ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво е депресията?

Puls.bg   |   16 февруари 2017   |   Коментари 1
   
   
Какво е депресията?

Източник: iStockphoto

В съвременната медицина депресията се характеризира с комбинация от симптоми, начело с лошо настроение, което е дълготрайно и води до понижена работоспособност, нарушения в съня, хранителните навици и почти пълна неспособност да се изпитва удоволствие. Ако състоянието продължава повече от няколко дни, то е известно като клинична депресия, с изразени чувство на тъга, отчаяние и липса на самоувереност.
 
Всички тези видими симптоми могат да са както причина, така и следствие на метаболима и неврохимията на тялото -  страданието по време на депресия е не само емоционално, но и физическо. 
 
Депресията най-често е резултат от химичен дисбаланс в мозъка. Химикали, известни като невротрансмитери, пренасят информационни сигнали към различни клетки от нервната тъкан на мозъка. Някои невротрасмитери играят главна роля в настроението, но при депресивни състояния, те не функционират правилно. 
 
Състоянието най-често произхожда от стресови ситуации в живота, някои лекарствени средства, загубата на близък, хормонални проблеми и др. Депресията силно засяга участък в мозъка, наречен хипокампус – функцията му е свързана с дълготрайната памет, привикването на спомени и чувството за страх. Продължителните депресивни епизоди потискат клетъчния растеж в тази част на мозъка, поради което при страдащи от клинична депресия хипокампуса е със значително намалени размери, което понижава способностите му.
 
Клиничната депресия се отразява не само на мозъка, но и на тялото. Хронични болки, безсъние, успиване и умора са само някои от възможните усложнения. Състоянието нарушава баланса и функциите на невротрансмитера серотонин, което повишава сетивността към болка.
 
 
Силно се понижават и нивата на допамин, една от молекулите на щастието. Занижените и нива водят до проблеми с търпението, вниманието и зрението. Допаминът участва в обработката на зрителна информация, без него не се възприемат добре цветовите контрасти – света буквално изглежда по-сив и мрачен.
 
От друга страна се покачват нивата на стрес в организма – отделят се значително количество стресови молекули като адреналин и кортизол. Те водят до понижаване на броя лимфоцити – защитни имунни клетки. Така се отслабва способността на имунната система да се бори с чужди частици попаднали в тялото и страдащите от депресия се разболяват по-лесно.
 
За допълнителна информация, изгледайте видеото:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Димитров     2017-02-16 09:58:01
Моля ви, веднага махнете статията, защото пишете пълни глупости. Конкретно - последните 2 абзаца. Недейте така, просто е смешно.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Операция с 3D имплант на лицето – за първи път у нас

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising