ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Психотерапия и коучинг – разлики и прилики. Модерна психология с Анна Тодорова

Анна Тодорова, психотерапевт   |   13 декември 2016   |   Коментари 0
   
   
Психотерапия и коучинг – разлики и прилики. Модерна психология с Анна Тодорова

Източник: iStockphoto

Психотерапията и лайф коучингът имат специална връзка, малко като между доведени сестри. Много са близки, защото и при двете целта е една - да помогнат на хората да се чувстват добре и някои от методите им се препокриват. Повечето терапевти и коучове вярват, че не са в директна конкуренция и могат да си партнират в помощ на клиентите. Лично, работя с лайф коуч, която е обучена и е сертифицирана в САЩ към международната лайф коучинг асоциация (www.leaderscoaching.club). Когато мой клиент е стабилизиран и фокусът на консултациите се измества към техники за успяване в работата и развитие на потенциала, често съветвам клиента да комбинира терапията с лайф коучинг. Например да ги редува, за да може да използва максимално техниките и от двете сфери. Същевременно, ако лайф коучът се сблъска с клиент със сериозен психически проблем, например наличие на суицидни мисли, психоза, зависимости и т.н., го пренасочва към мен. По-този начин сме приели, че работим в максимална полза за клиентите си.
 
Идеята на коучинга е да предлага специализирана услуга: да помогне на хората да достигнат своите цели и да създадат нов по-здравословен начин на живот. Според някои коучове,  психотерапията прекарва доста време в миналото, докато коучовете са концентрирани в сегашното и в бъдещето. Истината е, че това много зависи от стила на професионалистите. Терапевтичната връзка в психотерапията е различна от по-скоро приятелската връзка, която се създава в коучинга. При психотерапията е нужно атмосферата да е структурирана и да се избягват двойните връзки, докато при коучинга може да се работи по-разчупено, като голяма част от работата да бъде през интернет чрез тестове, въпросници и видео-разговори. 
 
Много психотерапевти вярват, че могат да изпълняват всичките методи и теории на коучовете и че клиентите могат да използват терапевта си за лайф коуч.  Моята гледна точка е, че в крайна сметка по време на образованието си, клиничните психотерапевти наблягат на изучаване на правилно диагностициране, клинични протоколи, изписване на клинични бележки, разпознаване на психози и, разбира се, теории и методи за справяне с тревожност, депресии и т.н.
 
От друга страна лайф коучът, минал през цялостна акредитирана няколко годишна програма преминава обучението си изцяло в техники, методи и тестове за персонално развитие на функционални клиенти. Например в САЩ, за да бъдеш лицензиран психотерапевт, трябва да изкараш само още един курс за развитие на кариерата (надграждащ магистъската степен за висше образование по психология – бел.ред.), докато лайф коучовете наблягат много повече в тази сфера. Разбира се, много терапевти, продължават да изучават такива методи, но се налага да отделят време и за изучаване на методи, свързани с по-тежки случаи на клинична депресия и сериозни психични разстройства. 
 
Терапевтът и лайф коучът могат да бъдат прекрасни партньори. За клиентите е важно да проучат внимателно преди да изберат към кого да се насочат. Както има семейни и детски терапевти, така и има лайф коучове, които са с различна експертност като кариерно развитие или здравословен начин на живот. Може да се наложи клиентът да се срещне с няколко коуча, докато открие своя. Поради задължителното условие коучът и клиентът да си допаднат като личности, много специалисти предлагат първата си сесия безплатно. 
 
Основната опасност при коучинга идва от себенаречените специалисти, които не са адекватно подготвени и обучени за тази роля. Лайф коуч не се става с няколко семинара или самообучение. Човек, който не е обучен в коректните етически правила и граници и не успява да разпознае сериозен психичен проблем може да има пагубно влияние. Затова е изключително важно клиентите да се поинтересуват кои са професионалните акредитиращи институции в държавата, където съответният специалист е завършил обучението си, какви класове е взимал, каква е репутацията на университета или институцията и т.н. 
 
International Coach Federation (ICF) е най-голяма световна организация за акредитиране на коучове и дефинира лайф коучинга като „партниране с клиентите чрез креативен и провокиращ размисъл процес, който да ги вдъхнови да постигнат своят личен и професионален потенциал". Професионалните коучове предоставят партньорство, което цели клиентите да достигнат максимални резултати в своя личен и професионален живот.
 
 
Коучовете са обучени да изслушват, да наблюдават и да създадат индивидуален подход за нуждите на клиента, като заедно достигат до решения и стратегии. Разбира се, това е и една от главните цели на психотерапевта, но лайф коучингът е сравнително ново явление, набрало сила през последните години и неговата дефиниция и открояване от терапията се изгражда тепърва. 
 

Какви са разликите?

Разликата между психотерапията и лайф коучинга идва от нуждите на клиента. Психотерапията се фокусира върху това да помогне на клиентите да преминат пътя от дисфункция към функция, докато лайф коучингът се съсредоточава в това да помогне на нормално функциониращи хора да постигнат своите лични и професионални цели.
 
Разбира се, правилният психотерапевт може да поеме и двете функции, но невинаги разполага с достатъчно стратегии, разчупеността и свободата на лайф коуч процеса. Последният може да включва например навлизане в личния живот на клиента от вида посещаване на работното място например. Някои типове терапевтични интервенции, като позитивната психология и Solution focused therapy (краткосрочна терапия, която се фокусира не върху миналото, а включва бързи методи, ориентирани върху сегашните проблеми на клиента) се доближават и дори препокриват с целите на лайф коучинга. 
 
Добрите лайф коучове пренасочват клиенти със сериозни психични и емоционални проблеми, което включва зависимости, личностни разстройства и клинична депресия към терапевти. Уговарят се да започнат работа след като клиентът е стабилизиран чрез психотерапия. Има и други разлики - терапията често е бавна, болезнена, докато при коучинга резултатите често са бързи и процесът може да бъде забавен. Разбира се, има множество изключения. Имала съм много клиенти, които получават бързи резултати в терапията, но това изцяло зависи от техните нужди и ниво на функционалност. Повечето хора, които търсят коучинг, не страдат от силна емоционална болка и дисфункция. В крайна сметка, терапевтите имат допълнително образование за работа с клиенти, които се чувстват сринати. За много хора, отиването на психотерапевт все още е табу и се приема като слабост. Понякога за тях е по-лесно да потърсят лайф коуч, но това не е добра идея, ако имат нужда от клинична помощ. 
 
Лайф коучът е тип ментор, но той има своите ограничения. Винаги е имало такива хора, още в миналото – духовни лидери, шамани и лидери в дадена общност. В някакъв момент в обществото се създават правила и регулации, както и се създава психотерапията. Може би, лайф коучингът запълва нуждата за нещо по базово и свободно. 
 
Бих посъветвала, ако усещате проблем с изпълнението на обичайните си ежедневни дейности заради емоционално натоварване, изпитвате тежка депресия, страдате от какъвто и да е вид загуба на връзка с реалността или зависимости, да се насочите към търсенето на психотерапевт. Ако искате да се справите с психологически травми или да получите семейна терапия, както и при детска терапия – специалистът трябва да бъде психотерапевт. Ако сте функциониращ човек, който иска помощ в достигането на максимума на своя потенциал, може да включите както лайф коучове, така и терапевти, в предварителното си проучване преди да направите своя избор.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter