ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои болести се проявяват с психиатрични симптоми?

Александра Игнатова   |   09 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Кои болести се проявяват с психиатрични симптоми?

Източник: iStockphoto

Много се говори за соматизацията при част от психиатричните заболявания. Това е процес, при който чувствата „избиват“ като телесни болки и страдания. Особено характерно е това за тревожното разстройство, както и за паническото такова, където „черешката на тортата“ е паник атаката.


Често за тези пациенти е трудно да осъзнаят психичния произход на техните оплаквания. Съществува обаче и друга група болни, с точно противоположния проблем.


Наличието на душа, определящото за нашата същност, характер и личност е въпрос, който занимава множество научни направления. Независимо от това къде е истината, факт е, че ролята на изпълителен орган е поета от мозъка. Той е истински, веществен, съставен от клетки – неврони – и подвластен на земните закони.


Както всички други органи и системи могат да боледуват, така това може да се случи и на невроните. Доказано е, че травми, например в челния дял на мозъчната кора, могат да доведат до драстична промяна в поведението на засегнатия.


Нараняването е събитие, което не минава незабелязано. За сметка на това, в човешкия организъм могат да настъпват разични отклонения – бавно и постепенно, без да дават много признаци за себе си, но способни да заблудят, че пациентът страда от психиатрично заболяване.

1. Глутенова непоносимост

Чувствителността към глутен, или целиакията се обсъжда по-често във връзка с децата, но всъщност съществуват два възрастови пика на проявяването на болестта – първият е в ранната детска възраст, а вторият – към 30-40 год.


Докато при децата симптоми като диария, подуване на корема, отслабване, малдигестия и малабсорбция са добре откроими и правят впечатление, при възрастните пациенти често симптоматиката на заболяването е много по-завоалирана. Не е рядкост тези болни да попадат в групите на неопределени диспептични оплаквания, раздразнено черво и други или пък изобщо да не отчитат, че имат проблем.


Натрупаните данни за нервна увреда, асоциирана с глутенова чувствителност при пациенти без каквито и да е чревни изменения, насочи към отделяне на глутеновата непоносимост като състояние, отделно от болестта глутенова ентеропатия . При тези болни се откриват специфичните авто-антитела, а безглутеновата диета води до явно подобрение.

2. Хипотиреоидизъм

Недостатъчното количество на щитовидни хормони има като общ ефект забавяне на метаболитните процеси в организма. Това засяга всички системи и ето защо симптомите са много – напълняване, умора, липса на концентрация, суха кожа, повишено усещане за студ, запек и... депресия.

 


Установено е, че до 10% от пациентите, оплакващи се от депрсия и умора, имат начален хипотиреоидизъм. Задълбочаването на състоянието неминуемо ще доведе до по-ясното открояване на клиничната характеристика на хипотиреоидизма.

3. Дефицит на витамин Б12

Причините за него са много, сред които може да се споменат атрофичен гастрит и прием на някои лекарства, а изследването за дефицита – лесно и достъпно.


Това състояние се отразява основно на 3 системи в организма – кръвта (мегалобластна анемия), нервната система (демиелинизация, парестезии) и стомашно-чревния тракт (анорексия), но всъщност е причина и за много психиатрични симптоми. Дори не е рядкост последните да предшестват описаните характерни нарушения, което би затруднило диагнозата.


Психиатричните прояви включват раздразнителност, негативизъм, объркване, амнезия, проблеми с концентрацията и съня и могат да достигнат до симптоми от афективен и психотичен спектър.


Всичко това не е изненадващо, като се има предвид, че витамин Б12 е с ключова роля в процеси, свързани с производството на серотонин, както и на други невротрансмитери, отклонения в които често се откриват при психиатрични заболявания.


И трите описани състояния могат да придобият характер, застрашаващ здравето и живота на пациентите, а лечението е налично и достъпно. Ето защо симптоми като депресия и промени в характера и поведението са важни и заслужават Вашето внимание и това на лекаря.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising