ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Молекули на щастието: Ендорфин

Михаил Чилингиров   |   01 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Молекули на щастието: Ендорфин

Източник: iStockphoto

Една от най-добре изучените молекули на щастието е ендорфинът, естественото болкоуспокоително за човешкото тяло. Самото му име се превежда като „вътрешно произведен морфин“. Ендорфините наподобяват опитатите по своята химична структура и имат аналгезиращи свойства. Те се произвеждат от хипофизата и хипоталамуса по време на активна болка, физическо натоварване, сексуална активност и оргазъм. Основната им функция е да потискат предаването на нервни сигнали за болка.
 
Ендорфините са свързани с приповдигнатото настроение и забележима еуфория след продължително тичане, но ендоканабиноидите влияят по-силно на този феномен. Ендорфините обаче са главните виновници за понижената чувствителност към болка при аеробни натоварвания. Произвеждат се в най-високи количества при интензивни анаеробни кардио и силови тренировки.
 
Френско изследване от 1999 г. докладва за неочаквана терапевтична полза от иглотерапията. Чрез прецизното поставяне на акупунктурни игли в определени точки на тялото се отключват механизми за стимулиране производството на ендорфини. Друго изследване отчита по-високи нива на ендорфини в гръбначно-мозъчната течност (ликвор) след иглотерапия. Следователно, акупунктурата е отличен метод за стимулиране на ендрофините, които карат тялото да се чувства отпуснато и спокойно и дори еуфорично, със силно притъпени болкови усещания.
 
 
Друг изпитан начин за повишаване на ендорфините е приемът на люта храна. Храни като лютите чушки, например, стимулират толкова силно вкусовите рецептори и инервират лигавицата на езика, устната кухина и носоглътката, че мозъкът решава: болката е непоносима. Това води до бързото отделяне на огромно количество ендорфини, които носят приятно усещане за цялото тяло – основната причина хората да обичат и търсят много люти храни. 
 
Една от най-лютите храни на света, която малцина дръзват да опитат е къри, познато като The Widower. Британският лекар Иън Ротуел документира с видео как изяжда цяла порция от невероятно лютото ястие, което довело до отделянето на толкова ендорфини, че Ротуел халюцинирал в продължение на 10 минути.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising