ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В капана на сезонната депресия

Александра Игнатова   |   23 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
В капана на сезонната депресия

Източник: iStockphoto

Сезонното афективно разстройство е реално съществуващо заболяване, а не поредната „глезотия“ както някои го подценяват. На фона на всички създадени удобства – сгради, отопление/охлаждане, транспорт и подходящо облекло, човекът през вековете си е извоювал завидна независимост от околните условия. Въпреки това обаче, ние все още сме част от заобикалящия ни свят и промените в него, естествено, могат да ни се отразят.


Нормално, хората живеещи около Екватора не се засягат от това състояние. Но какво да кажем ние, с прекрасните ни цели четири сезона?

В какво се корени сезонната депресия?

В каквото и всяка депресия – в заплетен пъзел от генетична предразположеност, темперамент, характер, индивидуална чувствителност и независещите от нас външни стресогенни фактори.


Тя е част от семейството на афективните разтройства – разстройства на настроението - приютяващи монополярното (депресия) и биполярното такова. За това и сезонната депресия в своите причини не се отличава толкова много от обикновената депресия.

  • Класическа сезонна депресия

Отличителният белег за нея е, че симптомите се появяват в началото на сезона – най-често есенно-зимния – и с преминаването му отшумяват и оплакванията. За да се говори за това разстройство е необходимо описаният модел да се повтаря поне 2 поледователни години.


За появата ѝ отговорност имат значима генетична предиспозиция, освободена за проява от отключващо стресово събитие – както е при всяка депресия.


Смята се, че промяната в количеството естествена светлина е основна причина, тъй като при предразположените тя може да повлияе денонощния ни ритъм, както и нивата на серотонина и мелатонина. 

  • Условни рефлекси

Счита се, че стресът, свързан с първата поява на депресивен епизод, причинява дълготрайни промени в биологията на мозъка. По този начин човекът може да остане дълготрайно изложен на по-голям риск от нови депресивни прояви, въпреки че стресът вече е отстранен.


Есента, освен с понижаване на температурите, е свързана с „активиране“ – училище, работа. По време на този сезон изискванията се повишават и това става причина за нервно напрежение при много хора още от ранна възраст. Робувайки на условните навици, в течение на годините може подсъзнателно да обвържем това напрежение със сезона и дори и вече отдавна да не ходим на училище, реакцията да се повтаря всяка година.

  • Биполярно разстройство

Известно е с редуването на манийни с депресивни епизоди. При някои пациенти те съвпадат със сезоните и много често есенно време започва депресивен епизод, а пролетно – маниен. Замислете се дали есенната потиснатост идва след извънредно силно вълнение през лятото.

Симптомите

Те са типичните прояви на депресията, но обвързани със сезона. 

  • Понижено настроение – за продължително време;

Обикновено има сутрешно влошаване с постепенно подобрение в хода на деня. Може да се съпровожда с отслабване и изчезване на положителните чувства към близките хора.

  • Забавяне;

Болните страдат от забавяне на мисловния поток, говора, мимиката, жестовете и общо движенията. Това е обратимо състояние!

  • Негативни мисли – за безпомощност, безнадежност, вина и безполезност;
  • Загуба на енергия и отпадналост;
  • Нарушения в съня, теглото и апетита – и в двете посоки;
  • Оттегляне от обществото и желание за усамотяване.

Какво да предприемем?

Независимо дали става въпрос за сезонна депресия или не, засегнатият човек може ясно да отличи настъпилата промяна и да разбере, че нещо не е наред – важното е да не се неглижира състоянието.


При такива симптоми трябва да се потърси помощ от психиатър, който ще помогне в откриване на причината и ще предложи лечение. То включва фототерапия, психотерапия и медикаменти. Това, че депресията е сезонна, не означава че е безобидна и заслужава вниманието Ви.


Фототерапията може да се извършва със специални лампи или просто кратки разходки по обед когато е слънчево. Важното е сутрин при ставане пациентът да си осигури достатъчно осветление и може временно да се откаже от слънчевите очила.


Психотерапията и изобщо работата върху личностната нагласа има изключителна важност. Щастието, спокойствието и самоувереността са неща, които са вътре в нас и не трябва да се търсят навън. Зависимостта не прави никого щастлив – днес тя може да е от топло време и да си включим отоплението, но утре може да е от независещи от нас фактори – и тогава какво?


Отделете си нужното внимание, потърсете помощ и скъсайте веригите на депресията – дължите го на себе си!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter