ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отрицателни емоции могат да повишат психичното ни здраве

Puls.bg   |   17 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Отрицателни емоции могат да повишат психичното ни здраве

Източник: Pixabay

Тъга, разочарование, стрес. Всеки от нас е изпитвал най-различни отрицателни емоции. Досега сме смятали, че животът с тях сякаш ни носи повече негативи, отколкото позитиви. Резултатите от ново проучване, публикувани в списание "Личност и социална психология" показват съвсем друго. Оказва се, че ако приемаме по-леко тези трудности, това ще допринесе за по-доброто ни психично здраве
 
Изследователите са обхванали близо 1 300 възрастни и установили, че при хората, които редовно се опитват да се противопоставят на негативните емоции, има по-голяма вероятност от отключване на психични разстройства за в бъдеще, отколкото тези, които ги приемат. 
 
Целта на екипа на Брет Форд, асистент по психология в Университета в Торонто, Канада, и колегите му е да определят как хората приемат отрицателни емоции като тъга, разочарование и гняв и дали това рефлектира върху психичното им здраве. 
 
За да докажат своята теза, изследователите правят три експеримента, първият от които включва 1003 участници. Те трябва да отговорят дали са съгласни с различни твърдения, едно от които е "Казвам си, че не трябва да чувствам по начина, по който се чувствам, но не мога..". И установяват, че хората, които приемат по-негативни констатации, показват по-високи нива на психично благосъстояние в сравнение с лицата, които се опитват да се противопоставят на отрицателните чувства и емоции.
 
 
Във втория експеримент - включващ 156 участници, хората са помолени да запишат 3-минутна реч като кандидат за работа, която ще бъде показана на специалисти в конкретната сфера. След записа всеки участник трябва да сподели как се чувства след задачата. Екипът установява, че хората, опитали се да избегнат негативи при представянето си,  имат по-голям риск от психични проблеми, отколкото тези, които не им пука, че могат да се изложат. 
 
Третото проучване обхваща 222 участници. В продължение на 2 седмици всеки трябва да си води дневник, в който да записва всички свои емоции и преживявания, продиктувани от негативни неща. След няколко месеца те са оценени от психиатри и психолози, които констатират, че участниците, които се опитват да избегнат отрицателни емоции в отговор на лоши momenti, са по-склонни да имат симптоми на разстройства на настроението, като тревожност и депресия, 6 месеца по-късно, в сравнение с тези, които са приели по-леко негативните емоции. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter