ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Психоза - диагноза или симптом е?

д-р Александра Игнатова   |   03 декември 2017   |   Коментари 2
   
   
Психоза - диагноза или симптом е?

Източник: iStockphoto

Психозата като дума е придобила широка общественост и редовно се използва, когато целим да определим нещо или някого като „ненормален“, несъответстващ на реалното и откъснат от него. И в действителност, не сме далече от истината, когато си служим с тази дума в подобни ситуации.


Психозата не е диагноза, а синдром, който може да участва в изявата на различни психиатрични заболявания.

 

Какво е психоза?

Психозата е такова ниво на дезорганизация на мисленето, при което човекът е неспособен да разграничи реалността от фантазиите си.


Основните черти на психозата са нарушеното чувство за реалност и нарушената способност за подлагане на действителността на проверка.


Всичко това означава, че засегнатият човек не е способен да разграничи коя информация идва от външния свят и коя – от вътрешния – неговите нагласи, емоции, очаквания и предубеждения.


Например, може да смятаме, че някой съсед е особено недружелюбен към нашата особа, да подозираме, че се занимава със съмнителни дела и какво ли още не в този дух, но това да не ни пречи да го поздравяваме по стълбите и да спим спокойно нощем.


Засегнатият от психоза човек обаче, няма да може да разграничи своите подозрения от реалните факти и доказателства. Неговите страхове и представи за въпросния съсед могат да вземат надмощие над факта, че съседът просто е недружелюбен, и да стигнат дори до страшни халюцинации.


Разбира се, психозите могат да имат не само негативен, но и позитивен характер и болният може да вижда несъществуваща доброта и да идеализира околните – това се определя именно от вътрешните му представи и внушения, а не от действителността.


Освен насочени към заобикалящия свят, тези налудни заблуди могат да засягат и личността на самия болен – тогава той има нереални схващания за своите силни и слаби страни.


Трябва да се знае, че човек не се събужда просто една сутрин, обхванат от психоза. Това е продължителен процес, който започва с леко изопачени възприятия и мисли до грубо изопачени такива, които обаче все пак се подлагат на проверка и не диктуват поведението на засегнатия. Колкото и странни и нереалистични да са схващанията на човек, стига те да бъдат подложени на проверка и съмнение и отхвърлени от обективната действителност, то психозата още не е на лице.


И така, с времето, колкото повече се нарушава способността на човек да подлага на проверка действителността, толкова повече той става неспособен да бъде повлиян от нея. Болният е неспособен да осъзнае, че е болен, именно защото не може да различи реалното от мислите си.

 

Какъв е произходът на психозите?

Според съвременната психиатрия психологичните и социалните фактори не се противопоставят на биологичните и се приема, че те „работят“ съдружно при формирането на повечето психиатрични отклонения.


Смята се, че при психозите ролята на биологичните фактори е водеща, но все още тя не е доказана в пълни детайли.

 


Психотичното разстройство не е наследствена болест, защото не се унаследява самата болест, а предразположението към нея. Най-вероятно това е полигенно обусловена предразположеност, която може да предизвика или пък не болестта при взаимодействие с различни фактори на средата.


Съществува такава зависимост, че колкото по-слаба е генетичната предразположеност, толкова по-силни трябва да са външните фактори, че да предизвиат психоза, и обратното – при особено силна генетична предиспозиция дори и най-слабият стресогенен фактор и незначителните неблагополучия биха могли да отключат психотично разстройство.


Известно е, че ролята на такива „отключващи фактори“ могат да заемат всякакви събития от битието и ежедневието на човек, междуличностови и лични психични конфликти, както и преживяването на друго заболяване. Най-често сумарното натрупване на такива влияния във времето води до проява на психозата.


Не на последно място, развитието на психотично разстройство може да последва приема на различни вещества – наркотици, алкохол, някои медикаменти и други.

 

Допаминова хипотеза

Доказано е, че болести и вещества, които повишават допамина, засилват или предизвикват психотични симптоми, докато веществата, които намаляват допамина, ограничават или премахват тези симптоми.


Известно е, че стимуланти като кокаин и амфетамини увеличават допамина, с което при продължителен прием могат да доведат до параноидна психоза.


За това и хиперактивността на мезолимбичния допаминов път в мозъка се смята са биологичния субстрат на описаните психотични симптоми, независимо дали психозата е част от изявата на шизофрения, отключена от вещества психоза или в рамките на маниен епизод.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

AMAN ot teroristi na wlast     2017-11-29 02:32:26
Нагло вредни са и тежко терористични камери снабдени със AIDS actiwators i пси манипулатори ..Видяхме как действат чрез масова психоза в Лондон преди дни..
НАгли престъпници цакат с лични документи     2017-11-29 02:30:41
Tерористиtе и масовите убиици внедряват чрез МВР жестоко вредни оръжия за масово и индивидуални манипулации. Освен тежко терористични холограми подържащи зомбиране и обсебване новост са пси активатори пси генератори и AIDS сканери..Благодарение на сваляне на биометрични данни бяха подпалени много държави вкл Сирия,Ирак,Иемен,Украйна,Либия.Скоро видяхме калибриране на пси активатори и манипулатори в лични документи в ИСпания/Каталуния/
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising