ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво е депресията?

Puls.bg   |   16 февруари 2017   |   Коментари 1
   
   
Какво е депресията?

Източник: iStockphoto

В съвременната медицина депресията се характеризира с комбинация от симптоми, начело с лошо настроение, което е дълготрайно и води до понижена работоспособност, нарушения в съня, хранителните навици и почти пълна неспособност да се изпитва удоволствие. Ако състоянието продължава повече от няколко дни, то е известно като клинична депресия, с изразени чувство на тъга, отчаяние и липса на самоувереност.
 
Всички тези видими симптоми могат да са както причина, така и следствие на метаболима и неврохимията на тялото -  страданието по време на депресия е не само емоционално, но и физическо. 
 
Депресията най-често е резултат от химичен дисбаланс в мозъка. Химикали, известни като невротрансмитери, пренасят информационни сигнали към различни клетки от нервната тъкан на мозъка. Някои невротрасмитери играят главна роля в настроението, но при депресивни състояния, те не функционират правилно. 
 
Състоянието най-често произхожда от стресови ситуации в живота, някои лекарствени средства, загубата на близък, хормонални проблеми и др. Депресията силно засяга участък в мозъка, наречен хипокампус – функцията му е свързана с дълготрайната памет, привикването на спомени и чувството за страх. Продължителните депресивни епизоди потискат клетъчния растеж в тази част на мозъка, поради което при страдащи от клинична депресия хипокампуса е със значително намалени размери, което понижава способностите му.
 
Клиничната депресия се отразява не само на мозъка, но и на тялото. Хронични болки, безсъние, успиване и умора са само някои от възможните усложнения. Състоянието нарушава баланса и функциите на невротрансмитера серотонин, което повишава сетивността към болка.
 
 
Силно се понижават и нивата на допамин, една от молекулите на щастието. Занижените и нива водят до проблеми с търпението, вниманието и зрението. Допаминът участва в обработката на зрителна информация, без него не се възприемат добре цветовите контрасти – света буквално изглежда по-сив и мрачен.
 
От друга страна се покачват нивата на стрес в организма – отделят се значително количество стресови молекули като адреналин и кортизол. Те водят до понижаване на броя лимфоцити – защитни имунни клетки. Така се отслабва способността на имунната система да се бори с чужди частици попаднали в тялото и страдащите от депресия се разболяват по-лесно.
 
За допълнителна информация, изгледайте видеото:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Димитров     2017-02-16 09:58:01
Моля ви, веднага махнете статията, защото пишете пълни глупости. Конкретно - последните 2 абзаца. Недейте така, просто е смешно.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter