ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои болести се проявяват с психиатрични симптоми?

Александра Игнатова   |   09 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Кои болести се проявяват с психиатрични симптоми?

Източник: iStockphoto

Много се говори за соматизацията при част от психиатричните заболявания. Това е процес, при който чувствата „избиват“ като телесни болки и страдания. Особено характерно е това за тревожното разстройство, както и за паническото такова, където „черешката на тортата“ е паник атаката.


Често за тези пациенти е трудно да осъзнаят психичния произход на техните оплаквания. Съществува обаче и друга група болни, с точно противоположния проблем.


Наличието на душа, определящото за нашата същност, характер и личност е въпрос, който занимава множество научни направления. Независимо от това къде е истината, факт е, че ролята на изпълителен орган е поета от мозъка. Той е истински, веществен, съставен от клетки – неврони – и подвластен на земните закони.


Както всички други органи и системи могат да боледуват, така това може да се случи и на невроните. Доказано е, че травми, например в челния дял на мозъчната кора, могат да доведат до драстична промяна в поведението на засегнатия.


Нараняването е събитие, което не минава незабелязано. За сметка на това, в човешкия организъм могат да настъпват разични отклонения – бавно и постепенно, без да дават много признаци за себе си, но способни да заблудят, че пациентът страда от психиатрично заболяване.

1. Глутенова непоносимост

Чувствителността към глутен, или целиакията се обсъжда по-често във връзка с децата, но всъщност съществуват два възрастови пика на проявяването на болестта – първият е в ранната детска възраст, а вторият – към 30-40 год.


Докато при децата симптоми като диария, подуване на корема, отслабване, малдигестия и малабсорбция са добре откроими и правят впечатление, при възрастните пациенти често симптоматиката на заболяването е много по-завоалирана. Не е рядкост тези болни да попадат в групите на неопределени диспептични оплаквания, раздразнено черво и други или пък изобщо да не отчитат, че имат проблем.


Натрупаните данни за нервна увреда, асоциирана с глутенова чувствителност при пациенти без каквито и да е чревни изменения, насочи към отделяне на глутеновата непоносимост като състояние, отделно от болестта глутенова ентеропатия . При тези болни се откриват специфичните авто-антитела, а безглутеновата диета води до явно подобрение.

2. Хипотиреоидизъм

Недостатъчното количество на щитовидни хормони има като общ ефект забавяне на метаболитните процеси в организма. Това засяга всички системи и ето защо симптомите са много – напълняване, умора, липса на концентрация, суха кожа, повишено усещане за студ, запек и... депресия.

 


Установено е, че до 10% от пациентите, оплакващи се от депрсия и умора, имат начален хипотиреоидизъм. Задълбочаването на състоянието неминуемо ще доведе до по-ясното открояване на клиничната характеристика на хипотиреоидизма.

3. Дефицит на витамин Б12

Причините за него са много, сред които може да се споменат атрофичен гастрит и прием на някои лекарства, а изследването за дефицита – лесно и достъпно.


Това състояние се отразява основно на 3 системи в организма – кръвта (мегалобластна анемия), нервната система (демиелинизация, парестезии) и стомашно-чревния тракт (анорексия), но всъщност е причина и за много психиатрични симптоми. Дори не е рядкост последните да предшестват описаните характерни нарушения, което би затруднило диагнозата.


Психиатричните прояви включват раздразнителност, негативизъм, объркване, амнезия, проблеми с концентрацията и съня и могат да достигнат до симптоми от афективен и психотичен спектър.


Всичко това не е изненадващо, като се има предвид, че витамин Б12 е с ключова роля в процеси, свързани с производството на серотонин, както и на други невротрансмитери, отклонения в които често се откриват при психиатрични заболявания.


И трите описани състояния могат да придобият характер, застрашаващ здравето и живота на пациентите, а лечението е налично и достъпно. Ето защо симптоми като депресия и промени в характера и поведението са важни и заслужават Вашето внимание и това на лекаря.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter