ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кошмарите – показател за психични и здравословни проблеми

Puls.bg   |   09 октомври 2009   |   Коментари 1
   
   
Кошмарите – показател за психични и здравословни проблеми

Стрес, напрежение, проблеми в работата или в семейството, всичко това е достатъчна причина за неспокоен сън и кошмари.
Според психиатри  от Университета на Флорида , нощните кошмари могат да са показател за развитието на  суицидни наклонности у дадената личност. Според специалистите, хората, които са жертва на кошмари са по склонни да посегнат на живота си, дори и  да не страдат от депресии, безсъние и други психични отклонения.
 


Кошмарите могат да бъдат провокирани от различни стресови ситуации в ежедневието, страхове, тежка психическа травма, нещастен случай. Подобни оплаквания могат да възникнат и вследствие разстройства на съня или да са резултат от приема на някои медикаменти.
 


Учените са провели изследване сред група от 82 доброволци - мъже и жени на възраст между 18 и 66 години. Посредством анкети, попълвани от участниците, са оценени  качеството  на съня, склонността към депресивни състояния, нивото на тревожност и риска от психични отклонения.
 


Психиатрите са на мнение, че съществува връзка между кошмарните сънища и повишаване на риска от самоубийство. За основни причини към повишена суисидна наклонност се считат среднощното  пробуждане, чувство на страх и безпокойство.
 


За да се предотвратят психичните разстройства, които могат да доведат да самоубийство, проблемите със съня и неговото качество, трябва да се диагностицират и лекуват навреме, категорични са лекарите.
 


Всеки от нас, подложен на напрежение и стрес е сънувал кошмари и това не е обазпокоително. Ако неприятните съновидения  обаче зачестят е препоръчително да се потърси медицинска помощ, защото това може да е знак за наличие на болест на тялото.
Описани са редица случаи, на хора сънуващи сняг или студена вода, които страдат от нарушения в кръвообращението на крайниците. Специалистите са установили, че неспокойният сън може да предизвикат отслабване на имунната защита  на организма и дори  тежки заболявания на сърцето.


При настъпване на климактериума при жените, както и при различни нервни болести, се наблядават нарушения в съня. Бурните  кошмари са съпътстващи симптоми при психотравма или сексуално насилие в детска възраст.
 


За преодоляване на проблемите със съня и кошмарите, от Американската Национална Медицинска Библиотека съветват:

  • Да ограничим до минимум стреса на работното място и в семейството.
  • Да споделяме с близки и приятели, а при необходимост да потърсим и помощ от психолог за преодоляване на проблемите
  • Необходимо е да се научим да контролираме страха и тревогата си.


В случаите, когато кошмарите са причинени от терапия с даден медикамент, е добре да се направи консултация с лекуващия лекар, за евентуални промени в назначената терапия.

 


Редовните физически варвания, спортът и разходките сред природата също могат  да се окажат полезни, за пълноценен и спокоен сън. В борбата с честите кошмари може да помогне и аромотерапията - преди сън  вземете гореща вана, в която сте разтворили няколко капки масло от лавандула или роза.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Suuuuun     2009-10-17 21:04:07
ие продължавайте да гледате хоръри в полунощ и може би ще сънувате фифирудки(пеперудки).
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter