ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Йога е по-ефективна от кръстословицата за паметта

Puls.bg   |   13 май 2016   |   Коментари 0
   
   
Йога е по-ефективна от кръстословицата за паметта

Източник: Istockphoto

Една от препоръките срещу развитие на деменция и болест на Алцхаймер е да държим ума си „остър“ като решаваме кръстословици и судоку. Оказва се, че можем да постигнем това и с помощта на йога и медитация. Всъщност, те са по-ефективен метод, в сравнение с обичайните упражнения за подпомагане на паметта в борбата срещу умствения упадък, който често е предвестник на Алцхаймер
 
Според специалистите хората, които редовно практикуват йога, също така са и депресирани в по-малка степен и по-рядко изпитват чувство на тревожност. Те се радват и на друга полза – справят се по-добре със стреса
 
По думите на изследователите йога може да бъде лесен, безопасен и евтин начин за подпомагане на мозъка и за предпазване от остаряването му. 
 
За да стигнат до тези заключения, изследователите набират 25 доброволци, които са на възраст над 55 години. Те съобщават за проблеми с паметта като забравяне на имена и лица, пропускане на уговорки или липсващи вещи. 
 
Те са разделени на две групи. Една част от тях извършват обичайни упражнения за подобряване на паметта, а друга практикуват йога и медитация. 
 
Три месеца по-късно се установява, че участниците и в двете групи еднакво подобряват вербалните си умения и паметта, което им помага да си спомнят имена. Духовната практика обаче осигурява и други ползи – подобрява визуално-пространствената памет. 
 
Това се наблюдава, когато се опитат да си припомнят места и при навигиране, докато вървят или шофират. Помага и за намаляване на тревожността
 
Единадесет от участниците изпълняват седмични сесии с упражнения за подобряване на паметта, които варират от решаване на кръстословици до компютърни задачи. Останалите 14 практикуват йога веднъж седмично, като сесията е в продължение на един час. Те също така медитират по 20 минути всеки ден. 
 
Доброволците са подложени и на ядрено-магнитен резонанс. Сред всички участници се установяват промени в начина, по който мозъчните клетки се свързват помежду си, но при групата, която практикува йога, те са статистически значими, допълват специалистите. 
 
Данните са поместени на страниците на Alzheimer's Disease

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter