ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо можем да припаднем от страх?

Puls.bg   |   03 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо можем да припаднем от страх?

Източник: iStockphoto

За някои, припадащите от страх преувеличават, но в действителност това се случва – кои са механизмите?


Учени обясняват, че гледката на нещо страшно, отблъскващо или плашещо едновременно активира два центъра в мозъка – този, отговорен за емоциите, както и този в мозъчния ствол, свързан с вегетативните прояви – контрол на сърдечна, дихателна, храносмитателна и др. дейности.


Според тях съдружната активация и на двата центъра води до едновременни вазодилатация и забавяне на сърдечния ритъм – което причинява припадъкът.


Балансът в тялото изисква при вазодилатация, която води до понижаване на кръвното налягане, сърцето да компенсира това с увеличена честота – важи и обратното. Това осигурява нормално кръвно налягане и постоянна перфузия на мозъка. Тогава какво се обърква при припадъка?


Приема се, че описаният вазовагален синкоп се дължи на парадокс в системата на „бой или бягство“. Последната е стара еволюционна система в мозъка, която при изпадане в заплашителна среда, чрез хормоните на стреса ни дава допълнителни сили да се бием или да избягаме от ситуацията.

 


Нормално, неин израз е увеличаването на сърдечната честота и кръвното налягане. Част от нея е и усилване притока на кръв към краката – за да може да бягаме по-бързо. Когато обаче не бягаме, там попада още и още кръв, което евентуално ще лиши мозъка ни от кръв и ще доведе до припадане – рефлексен синкоп.


Приема се, че склонността ни да припадаме от страх се определя от генетична предразположеност, водеща до вариации в гореописаните механизми.


Тези припадъци не са опасни сами по себе си, но могат да застрашат живота и здравето ни, ако се случат при шофиране или на улицата или пък си ударим главата.


Ако усещате, че сте на път да припаднете – клекнете – това ще изтласка кръвта от краката към тялото. Припадналият човек трябва да се сложи да легне с повдигнати на високо крака – отново със същата цел.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter