ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бърнаут засяга най-отдадените на професията

Александра Игнатова   |   10 октомври 2017   |   Коментари 1
   
   
Бърнаут засяга най-отдадените на професията

Източник: iStockphoto

За беда или щастие, голяма част от времето ни минава на работното място. Ето защо за никого не е изненада, когато се каже, че работнта среда е един от основните фактори, отразяващи се върху нашата психика.


Именно на този въпрос е посветен и тазгодишният световен ден на психичното здраве.

Виновна ли е работата?

Не е работата, която е отговорна за разрастващата се епидемия от депресия и тревожност в световен план. Дори напротив – самият трудов процес има благоприятен ефект върху човешката психика.


Част от определението за нормална личност включва и желанието за работа. Грешният подход към нея, както и условията, които носи са това, което разболява хората. 

  • Трудовият процес като източник на стрес

Ако хората, имащи проблем с работата си, се анализират задълбочено, малка част от тях ще поставят акцент именно на този проблем.


В действителност, самото изпълнение на работните задължения създава тревоги и напрегнатост основно у хората, които са ново работно място и които все още не са се адаптирали. Това е съпроводено с напрежение, тъй като все още не са напълно наясно какви са изискванията и дали ги покриват задоволително.


Сериозен проблем има обаче, когато в продължителен план квалификацията на служителя не съвпада с поверените му задачи – независимо по чия вина е създалото се несъответствие.

  • Взаимоотношенията

Това няма да изненада никого. Работното място ни принуждава да общуваме с хора, невинаги отговарящи на нашите „изисквания“ и на това умение се учим още от училище. В работата обаче, служителите не само трябва да се търпят, а и често са зависими един от друг.


Отношенията с висшестоящите често са източник на тревога, като основни причини за това се посочват нереалистичните изисквания, негативното отношение и често променящи се разпореждания.


Самите висшестоящи или работодатели обаче също се изправят пред сериозни психологични проблеми. Един от тях е този, че не могат да намерят у служителите си достатъчно мотивация и лично ангажиране с мисията и целите, които са поставили пред екипа.

  • Работата е обременена с допълнителни стресори

Работата може да не е особено стресираща, но мисълта за загубата ѝ – напротив! Според статистиката несигурността по отношение на работното място е един от водещите фактори, оформящи професионалния стрес.

 


Трудовата дейност носи със себе си и заплащане. Някои ще кажат дори, че това я отличава от хобитата. Но човек колкото и да харесва работата си, ако доходите, които тя му носи са недостатъчни за достойно съществуване, рано или късно този негативен поглед ще обхване и самата дейност, не само възнаграждението ѝ.

Индивидуалността като фактор

Съвременното общество в западните държави поставя акцента повече от всякога върху индивидуализма и то не само в личен, но и професионален план.


Все по-често, независимо дали става въпрос за групова работа или не, всеки човек по отделно се опитва да „блесне“, да привлече внимание върху себе си и способностите си. Това може да бъде източник на допълнителни дивиденти – финансови и морални – и се интерпретира като ключов фактор в контекста на личното щастие и удовлетвореност.


В случай на провал обаче, тази индивидуалност го облича изцяло с нашата лична отговорност за това.

 
В обществата, в които колективът и неговото благо са издигнати над индивидуалното, психични разстройства като депресия, тревожност и личностови разстройства се срещат чувствително по-рядко.

Как стресът става дистрес?

За стреса се говори много – реакцията на бой или бягство, когато човек, изправен пред изпитание, физически се подготвя да излезе невредим от него. Известни са ползите от тази адаптационна проява на организма.


Изпълнението ѝ ангажира хормонални промени в тялото и продължителното поддържане състояние на стрес води до изтощение и дистрес. Приема се, че синдромът бърнаут е краен етап на този процес.Смята се, че професионалното изпепеляване засяга тези хора, които в началото влагат душа и сърце в работата си – те са силно отдадени и вярват в каузите, за които работят.


Натрупването на негативни резултати с времето, причинени от ригидността на системата, административни неуредености и куп други пречки и неудачи поражда в тези хора първо разочарование, а в последствие – неудовлетвореност и цинизъм в израз на „безопасен“ отговор. Някогашните им обекти на дейност – хора, пациенти, клиенти – се обременяват с негативните чувства и се превръщат във врагове.


Колкото хора има, толкова и различни причини има за професионален стрес. Лична отговорност на всеки неудовлетворен е сам да потърси къде точно се крие причината за неговото нещастие. С тази ценна информация той вече ще е преполовил пътя към решението.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

....     2017-10-11 05:38:02
taka e
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter