ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Молекули на щастието: Ендорфин

Михаил Чилингиров   |   01 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Молекули на щастието: Ендорфин

Източник: iStockphoto

Една от най-добре изучените молекули на щастието е ендорфинът, естественото болкоуспокоително за човешкото тяло. Самото му име се превежда като „вътрешно произведен морфин“. Ендорфините наподобяват опитатите по своята химична структура и имат аналгезиращи свойства. Те се произвеждат от хипофизата и хипоталамуса по време на активна болка, физическо натоварване, сексуална активност и оргазъм. Основната им функция е да потискат предаването на нервни сигнали за болка.
 
Ендорфините са свързани с приповдигнатото настроение и забележима еуфория след продължително тичане, но ендоканабиноидите влияят по-силно на този феномен. Ендорфините обаче са главните виновници за понижената чувствителност към болка при аеробни натоварвания. Произвеждат се в най-високи количества при интензивни анаеробни кардио и силови тренировки.
 
Френско изследване от 1999 г. докладва за неочаквана терапевтична полза от иглотерапията. Чрез прецизното поставяне на акупунктурни игли в определени точки на тялото се отключват механизми за стимулиране производството на ендорфини. Друго изследване отчита по-високи нива на ендорфини в гръбначно-мозъчната течност (ликвор) след иглотерапия. Следователно, акупунктурата е отличен метод за стимулиране на ендрофините, които карат тялото да се чувства отпуснато и спокойно и дори еуфорично, със силно притъпени болкови усещания.
 
 
Друг изпитан начин за повишаване на ендорфините е приемът на люта храна. Храни като лютите чушки, например, стимулират толкова силно вкусовите рецептори и инервират лигавицата на езика, устната кухина и носоглътката, че мозъкът решава: болката е непоносима. Това води до бързото отделяне на огромно количество ендорфини, които носят приятно усещане за цялото тяло – основната причина хората да обичат и търсят много люти храни. 
 
Една от най-лютите храни на света, която малцина дръзват да опитат е къри, познато като The Widower. Британският лекар Иън Ротуел документира с видео как изяжда цяла порция от невероятно лютото ястие, което довело до отделянето на толкова ендорфини, че Ротуел халюцинирал в продължение на 10 минути.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising