ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Анна Сапунджиева: Трябва да се стимулират фирми, наемащи хора с аутизъм

Иванка Гъркова   |   03 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Анна Сапунджиева: Трябва да се стимулират фирми, наемащи хора с аутизъм

Източник: Личен архив

Хората с аутизъм могат да ходят на детска градина, училище и университет като всички останали, но това трябва да става с подкрепата на техните родители и много терапевтична работа със специалисти. С порастването им обаче е важно да носят отговорност и да бъдат ангажирани с някаква работа. Защо трябва държавата да стимулира работодатели, които наемат хора с аутизъм... 
 
Анна Сапунджиева е клиничен психолог, от 10 години е част от екипа на Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър в София. Работи с деца и младежи, с техните семейства и близки. Участва в екипната работа при изготвяне на оценка на клиентите на Центъра с цел съставяне на терапевтична програма и избор на подходящи интервенции.
 
 
 - В какво се изразяват кризите при хората с аутизъм?
 
Думата криза много често се използва за това, че при тези деца има риск - когато нещо в обкръжението се промени, нещо от рутината им стане различно, когато не бъдат разбрани какво точно искат. Тогава имат гневни избухвания, кризи, които са свързани с плач, викане, автоагресия или агресия към околните. Но те не го правят с цел да наранят някой, а това винаги е в резултат от липсата на умения да споделиш и обясниш. Тези деца мислят, че ние знаем това, което те знаят. И когато ние сме пасивни и не им оказваме съдействие, много често се случва криза.
 
 - Какво се случва с децата с аутизъм след като пораснат и влязат в графата възрастни?
 
За всички акцентът е в малките деца, а те наистина порастват. Има много младежи, които са завършили общообразователно училище, взели са си матура, те имат диплом за средно образование, но от това къде механично, къде осмислено усвояване на академичен материал пред годините, тези млади хора са абсолютно зависими от близките си. Те не могат да организират сами ходене до личен лекар, да се справят с елементарно пазаруване, дори да се грижат за хигиената си. Нямат елементарни умения и трудови навици. Много съществен период от техния живот е преминал само в това да бъдат само консуматори. Срещайки нормална трудност навън, те не могат да я разрешат. 
 
 - Предвид проблемите им с общуването, те могат ли да работят?
 
Нашият център не е дневен. Ние не можем да им предложим ежедневен или полудневен престой. Някои от младежите аутисти, поощрени от проекти, по които работим, започнаха да се включват, подкрепени на различни работни места. Част от тях показаха, че могат бързо да усвоят и да работят по-механични, по-лесни манипулативни задачи като например да щамповат върху тениски и порцеланови чаши, да изработват значки. Това са неща, които се правят в нашия център. Има по-големи, които могат да въвеждат счетоводни данни и такива, които да работят в градинарство, почистване на домове, в хлебопроизводство. Стига да се преодолее тази съпротива от младежа и близките му, че той може да полага някакъв труд, това може да се случи.
 
В центъра, например, имаме момче, което завърши университет, но то всекидневно има нужда от помощ за това да избере дрехи, да разполага с някакви джобни. Тоест само академичните му знания в тези ситуации не му помагат. Той идва в нашия център, защото това да общува с други хора, да делегира някакви задължения на друг в група или да приеме задължения, делегирани от друг, е много голямо предизвикателство за него. 
 
 - А има ли работодатели, които искат да наемат хора с аутизъм?
 
Има такива, но когато се появи кандидат за работа с ТЕЛК, всички са много въздържани, защото държавата защитава хората с такива решения и на практика те не могат да бъдат освободени, ако видимо не се справят на това работно място. Има защо да са предпазливи, но също така би трябвало да се създадат някакви програми, в които самите работодатели да бъдат подкрепени от това, че наемат хора с психично-здравен проблем. Те могат да изработват рекламни материали, защото са педантични, изпълнителни и способни да извършват един труд по-продължително време отколкото ние, които сме невротипични и ще се изморим, откажем, на нас ще ни омръзне. Но това предприятие трябва да има някакъв търговски стимул, за да ги наеме. 
 
Например имаме младеж, който е завършил специално училище за дървообработване и производство на мебели, след което с подкрепа от семейството е ходил на различни места, където е продължил да прави това, което е усвоил. И сега не спира да си намира работа. Работеше озеленяване, зимата - почистване на офиси. В същото време друг беше нает на стаж в компютърна фирма. Той има уменията, но поведението му е неприемливо. Беше му осигурена отделна стая, но се появиха редица трудности. Смятам, че трябва да има някакъв механизъм и цялата отговорност да не пада само върху работодателя.  
 
 - Какъв е подходът Ви при работата с децата и младежите в центъра и по какви програми работите?
 
Всяко едно дете с аутизъм има различни специфични интереси и ние като специалисти трябва да се поинтересуваме кои са те, да се присъединим към тях, да спечелим доверието им. С новоприетите в началото имаме индивидуална работа в посока на това да се изградят умения само с друг човек, да поддържаме някакво взаимодействие, те да участват в такова, след което да се възстановят уменията това дете да влезе в група. Ние хората сме социални същества. Навсякъде функционираме в група. Семейството, детската площадка, тролеят, трамваят, магазинът, чакалнята пред лекарския кабинет, са група и навсякъде си има някакви правила. 
 
Ние допълваме онези области за работа, по които с децата в детската градина и училищата не се работи. Нашите терапевтични програми са за трите области - комуникация, социализация, поведение и интереси. 
 
Има младежи, които са със затруднена комуникация, но с изградени умения за автономност. Тоест работено е върху това да бъдат по-самостоятелни, но това е още на ниво ежедневие, бит и лична хигиена, избор на дрехи. Те трябва да се научат още как да разпределят времето си през деня, как да участват в домакинството, да имат някакви интереси и ангажименти.
 
С младежите винаги се работи в група. Те всеки месец си имат кулинарни ателиета, които не са просто готвене на нещо. Това е един процес, свързан с много планиране. Те трябва да донесат някаква сума пари от порядъка на 10 лв., които да поискат от родителите си и да се аргументират защо. След което трябва заедно да решат каква рецепта да изберат, да помислят какви продукти им трябват и на каква цена възлизат. После как ще ги купят и приготвят. Това за нас е нещо обичайно, нещо лесно, което не ни коства особено много усилия, но за тези млади хора е нещо, на което не са научени. Много често те се прибират вкъщи и не участват в пазаруване, почистване, не отговарят за нищо в домакинството. 
 
Например колегите работиха по един проект за подкрепено вземане на решение, при което около тези младежи беше изградена мрежа от подкрепящи хора. Той целеше самият младеж и неговото най-близко обкръжение да намерят още ресурси - съседи, по-далечни роднини, приятели. И това наистина проработи. Защото много често се оказва, че този младеж общува само с двамата си родители или е отглеждан от баба си и дядо си. А така колкото повече социални ситуации влизат, толкова повече умения се създават. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter