ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Менопаузата отключва Алцхаймер също

Puls.bg   |   09 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Менопаузата отключва Алцхаймер също

Източник: iStockphoto

Прилагането на хормонална терапия при менопауза е метод, който през последните години по-често е отхвърлян в масовия случай, за разлика от предходните.

 

С настъпването на климакса при жените нарастват редица рискове за здравето, като сърдечносъдов и остеопороза, заради чийто профилактичен ефект се препоръчва хормонално заместителна терапия при някои жени по преценка на лекар специалист. Друга причина могат да бъдат силно изявените симптоми на менопауза, които вадят жената от обичайния ритъм на живот и понижават неготово качество.

 

Ново изследване на световно известната американска Мейо клиник вероятно ще върне популярността на този метод използван, включително и за поддържане на красотата на жената преди.

 

Според него прилагането на хормонозаместителна терапия още при първите етапи на менопаузата има потенциал да намали риска или да отложи във времето развитието на Алцхаймер.

 

Спадът на хормоналните нива, какъвто се наблюдава по време на менопаузата при жените, оказва известно влияние за развитието на деменция и отключване болестта на Алцхаймер. С напредването на възрастта обемът на мозъка обичайно намалява. Тази промяна обаче е по-очевидна при хора с когнитивен упадък.

 

Д-р Кейал Кентарци, радиолог от клиниката по неврорадиоогия проследява промените в мозъка с възрастта и как заболяванията влияят на този процес. Според нея методите на образната диагностика дават възможност да се хване началото на болестния процес в мозъка много преди да се изявят клиничните симптоми на Алцхаймер и деменция.

 

 

 

Тя намира разлики в тези промени при жени на хормонална терапия и без. Заключенията на екипа е, че хормоналната терапия забавя намаляването на мозъчния обем, което и подпомага предпазването от деменция.

 

Хормоналната терапия досега не е използвана с превантивна цел срещу дементивни заболявания, но ако изследванията на екипа се потвърдят на следващ етап с обхват от повече добролци е възможно да се работи в насока създаване на такива препоръки.

 

Не може да се каже, че деменцията се появява заради остаряването, нито че менопаузата води към нея. Когнитивният упадък зависи от различни рискови фактори като наследственост, генетични дефекти, житейски път, стандарт на живот. От значение за здравето на мозъка са поддържането на двигателна активност, надграждане на умствения капацитет в ежедневната работа, образованието, контрола на кръвното налягане, холестерола в кръвта, което и многократно се потвърждава при изследванията в областта. И не само в превенцията на Алцхаймер, но срещу всеки когнитивен упадък, влошаване на паметта, други форми на деменция тези лайфстайл фактори са ключови.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter