, засягащ центраната нервна система и в до 40% от болните с темпорална епилепсия.

2. Индуцирано от вещества психотично разстройство

Психоза могат да предизвикат различни наркотици, алкохол, лекарства и токсини. Освен като тяхна проява, психозата може да се появи и при откъсването от тях като белег на абстиненция.


Този вид психоза може да не се прекрати веднага, след като се отстрани причинителят. Известно е, че предизвиканата от вещества като амфетамини и кокаин психоза може да персистрира със седмици, въпреки отстраняването на причинителя и лечението й.

3. Психични разстройства

Когато произходът на психозата е психично заболяване, в началото невинаги може да се каже кое е то и каква ще бъде еволюцията му. Специалистите обръщат внимание на това дали заболяването е остро – тоест симптомите от нормалност до явна психоза са възникнали в рамките на 2 седмици, дали има наличие на свързан с разстройството остър стрес и наличието на съпътстващи симптоми.


Острото преходно психотично разстройство обикновено има добра прогноза и не оставя последици. Такова остро състояние обаче може да се съпътства от шизофренни симптоми, и ако продължава повече от месец диагнозата е по-вероятно да е шизофрения.


Налудното разстройство продължава месеци наред и от шизофренията се разграничава чрез съдържанието на налудните идеи – в този случай те не са напълно фантастични и невъзможни, както е при шизофренията. Друга характеристика е, че извън сферата на налудната идея, пациентите имат нормално функциониране.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter