ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Психоза - диагноза или симптом е?

д-р Александра Игнатова   |   03 декември 2017   |   Коментари 2
   
   
Психоза - диагноза или симптом е?

Източник: iStockphoto

Психозата като дума е придобила широка общественост и редовно се използва, когато целим да определим нещо или някого като „ненормален“, несъответстващ на реалното и откъснат от него. И в действителност, не сме далече от истината, когато си служим с тази дума в подобни ситуации.


Психозата не е диагноза, а синдром, който може да участва в изявата на различни психиатрични заболявания.

 

Какво е психоза?

Психозата е такова ниво на дезорганизация на мисленето, при което човекът е неспособен да разграничи реалността от фантазиите си.


Основните черти на психозата са нарушеното чувство за реалност и нарушената способност за подлагане на действителността на проверка.


Всичко това означава, че засегнатият човек не е способен да разграничи коя информация идва от външния свят и коя – от вътрешния – неговите нагласи, емоции, очаквания и предубеждения.


Например, може да смятаме, че някой съсед е особено недружелюбен към нашата особа, да подозираме, че се занимава със съмнителни дела и какво ли още не в този дух, но това да не ни пречи да го поздравяваме по стълбите и да спим спокойно нощем.


Засегнатият от психоза човек обаче, няма да може да разграничи своите подозрения от реалните факти и доказателства. Неговите страхове и представи за въпросния съсед могат да вземат надмощие над факта, че съседът просто е недружелюбен, и да стигнат дори до страшни халюцинации.


Разбира се, психозите могат да имат не само негативен, но и позитивен характер и болният може да вижда несъществуваща доброта и да идеализира околните – това се определя именно от вътрешните му представи и внушения, а не от действителността.


Освен насочени към заобикалящия свят, тези налудни заблуди могат да засягат и личността на самия болен – тогава той има нереални схващания за своите силни и слаби страни.


Трябва да се знае, че човек не се събужда просто една сутрин, обхванат от психоза. Това е продължителен процес, който започва с леко изопачени възприятия и мисли до грубо изопачени такива, които обаче все пак се подлагат на проверка и не диктуват поведението на засегнатия. Колкото и странни и нереалистични да са схващанията на човек, стига те да бъдат подложени на проверка и съмнение и отхвърлени от обективната действителност, то психозата още не е на лице.


И така, с времето, колкото повече се нарушава способността на човек да подлага на проверка действителността, толкова повече той става неспособен да бъде повлиян от нея. Болният е неспособен да осъзнае, че е болен, именно защото не може да различи реалното от мислите си.

 

Какъв е произходът на психозите?

Според съвременната психиатрия психологичните и социалните фактори не се противопоставят на биологичните и се приема, че те „работят“ съдружно при формирането на повечето психиатрични отклонения.


Смята се, че при психозите ролята на биологичните фактори е водеща, но все още тя не е доказана в пълни детайли.

 


Психотичното разстройство не е наследствена болест, защото не се унаследява самата болест, а предразположението към нея. Най-вероятно това е полигенно обусловена предразположеност, която може да предизвика или пък не болестта при взаимодействие с различни фактори на средата.


Съществува такава зависимост, че колкото по-слаба е генетичната предразположеност, толкова по-силни трябва да са външните фактори, че да предизвиат психоза, и обратното – при особено силна генетична предиспозиция дори и най-слабият стресогенен фактор и незначителните неблагополучия биха могли да отключат психотично разстройство.


Известно е, че ролята на такива „отключващи фактори“ могат да заемат всякакви събития от битието и ежедневието на човек, междуличностови и лични психични конфликти, както и преживяването на друго заболяване. Най-често сумарното натрупване на такива влияния във времето води до проява на психозата.


Не на последно място, развитието на психотично разстройство може да последва приема на различни вещества – наркотици, алкохол, някои медикаменти и други.

 

Допаминова хипотеза

Доказано е, че болести и вещества, които повишават допамина, засилват или предизвикват психотични симптоми, докато веществата, които намаляват допамина, ограничават или премахват тези симптоми.


Известно е, че стимуланти като кокаин и амфетамини увеличават допамина, с което при продължителен прием могат да доведат до параноидна психоза.


За това и хиперактивността на мезолимбичния допаминов път в мозъка се смята са биологичния субстрат на описаните психотични симптоми, независимо дали психозата е част от изявата на шизофрения, отключена от вещества психоза или в рамките на маниен епизод.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

AMAN ot teroristi na wlast     2017-11-29 02:32:26
Нагло вредни са и тежко терористични камери снабдени със AIDS actiwators i пси манипулатори ..Видяхме как действат чрез масова психоза в Лондон преди дни..
НАгли престъпници цакат с лични документи     2017-11-29 02:30:41
Tерористиtе и масовите убиици внедряват чрез МВР жестоко вредни оръжия за масово и индивидуални манипулации. Освен тежко терористични холограми подържащи зомбиране и обсебване новост са пси активатори пси генератори и AIDS сканери..Благодарение на сваляне на биометрични данни бяха подпалени много държави вкл Сирия,Ирак,Иемен,Украйна,Либия.Скоро видяхме калибриране на пси активатори и манипулатори в лични документи в ИСпания/Каталуния/
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter