ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отрицателни емоции могат да повишат психичното ни здраве

Puls.bg   |   17 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Отрицателни емоции могат да повишат психичното ни здраве

Източник: Pixabay

Тъга, разочарование, стрес. Всеки от нас е изпитвал най-различни отрицателни емоции. Досега сме смятали, че животът с тях сякаш ни носи повече негативи, отколкото позитиви. Резултатите от ново проучване, публикувани в списание "Личност и социална психология" показват съвсем друго. Оказва се, че ако приемаме по-леко тези трудности, това ще допринесе за по-доброто ни психично здраве
 
Изследователите са обхванали близо 1 300 възрастни и установили, че при хората, които редовно се опитват да се противопоставят на негативните емоции, има по-голяма вероятност от отключване на психични разстройства за в бъдеще, отколкото тези, които ги приемат. 
 
Целта на екипа на Брет Форд, асистент по психология в Университета в Торонто, Канада, и колегите му е да определят как хората приемат отрицателни емоции като тъга, разочарование и гняв и дали това рефлектира върху психичното им здраве. 
 
За да докажат своята теза, изследователите правят три експеримента, първият от които включва 1003 участници. Те трябва да отговорят дали са съгласни с различни твърдения, едно от които е "Казвам си, че не трябва да чувствам по начина, по който се чувствам, но не мога..". И установяват, че хората, които приемат по-негативни констатации, показват по-високи нива на психично благосъстояние в сравнение с лицата, които се опитват да се противопоставят на отрицателните чувства и емоции.
 
 
Във втория експеримент - включващ 156 участници, хората са помолени да запишат 3-минутна реч като кандидат за работа, която ще бъде показана на специалисти в конкретната сфера. След записа всеки участник трябва да сподели как се чувства след задачата. Екипът установява, че хората, опитали се да избегнат негативи при представянето си,  имат по-голям риск от психични проблеми, отколкото тези, които не им пука, че могат да се изложат. 
 
Третото проучване обхваща 222 участници. В продължение на 2 седмици всеки трябва да си води дневник, в който да записва всички свои емоции и преживявания, продиктувани от негативни неща. След няколко месеца те са оценени от психиатри и психолози, които констатират, че участниците, които се опитват да избегнат отрицателни емоции в отговор на лоши momenti, са по-склонни да имат симптоми на разстройства на настроението, като тревожност и депресия, 6 месеца по-късно, в сравнение с тези, които са приели по-леко негативните емоции. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising